Etter å ha vært borte fra kai på Akershusstranda i over ett år var DS Børøysund endelig hjemme. Og viktigst av alt er at 111-åringen er klar for sommersesong på Oslofjorden. Foto: Marianne Johansen
Etter å ha vært borte fra kai på Akershusstranda i over ett år var DS Børøysund endelig hjemme. Og viktigst av alt er at 111-åringen er klar for sommersesong på Oslofjorden. Foto: Marianne Johansen

Børøysund endelig hjemme på Akershusstranda. Nå er 111-åringen klar for sommer på fjorden

� Det er stort å endelig være hjemme igjen, sier skipper Eivind Lande. En kaiplass på Akershusstranda har stått tom siden sensommeren 2017. Men nå er 111-åringen DS Børøysund tilbake i Oslo havn.

Publisert

Oslo havns "grand old lady", DS Børøysund, har vært borte fra sin faste plass nesten ett og et halvt år. Det 111 år gamle dampskipet har vært et maritimt smykke på kaia nedenfor Akershus festning siden 1969.

VårtOslo tok turen til Gøteborg før den 111 år gamle damen vendte hjem igjen. Fortøyd til kai ved skipsverftet AB Gotenius i den svenske vestkystbyen ligger en gammel kjenning.

DS Børøysund

  • dampskip bygget i 1908 for Trondhjemske Lægtercompagni. Skipet ble sjøsatt og døpt Odin 19. juni 1908
  • i 1968 ble skipet kjøpt av Norsk Veteranskibsklub i Oslo, som restaurerte henne. DS Børøysund ble i 1989 erklært verneverdig av riksantikvaren, som også har gitt økonomisk støtte, og ble fredet i 2014.
  • landets eneste passasjerskip med original kullfyrt kjele og original dampmaskin.

— Godt å få fyr på kjelen igjen

Siden desember i fjor har Børøysund ligget ved det svenske verftet for å igjen, etter over ett år på Bredalsholmen, få de nødvendige sertifikater. Forrige helg markerte slutten på et langt reparasjonsmareritt. Og onsdag i forrige uke kunne skuta endelig sette kursen nordover langs Bohuslänskysten, inn Oslofjorden, og til hjemhavnen for egen maskin.

— Dette har tatt mye lengre tid enn vi først trodde. Nå var det utrolig godt å få fyr på kjelen igjen, smiler maskinansvarlig Pål Gulbrandsen, når VårtOslo er på besøk ombord under siste verftshelg i Gøteborg.

Maskinist Pål Gulbrandsen er svært fornøyd med igjen å ha fyr på DS Børøysunds dampkjele. Foto: Christian Boger
Maskinist Pål Gulbrandsen er svært fornøyd med igjen å ha fyr på DS Børøysunds dampkjele. Foto: Christian Boger

Men la oss spole tilbake til 2016. Augustsola ligger tung og smilende over Bodø havn. Inn havna kommer DS Børøysund sigende. Hun er på tur nordover, til sine opprinnelige hjemtrakter, Vesterålen.

Turen har vært en flott seilas til nå, men ved innseiling til Bodø gjør maskinistene en skremmende oppdagelse. Ved inspeksjon av kjelen oppdages det at styrbord fyrgang har begynt å synke inn.

— Da skjønte vi med en gang at vi måtte gjøre noe, forteller maskinist Pål Gulbrandsen.

Fikk eksperthjelp

Ved nærmere inspeksjon skal det vise seg at begge fyrgangene har begynt å synke inn. Dermed blir det nødvendig med et mer omfattende arbeid, men både fagkunnskap og økonomi skal bli store utfordringer.

— I dag er det veldig få som har noen kunnskap om gamle dampkjeler. Heldigvis har vi hatt god hjelp av både Riksantikvaren og Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernssenter, forteller maskinist Pål.

For første gang på to og et halvt år er det endelig igjen fyr på dampkjelen ombord i DS Børøysund. Foto: Christian Boger
For første gang på to og et halvt år er det endelig igjen fyr på dampkjelen ombord i DS Børøysund. Foto: Christian Boger

I perioden skuta lå på Bredalsholmen ble det oppdaget stadig flere feil og mangler på kjelen som måtte utbedres. Nå ser det ut til at alt er i orden, og Sjøfartsdirektoratet er fornøyd med jobben som er gjort.

