Yassine Arakia med plakaten i vinduet hos Grønlands torg kjøtt

På eget initiativ henger de opp 10.000 plakater om smittevern. I Gamle Oslo, på Tveita og Søndre Nordstrand

Ti tusen plakater fra Omdelingsdugnad skal minne oslofolk om å holde avstand og om god håndhygiene

Publisert

– Kommune og stat kan gjøre mye, og der de ikke strekker til, kan frivillige hjelpe til med å informere om smittevernregler, sier gjengen som henger opp informasjonsplakater på Grønland.

Raymond M. Kristiansen og Jan W. Palma er initiativtagere til omdelingsdugnaden. Nyordet omdelingsdugnad er en dugnad som går på å omdele informasjon, helst i fysisk format, skriver de på nettsiden sin, omdelingsdugnad.no.

Årsaken til at de to ville starte med informasjon om hvordan å unngå smitte, var medieoppslag om at det i enkelte deler av Oslo var vesentlig tettere med koronasmittede enn i resten av landet.

Dugnadsgjengen på Grønland.

Plakater med tekst på sju språk

– Det er ikke alle som leser aviser og som ser på TV2 og NRK. Det er også noen som ikke stoler på informasjon fra myndighetene. Vi som frivillige kan ta over der myndighetene ikke kommer til, sier Kristiansen.B

– Nå har vi fått levert 10 000 plakater fra trykkeriet, og vi håper å få ut alle før mandag. Jeg har tro på at hvis du får samme informasjon flere ganger, så sitter den bedre. Det er vaner vi må legge om, og det er ikke alltid like lett, sier Kristiansen.

Plakatene er med tydelige illustrasjoner og med tekst på sju språk: Norsk, engelsk, somalisk, urdu, arabisk, tyrkisk og kinesisk.

Plakatene er utformet av velferdsetaten.

Yassine Arakia tar ansvar og organiserer dugnadsgjengen. Raymond Kristiansen, Jaml Ahmed Abdi, Karima Bahjawi og Abdel Zaim får hver sin bunke med plakater på Grønlands Torg.

– Må ta vare på hverandre

– Å henge opp disse plakatene og å spre viktig informasjon er det minste jeg kan gjøre. I den situasjonen vi befinner oss i, må vi hjelpe og ta vare på hverandre. Vi må ta vare på landet vårt, sier Bahjawi, før hun tar fatt på sin runde med plakatopphenging på Grønland.

Yassine Arakia får med seg Abdel Zaim for å henge opp informasjonsplakater i Smalgangen. Også bystyrerepresentant Arakia (H) reagerte på nyhetene om at koronasmitten var tettest i enkelte deler av Oslo.

– For noen dager siden hang vi opp plakater på Tveita. Der hang det ingen ting fra før, og jeg så at folk var nysgjerrige og begynte å lese, sier han. Han deler Raymond Kristiansens syn på at frivillige kommer nærmere publikum enn det helseministeren gjør på TV.

Driftsleder Abdel Zaim kjenner alle, og var kjapp til å finne de som kunne gi tillatelse til at det ble hengt opp en plakat i butikken

Driftsleder i borettslaget i Smalgangen, Abdel Zaim, kjenner de som driver forretninger i gata og viser seg å være rette mann å ha med seg. Snart henger godt synlige plakater hos både frukt- og grønnsakshandleren og i vinduet hos Grønlands torg kjøtt.

En viktig jobb

Mens det tradisjonelt er et daglig kaos hos og utenfor frukt- og grønthandleren, er det nå en mye mer forsiktig tilnærming til varene. Kundene blir ledet inn til varene i adskilte korridorer og står og venter på sin tur. Våre handlevaner har blitt noe forandret.

– Det vi ser i verden i dag, viser at dette viruset angriper alle og ikke skiller på etnisitet eller religion. Informasjon om hvordan å beskytte seg selv og andre er viktig. Jeg føler at å spre informasjon er en viktig jobb, sier Arakia.

Omdelingsdugnaden tar gjerne imot flere frivillige plakatklistrere i påsken.

Powered by Labrador CMS