— Bybarn trenger plass til lek. Skolegården er både lekegrind, møteplass og læringsarena, erklærer FAU-medlemmer ved Sagene skole, Tommy Bull Henstein (t.h.) og Torkild Hovde Lyngstad.

Foreldreutvalget ved Sagene skole: — Skolen vår er overfylt, det er for trangt i skolegården og knapt en grønn flekk for barna å boltre seg på. Nå må kommunen komme på banen og kjøpe opp nabotomta

— Skolen ligger i en del av byen med levekårsproblemer, varierende inntektsnivå og trangboddhet. Her har kommunen en gylden mulighet til å utvide skolegården, sier foreldreutvalget ved Sagene skole.

Publisert

Sagene skole er en av flere skoler i hovedstaden med svært liten skolegård. Det ønsker foreldrene ved skolen å gjøre noe med.

Nå ønsker de å legge press på lokalpolitikerne, i håp om at Oslo kommune vil velge å kjøpe opp naboeiendommen. De håper eiendommen i Vogts gate 26, sammen med arealet rundt nabobygget Sagene festivitetshus i Holst gate 3, sammen skal bli en del av en utvidet skolegård for alle barna.

Dette er Vogts gate 26 - tomta Foreldrenes arbeidsutvalg ved Sagene skole kjemper for at skal bli en del av den nåværende skolegården. Eiendommen er kjøpt opp av eiendomsutviklingsselskapet Aase, som er i gang med planer for å realisere et nytt boligkompleks her.

— Skolen er allerede overfylt, og flere barn skal tas inn. Det er trangt i skolegården, en asfaltjungel, og knapt enn grønn flekk for barna å boltre seg på, sier Tommy Bull Henstein og Torkild Hovde Lyngstad, to av aksjonistene fra Foreldreutvalget ved skolen.

Vil bygge leiligheter på tomta

Men foreløpig er ikke den aktuelle nabotomta i Vogts gate 26 til salgs.

Vogts gate 26 eies av ETO Holding AS. Selskapet kjøpte i vår den aktuelle nabotomta til Sagene skole, og er i full gang med å planlegge et leilighetskompleks i opptil seks etasjer.

— Dette er jo en strøksgate, så våre arkitekter forholder seg til det. Vi skal reise et kvalitetsbygg, og det blir leiligheter med balkonger og gode solforhold. Vi tar sikte på å sende rammesøknad til Plan- og bygningsetaten før jul, forteller arbeidende styreleder i Aase Utvikling, som ansvaret for utvikling av eiendommen, Elisabeth Aase, til Vårt Oslo.

Hun forteller at Oslo kommune ikke har gjort noe forsøk på å kjøpe opp eiendommen fra selskapet.

Sånn forestiller FAU seg at et utvidet uteareal for skolebarna kan komme til å se ut dersom naboeiendommen i Vogts gate 26 og deler av Holst gate 3, der Sagene Festivitetshus holder til, blir innlemmet i skolegården.

— Vi har ikke fått noen henvendelse fra kommunen om saken når det gjelder planene for Vogts gate 26, fastslår hun.

Kan være verdt flere titalls millioner

Vårt Oslo har snakket med lokale eiendomsmeglere med god kjennskap til markedet i bydel Sagene og Torshov. De anslår at eiendommen har en omsetningsverdi på minimum 10 millioner kroner.

En pris som er to og en halv gang høyere enn da eiendommen ble solgt i 2010, for 3,8 millioner kroner.

Men den sentrale beliggenheten og det store utviklingspotensialet kan trolig prisen i tillegg dobles, mener eiendomsmeglerne.

Torhild Hovde Lyngstad og Tommy Bull Henstein fronter foreldreaksjonen for å få en grønnere og utvidet skolegård.

Inviterer bystyrepolitikere til skolegården

Tidligere denne uka inviterte foreldreaksjonen bydelspolitikerne på befaring på skolen. Denne uka er det utvalgte politikere fra Bystyret som er invitert på skolebesøk.

— Vi konsentrerer oss om de fire partiene som har størst mulighet til få flertall, både i bydelen og i bystyret, understreker FAU-medlem Torkild Bull Henstein.

Han var til stedet ved Sagene bydelsutvalgs forrige møte, og presenterte problemstillingene på vegne av foreldrene i «Åpen halvtime».

— Skolen har flere elever enn den er dimensjonert for, og det er altfor lite plass i forhold til det lov og forskrifter krever, sier han.

Skolens hovedbygninger ligger bak muren bakerst i bildet. Den lille ballbanen er også en del av skoleanlegget.

Under minstekravet per elev

Sagene skole har 565 elever og et uteareal på 5870 kvadratmeter.

— Nøyaktig regnet er det litt over 10 kvadratmeter tilgjengelig per elev, forteller Henstein og Lyngstad.

Ifølge loven bør utearealer i en skolegård gi 55 kvadratmeter per elev. Minstekravet er imidlertid på 20 kvadratmeter per elev.

— Elevene kan ikke ha storefri samtidig. Skolen ligger i en del av byen med levekårsproblemer, varierende inntektsnivå og trangboddhet, påpeker representantene fra foreldreutvalget. Nå håper de at politikerne vil bestemme seg for å kjøpe opp naboeiendommene før det er for sent.

— Dette er en mulighet vi aldri vil få igjen hvis tomta bygges ut, avslutter Henstein.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS