Kø ved forhåndsstemmelokalet på Majorstuen.
Kø ved forhåndsstemmelokalet på Majorstuen.

Så mange har forhåndsstemt i Oslo – dette må du huske på hvis du ikke har stemt

I Oslo er det mottatt forhåndsstemmer fra tre av ti av hovedstadens stemmeberettigede før siste frist for forhåndsstemming fredag 8. september. Er du blant dem som ikke har stemt ennå, kan det være lurt å merke seg et par ting.

Publisert

Ved utgangen av torsdag 7. september, var det i Oslo registrert 187.525 forhåndsstemmer, opplyser Oslo kommunes valgansvarlige i en pressemelding fredag.

14.508 var stemmer til andre kommuner, men brorparten var stemmer fra Oslo-velgere, nærmere bestemt 173.017 – hvilket utgjør 30,2 prosent av de 572.200 personene som er manntallsførte velgere i Oslo.

Kriteriene for å ha stemmerett i Oslo, er at du må være fylt eller fylle 18 år i valgåret, i tillegg må du være folkeregistrert i Oslo senest innen 30. juni i år. Sistnevnte gjelder også nordiske borgere, mens utenlandske borgere ellers må være registrert bosatt i Norge de siste tre årene.

Et solid antall Oslo-velgere har allerede avlagt sin stemme.
Et solid antall Oslo-velgere har allerede avlagt sin stemme.

Ligger foran

Ved forrige kommunestyrevalg for fire år siden, i 2019, utgjorde antallet forhåndsstemmer 42 prosent av det totalet antallet stemmer fra Oslo-velgere, som endte på 367.389.

Tilsvarende var prosentandelen 34 prosent med 108.470 forhåndsstemmer av totalt 321.676 stemmer fra Oslo-velgere ved kommunestyrevalget i 2015.

Totalt 21 partier stiller med liste ved valget i Oslo.
Totalt 21 partier stiller med liste ved valget i Oslo.

I sum er antallet forhåndsstemmer i Oslo ved årets valg med det allerede gått forbi de to foregående kommunestyrevalgene mens det fortsatt er flere timer igjen å stemme på den siste dagen for forhåndsstemming.

Disse partiene stiller lister i Oslo:

 • Alliansen – Alternativ for Norge
 • Arbeiderpartiet
 • Folkestyret-listen
 • Folkets Parti
 • Fremskrittspartiet
 • Høyre
 • Industri- og Næringspartiet
 • Konservativt
 • Kristelig Folkeparti
 • Kystpartiet
 • Liberalistene
 • Miljøpartiet De Grønne/Birasbellodat Ruonát
 • Norgesdemokratene
 • Norges Kommunistiske Parti
 • Partiet Mot Bompenger
 • Partiet Sentrum
 • Pensjonistpartiet
 • Rødt
 • Senterpartiet
 • SV – Sosialistisk Venstreparti
 • Venstre

– Siste mulighet

– I dag er siste mulighet til å forhåndsstemme, og det blir spennende å se hvor høyt vi ender til slutt. Det viktigste for oss er uansett at velgerne benytter stemmeretten sin, enten det er ved forhåndsstemming eller ved å stemme på valgdagen, sier kommunikasjonsrådgiver Tore Bø Nyland i Valgdirektoratet til NTB.

Valgkamp og forhåndsstemming side om side på Grønlands torg.
Valgkamp og forhåndsstemming side om side på Grønlands torg.

Han opplyser videre at direktoratet har tall tilbake til 1995, og at det aldri tidligere har vært høyere forhåndsstemmetall ved kommunestyre- og fylkestingsvalg. På landsbasis har 1,12 millioner forhåndsstemt hittil, hvilket er en økning på nær 32 prosent fra forrige kommunevalg i 2019, ifølge NTB.

Flere tiltak

I Oslo har det i forbindelse med årets valg blitt satt inn flere valgfremmende tiltak som en egen valgbil med flere stoppesteder rundt om i byen samt nærmere 60 demokratiguider som gjennom dialog oppfordrer innbyggerne i byen til å bruke stemmeretten.

De siste to ukene før valget har 40 videregåendeskoleklasser hatt eget undervisningsopplegg om valg og demokrati på Deichman Bjørvika.

Demokratiguider i aksjon på Majorstuen.
Demokratiguider i aksjon på Majorstuen.

Det gjennomføres dessuten valg på 128 institusjoner, sykehus og fengsler, i tillegg til at om lag 400 velgere får tilrettelagt for stemming hjemme som følge av sykdom og uførhet.

Velgere som grunnet funksjonsnedsettelse ikke kan stemme alene, kan for øvrig selv peke ut en hjelper som kan bistå vedkommende i valgavlukket, eventuelt få hjelp av en valgmedarbeider som har taushetsplikt.

To stemmesedler

Om du ikke stemmer innen de 29 forhåndsstemmelokalene stenger i Oslo fredag kveld klokken 19.00, må du vente med å avlegge din stemme til en av valgdagene,  søndag 10. september eller mandag 11. september.

Det skal velges representanter til både kommunestyre og bydelsutvalg.
Det skal velges representanter til både kommunestyre og bydelsutvalg.

På valgdagene må du stemme i kommunen du er folkeregistrert i. Som Oslo-velger kan du benytte deg av hvilket som helst av de 101 valglokalene som er spredt over hele byen.

De to stemmesedlene stemples før de legges i valgurnen av velgeren.
De to stemmesedlene stemples før de legges i valgurnen av velgeren.

I stemmeavlukket finner du to stemmesedler – en rosa for kommunestyrevalget og en grønn for bydelsutvalget. Om du vil gi personstemmer til kandidater ved bydelsutvalget, må du imidlertid stemme i bydelen du er bosatt i.

Alle må huske én ting

Personstemmer kan gis ved både kommunestyrevalg og bydelsutvalg. Dette gjøres ved å sette et kryss foran navnet til kandidaten. Personstemmer kan også gis til kandidater fra andre partier enn det partiet du gir stemmen din til – såkalte «slengere». Disse oppføres nederst til høyre på stemmeseddelen.

Personstemmer kan gis til kandidater også fra andre lister.
Personstemmer kan gis til kandidater også fra andre lister.

Maksimalt 14 «slengere» kan føres opp til kommunestyret, mens fem kan føres opp til bydelsutvalget. Ved slik oppføring gir du bort en liten andel av stemmen til partiet «slengeren» representerer.

Uansett må alle som skal stemme huske å ta med legitimasjon med navn, fødselsdato og bilde til valglokalet.

I stemmeavlukket ligger alle lister klare.
I stemmeavlukket ligger alle lister klare.

Anbefaling for å unngå kø

Søndag 10. september er valglokalene åpne fra klokken 13.00 til 18.00 og på mandag 11. september fra klokken 09.00 til 21.00.

Selv om mange Oslo-velgere allerede har avlagt sin stemme, kan det bli kø om mange velger å gjøre dette i siste liten.

«Det er gjerne litt kø ved enkelte lokaler siste uken i forhåndsstemmeperioden og på valgdagen mandag. Vi har ved tidligere valg ikke mottatt klager på kø. Av erfaring vet vi at det ikke er kø på valgdagen søndag, så det kan være lurt å stemme denne dagen», opplyser bystyrets sekretariat med ansvar for valget i Oslo.

Valgmedarbeidere i arbeid i stemmelokalet mens stemmene avlegges.
Valgmedarbeidere i arbeid i stemmelokalet mens stemmene avlegges.

Kapasiteten til å ta imot hovedstadens velgere skal være god, men de valgansvarlige beroliger likevel med følgende:

«Alle som stiller seg i kø før stengetid får stemt. Når valglokalet er stengt, stiller det seg en valgmedarbeider med vest bakerst i køen. Alle som står foran valgmedarbeideren får stemme».

Flere av listekandidatene kan du bli bedre kjent med gjennom VårtOslos valgspalte «Stiller til valg», som du kan lese her.

Powered by Labrador CMS