— Jeg hadde aldri trodd vi skulle måtte bygge en nesten ny kjele. Dette har vært et stort læringsprosjekt både for oss og fagfolkene ved Bredalsholmen. Løsninger har blitt improviserte og alle nye deler har vi måttet lage selv. Reservedeler til en 111 år gammel dampkjele har det bare vært å glemme å kunne oppdrive, smier Gulbrandsen.

Som et annet hjem for mange

Maskinansvarlig Pål Gulbrandsen er bare en av mange som har stått på for å få den 111 år gamle skuta tilbake på sjøen etter kjeleproblemene. Frivillige ildsjeler fra Norsk Veteransskipsklubb  har langt ned utallige dugnadstimer for å få jobben utført.

— Endelig seiler vi igjen etter to og et halv år. Nå gleder vi oss til å sete i gang med seilingsprogrammet for sommeren, sier nestleder i veteransskipsklubben, Laila Andresen.

Kullet, i hvit plastsekk, er heist omborg. Og det nærmer seg avgang fra verftet i Gøteborg. Foto: Christian Boger
Kullet, i hvit plastsekk, er heist omborg. Og det nærmer seg avgang fra verftet i Gøteborg. Foto: Christian Boger

Pål Gulbrandsen har lang fartstid som maskinist til sjøs bak seg. Hele sin yrkesaktive karrière tilbragte han på de syn hav. I 1995 mønstret han på som en del av det frivillige mannskapet på dampveteranen.

— Jeg har alltid seilt til sjøs og følte at det ikke var riktig å bare ligge på sofaen som pensjonist. Det har vært utrolig morsomt å få være med på å holde denne flotte delen av vår maritime historie levende, sier Gulbrandsen.

— Vi er som en stor familie

Lidenskapen til båten deler Pål Gulbrandsen med mange. Entusiastene har lagt ned en enorm innsats de siste årene for å få Børøysund fullt sjødyktig igjen.

— Her ombord har vi en fantastisk gjeng som er levende opptatt av denne skuta og vår maritime historie. Vi er som en eneste stor familie og det trives jeg utrolig godt med, smiler maskinisten.

Endelig er 111 år gamle DS Børøysund tilbake ved kaia på Akershusstranda. Foto: Christian Boger
Endelig er 111 år gamle DS Børøysund tilbake ved kaia på Akershusstranda. Foto: Christian Boger

Sammen med kollegene har Pål Gulbrandsen likevel et lite hjertesukk å komme med.

— Selv du på 45 år trekker ned gjennomsnittsalderen her ombord. Vi skulle gjerne sett at vi hadde klart å rekruttere yngre folk til å ble med å holde skipet i gang også. Men det har dessverre vist seg vanskelig, sukker maskinist Pål.

Klubben ønsker alle, uavhengig av alder, velkommen som mannskap.

Flott hjemkomst

Etter å ha lagt ut fra verftet i Gøteborg onsdag morgen for en og en halv uke siden, bare avbrutt av en natt til kai i Strømstad, var det torsdag kveld duket for hjemkomst til Akershusstranda. Her hadde et femtitalls Børøysund-entusiaster møtt opp for å ønske skuta velkommen hjem.

Og det var en fornøyd skipper Eivind Lande som rett etter klokken 18 kunne slå "vel i maskinen" og forsikre at skuta igjen var godt fortøyd i hovedstaden.

— Dette var en flott velkomst og det var gøy å se at så mange hadde møtt opp for å ta i mot oss. Det er virkelig godt å være tilbake ved egen kai igjen, sier skipper Lande til NRK Østlandssendingen som også hadde møtt opp.

Nå ligger alt til rette for at det blir et normalt seilingsprogram med fjord- og charterturer på Oslofjorden sommeren 2019.

Ønsker du eller noen du kjenner å chartre DS Børøysund er det bare å ta kontakt på epost: [email protected]

Powered by Labrador CMS