De tre turlederne Halvor Songe, Henrik Meum og Hanan Abdelrahman på toppen av Tonekollen, én av de planlagte destinasjonene i løpet av den kommende turen i september.

De tar med seg 25 ungdomsskoleelever fra Kastellet og Lofsrud på tur: – Tilbudet skal skape tilhørighet

I september drar Hanan Abdelrahman (41), Halvor Songe (14) og Henrik Meum (13) sammen med et reisefølge på 25 ungdomsskoleelever til Vangen skistue i Østmarka. Motivasjonen er å forene ungdom fra forskjellige deler av byen.

Publisert

I anledning at turskoprodusenten Alfa Sko fyller 90 år, er prosjektet «Turglede for flere» gaven fra skomerkets eier, næringsbedriften Aars. Prosjektet omhandler at 25 9. klasseelever fra Kastellet og Lofsrud skole skal på tur første uka i september, ledet an av Hanan Abdelrahman (41), Halvor Songe (14) og Henrik Meum (13).

Abdelrahman, ansatt som lærer ved Stenbråten skole i nærheten av Mortensrud og titulert «Årets villmarking» i fjor, forteller at da Aars kontaktet henne med spørsmål om hva gaven kunne være, var det åpenbart med natur og ungdom.

– Slike aktiviteter kan virke forebyggende og føre til at ungdom ikke havner i feil miljøer. Det handler ikke bare om naturen, men også om det sosiale og å skape et nettverk.

Glede og interesse

Etter å ha begynt med turer selv for fire år siden, først introdusert av en venn og senere gjennom å engasjere seg i DNT, er Abdelrahman opptatt av at det har gitt henne en ny opplevelse av naturen. Det ønsker hun å dele med andre.

– For ungdommen finnes det mange muligheter i deres nærmiljøer, og istedenfor å henge i byen, kan den kommende turen kanskje bidra til at de etter hvert sammen kan arrangere turer. I tillegg kan det gjøre dem mer miljøbevisste. Det er viktig å introdusere dem for slike verdier, som har en positiv innvirkning på det mentale og fysiske.

– For ungdommen finnes det mange muligheter i deres nærmiljøer, og istedenfor å henge i byen, kan den kommende turen kanskje bidra til at de etter hvert sammen kan arrangere turer, sier Hanan Abdelrahman.

At det er nettopp Kastellet og Lofsrud skole som er valgt ut, er ingen tilfeldighet, opplyser Abdelrahman. Hensikten er å forene ungdom fra forskjellige deler av byen, og utvelgelsen er basert på samarbeid og rådføring med lærere ved de respektive skolene.

– Ungdom med minoritetsbakgrunn har ikke nødvendigvis det samme utgangspunktet for og muligheten til å gå på turer like ofte som etnisk norsk ungdom. Forhåpentligvis blir de godt kjent med hverandre, slik at tilbudet kan skape tilhørighet.

Selve turen har Vangen skistue i Østmarka som destinasjon og base. Abdelrahman påpeker at det er en innholdsrik agenda som venter deltakerne.

– Det vil være foredrag, introduksjon av turutstyr og ulike aktiviteter. Alle har tilgang på sengeplass, men dersom noen ønsker å sove utendørs, skal de få lov til det. Det skal være rom for å utforske. Vi ønsker å skape glede og interesse.

Enkelt med tur

Songe og Meum står bak Instagram-kontoen «Friluftsduoen», som ble startet opp i fjor. Begge, ungdomsskoleelever ved Kastellet skole, forteller at de er oppvokst med å gå på turer, men at interessen tok seg opp for to år siden.

Henrik Meum og Halvor Songe utenfor Vangen skistue, som de besøkte sammen med Hanan Abdelrahman lørdag.

– Grunnen til at vi ønsker å være med på turen, er at det er mange unge som tror at friluftsliv dreier seg om å gå tur i dårlig vær og at det ikke er noe gøy. Vi ønsker å motbevise det, sier Meum.

Songe legger til at det er en fin mulighet til å vise hvor enkelt det er å komme seg ut på tur, noe som kan legge et grunnlag for en videre interesse.

Powered by Labrador CMS