Vålerengas Bård Finne setter kampens første mål mot Ranheim. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Dobbel Finne senket Ranheim i serieavslutningen

Med seier mot Ranheim kunne Vålerenga rykke opp til 6. plass i eliteserien. Noe som var årets målsetning for Oslo-laget. Men da måtte Odd tape mot et Brann som ønsket å kapre sølvplassen.

Alt til rette for St. Hallvards menn i årets siste seriekamp. Et skår i gleden var at Daniel Fredheim Holm, som gir seg i Vålerenga etter sesongen, satt på benken med skade. Men ellers burde Vålerenga hamle opp med årets overraskelse i eliteserien.

Ranheim ble tippet nord og ned av alle eksperter før seriestart. Men kameratgjengen fra Trondheim har gjort alle spådommer til skamme, og lå faktisk også an til å kunne ta sjetteplassen.

Ranheim farligst i starten

Vålerenga presset på fra start, uten å skape det helt store. Ranheim hadde lite å stille opp med. Iløpet av de første 20 minuttene hadde Vålerenga hatt flere halvsjanser inne i boksen. Men at de var halvsjanser er verdt å presisere. Det var likevel Ranheim som skulle få den første reelle sjansen.

Daniel Fredheim Holm hylles etter sin siste eliteseriekamp for Vålerenga. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Ballen endte etter litt tilfeldigheter i beina på Mads Reginussen, som fikk fyre av fra ganske godt hold. Ballen hadde retning mot lengste hjørne, men Adam Larsen Kwarasey reddet ganske enkelt.

Enga vaksinert mot scoring i 1. omgang

Etter 27 minutter kom Vålerenga til sin første sjanse. Mohammed Abu åpnet opp Ranheim-forsvaret med en strøken langpasning. Sam Adekugbe dempet enkelt før han slo inn på Bård Finne, som måtte styre en ball mot lengste hjørne med feil fot.

Keeper reddet ganske enkelt. Et par minutter senere kom Vålerenga på en kontring. Finne fikk ballen av en god og offensiv Ivan Näsberg. Han la ballen i føttene på en umarkert Chidera Ejuke på fem-meteren. Ejuke prøvde å styre ballen i lengste, men ballen strøk stolpen. Han burde nok scoret. Ekstremt nære for Vålerenga.

Ranheims Daniel Kvande og Vålerengas Abdi Ibrahim. Sistnevnte serverte en ferdig scoret ball til Bård Finne. Hele Engas Abdi har vært en av klubbens aller beste denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Etter 35 minutter kom Ejuke til en minst like enorm mulighet i nesten samme posisjon. Ranheim-keeper Even Barli måtte gi retur, og lå og sprellet som en fisk på land. Målet var fullstendig åpent da ballen landet i beina på Ejuke. Han virket merkelig stresset da han sleivet ballen utenfor. Det gikk et frustrert stønn gjennom stadion. Vålerenga virket vaksinert mot å score.

Endelig løsnet det for Finne

Bare et par minutter senere fikk Vålerenga flere sjanser til å skyte fra godt hold, men valgte å spille for mange pasninger frem og tilbake. Sjansen ebbet ut med et helvolleyforsøk fra Ejuke som gikk himmelhøyt over. Tre meget svake involveringer fra vingen som det er verdt å neve at har vært en av Vålerengas beste i år.

I det 42. spilleminutt havnet ballen, etter litt klabb og babb, i beina på Finne, som avsluttet på halvvolley. Ballen strøk igjen stolpen for Oslo-laget. Nesten utrolig at omgangen ebbet ut i 0-0.

En tidligere Skeid-gutt intervjuer en tidligere Skeid-gutt. Men både Daniel Fredheim Holm og Freddy dos Santos (til v.) ble store helter i Vålerenga. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Andre omgang startet der den slapp. Amin Nouri spilte ballen til Felix Horn Myhre på kanten av sekstenmeteren. Han valgte å hoppe over ballen. Finne dro av en mann og skjøt med feil fot. Ballen sneiet igjen stolpen. Et minutt senere fikk han ballen igjen.

Finne vendte opp og plasserte ballen med utsøkt presisjon nede i hjørnet, fra omtrent 18 meter. Etter målet løp hele laget bort til Daniel Fredheim Holm og samlet seg om han i en gruppeklem. Det var åpenbart også hyllester fra Klanen til Vålerenga-helten gjennom hele kampen. I 2. omgang sang de sanger om han i nesten et kvarter, og avsluttet med å be trener Ronny Deila om å bytte ham inn.

Elegante Ibrahim serverer på sølvfat

Det skulle ikke gå lang tid før Abdisalam Ibrahim skulle snappe ballen, helt ute av det kongeblå, og helt uforstyrret forsere mot keeper. Finne kom løpende, klar for å ta imot ballen på åpent mål. Hele stadion holdt pusten.

Ibrahim kunne ta sjansen på å skyte, men valgte heller en nonchalant overstegsfinte før han severte ballen som på et fat til Finne. Han kunne enkelt trille ballen i mål. En meget elegant og uselvisk prestsjon av hele Engas «Abdi».

Jublende Vålerenga-spillere etter Finnes første scoring mot Ranhiem. Slike scener må Klanen se mye oftere neste år hvis Enga skal ha håp om noe bedre enn en sjetteplass i 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Av høydepunkter fra den andre omgangen kan det kun nevnes at Klanen fikk ønsket sitt oppfylt. Holm fikk nemlig komme inn i det 87. minutt, til ellevill jubel og stående applaus. Utover det så Vålerenga fornøyde ut med seier, noe de visste betydde at de endte på 6. plass, og etter 2-0-målet, som kom i det 53.minutt, var det faktisk ikke så mye som en halvsjanse, før i det 91. minutt, da Ranheim fikk et frispark fra over 20 meters hold.

Frisparkekspert Øyvind Storflor sto frem som den frisparkspesialisten han er og skrudde ballen i helt oppe i krysset. Et enestående frispark.

Klanen bønnfaller Fredheim Holm om 10 nye år

Kampen endte meget fortjent med 2-1-seier til Vålerenga. At de med uavgjort eller tap i denne kampen, hadde endt på 9. plass istedenfor sjette, sier en del om hvor jevn eliteserien er. Også i bunnen har det vært meget jevnt. Hele seks lag var i fare for å rykke ned i forrige runde, og 5 lag var med i miksen i hva som må kunne kalles en meget dramatisk runde. Den endte for øvrig med at Sandefjord og Start rykker ned og Stabæk må ut i kvalik.

Etter kampen var det åpenbart en markering for Vålerengas egen gullgutt, Daniel Fredheim Holm. Klanen ba han om 10 nye år, men Oslo-gutten var, på tross av tilbud om ny kontrakt, fast bestemt på å gi seg på det øverste nivået etter årets sesong. Han er derimot ikke fremmed for tanken om å returnere til Skeid, som på sin side skal spille 1. divisjonsfotball neste sesong. Vålerenga har hatt en berg og dalbane av en sesong, men endte opp på en respektabel 6. plass. Neste sesongs mål må være å være med i kampen om kvalik til Europaligaen.

Banens beste: Bård Finne