Totalt valgte 1700 å stemme i den omreisende valgbussen, som kostet 1,7 millioner kroner.

Hver stemme i valgbussen kostet 1000 kroner – millioninvestering til tross stemte færre

Oslo kommune brukte store summer på å øke valgdeltakelsen ved årets kommunevalg i hovedstaden. Likevel valgte færre å stemme. Blant annet viste en valgbuss etter isbilmodellen seg dyr i drift.

Publisert

Valgdeltakelsen falt over hele landet i år, men få steder var valgdeltakelsen så lav som i bydelene Stovner og Alna, der færre enn halvparten brukte stemmeretten.

Valgdeltakelsen i hovedstaden falt til tross for at det vår ble satt ned en arbeidsgruppe som skulle finne ut hvordan de kunne få flere til å stemme. Gruppen var ledet av Arbeiderpartiets varaordfører Abdullah Alsabeehg.

Millionsum på valgbuss

Resultatet ble blant annet demokratiguider i hver bydel og valgbuss som kjørte rundt i byen og tok i mot stemmer fra folk. 

Det kostet rundt 1,7 millioner kroner, men bare rundt 1700 stemte i den omreisende bussen, hver stemme her kostet altså 1000 kroner.

Årets valgdeltakelse endte på 64,2 prosent. Det er lavere enn for fire år siden da 67,6 prosent av innbyggerne i hovedstaden brukte stemmeretten, men høyere enn i 2015, da bare 63 prosent stemte.

– Polarisert debatt

Valgdeltakelsen ved årets valg er også høyere enn for 20 år siden. Ved lokalvalgene i 2003 og 2007 var valgdeltakelsen i Oslo bare 61,8 og 61,5 prosent.

Det viktigste for valgdeltakelsen er hva politikerne og partiene gjør for å mobilisere velgere, sier valgforsker Johannes Bergh.

Valgforsker Johannes Bergh sier til NRK at det viktigste for valgdeltakelsen er hva politikerne og partiene gjør for å mobilisere velgere. Han trekker fram valget for fire år siden som eksempel.

– Det var jo et valg som var litt preget av en slags polarisert debatt om bompenger og klimatiltak, sier Bergh.

Powered by Labrador CMS