DEBATT

Varaordfører Kamzu Gunaratnam utenfor Deichman Holmlia. Sammen med Ola Mannsåker (AP), leder av bydelsutvalget i bydel Søndre Nordstrand og Abdullah Alsabeehg, i bystyret for Oslo AP.

– Kjære kulturminister Abid Q. Raja, jeg har et forslag til deg

Vi vil ikke at Søndre Nordstrand «bare» skal være en smeltedigel for flerkulturelle mennesker, vi ønsker at Søndre Nordstrand skal være en smeltedigel for antirasistisk litteratur. Og Holmlia Deichman er stedet!

Publisert

«Kunnskap forandrer alt» pleide min gode venn Håvard Vederhus å si da han var i ungdomspolitikken. Dessverre ble han og 76 andre ofre for en ideologi bygget på rasisme. Jeg får aldri høre han si det igjen.

Men kunnskap forandrer faktisk alt. Kunnskap opplyser, skaper debatt, felles referanser og møteplasser.

En slik møteplass er Deichman Holmlia, som alle andre lokale biblioteker i Oslo – en møteplass for alle mennesker på tvers av sosiale, økonomiske, etniske og religiøse skillelinjer.

Antirasisme – en forpliktelse

Arbeiderpartiet på Søndre Nordstrand ønsker at Holmlia bibliotek skal bygges ut til å bli et nasjonalt referansebibliotek for antirasistisk litteratur. Hva sier du til det Abid - vil du støtte oss?

Inne fra Deichman Holmlia. Til venstre Ola Mannsåker (AP), leder av bydelsutvalget i bydel Søndre Nordstrand. I midten Camille Oneida Charles, ved Deichman Holmlia. Til høyre Abdullah Alsabeehg, i bystyret for Oslo AP.

Jeg står her med bydelsordfører Ola B. Mannsåker og Holmlia-gutt Abdullah Alsabeehg. De kan fortelle om den mangfoldige smeltedigelen Bydel Søndre Nordstrand er, stoltheten over den antirasistiske fanen de løfter hver dag og, ikke minst: Behovet de har for at hele Oslo og hele Norge ser, besøker og forstår Søndre Nordstrand, ikke bare snakker om dem.

#BlackLivesMatter-bevegelsen minner oss på hvor viktig det er å fremme politiske tiltak mot rasismen - ikke bare bruke emneknaggen. Men befolkningen her på Holmlia og Søndre Nordstrand fikk påminnelsen på verst mulig måte da 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept av nynazister 2001. Dette området bærer en arv og en forpliktelse. Den forpliktelsen materialiserer seg i politiske tiltak hver eneste dag.

Smeltedigel for antirasistisk litteratur

En felles barnehage, fellesskole og inkluderende fellesskap på flere nivå forebygger rasisme når mennesker møter andre mennesker som ikke ligner på dem selv. Men nå må vi også samle kunnskap og spre kunnskapen.

Ola B. Mannsåker demonstrerer mot rasisme.

Vi vil ikke at Søndre Nordstrand «bare» skal være en smeltedigel for flerkulturelle mennesker, vi ønsker at Søndre Nordstrand skal være en smeltedigel for antirasistisk litteratur. Og Holmlia Deichman er stedet!

Kunnskap forandrer alt

Jeg er en brun jente som selv har blitt mobbet for hudfargen min, blitt skutt etter på grunn av min politiske overbevisning og blitt fortalt at jeg ikke kan lede 17.mai-komiteen i hovedstaden fordi jeg ikke er «kronisk norsk».

Men jeg også lærer noe nytt om antirasisme hver eneste dag. Jeg lærer av mennesker jeg møter, artikler og bøker jeg leser - eller av memer på Instagram og Facebook. Tenk om vi kunne hatt et nasjonalt referansebibliotek for antirasistisk litteratur?

For det er nemlig sånn, at kunnskap forandrer alt, som min gode venn Håvard Vederhus pleide å si. Han kan ikke lenger si det. Men vi kan gjøre noe med det.

Håper du, Abid, får med deg staten på å støtte oss på dette. Vi må samle kunnskap, spre kunnskap og dyrke kunnskap.

Powered by Labrador CMS