Trude Dybendahl under OL-mimringen i Lysgårdsbakken Olympiske Hoppanlegg på Lillehammer i 2019, som markerte at det var 25 år siden OL på Lillehammer.

Idrettshelt fra Kjelsås død: – En langrennsløper som virkelig satte farge på ski-NM, kanskje spesielt på stafett med Kjelsås IL

Den tidligere verdensmesteren i langrenn Trude Dybendahl er død, 58 år gammel.

Publisert

Sønnen Torjus Dybendahl Hartz bekrefter idrettsprofilens bortgang overfor NTB. Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

Trude Dybendahl, som representerte Oslo-klubben Kjelsås, ble verdensmester på fem kilometer klassisk i VM i italienske Val di Fiemme i 1991. Det er hennes fremste meritt.

Hun var i tillegg del av det norske stafettlaget som tok sølv på stafetten i Lillehammer-OL i 1994.

Hun ble også norgesmester en rekke ganger, ikke minst i stafett for klubblaget Kjelsås.

– Satte farge

– Det er med stor sorg vi mottar beskjeden om at Trude Dybendahl er gått bort, bare 58 år gammel, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug til NTB.

– Skiforbundet minnes en stor skiløper og et varmt, raust menneske. Vi er mange som aldri vil glemme VM-gullet hennes på 5-kilometeren i Val di Fiemme i 1991 eller OL-sølvet i stafett på hjemmebane under Lillehammer-OL, legger hun til.

– Trude Dybendahl var en langrennsløper som virkelig satte farge på ski-NM, kanskje spesielt på stafett med Kjelsås IL. Skifamilien minnes et medmenneske som mange vil savne, fortsetter skipresidenten.

Trude Dybendahl sammen med Bjørn Dæhlie under OL-mimringen i Lysgårdsbakken Olympiske Hoppanlegg på Lillehammer i 2019.

Dæhlie i sorg

Bjørn Dæhlie mottok også meldingen om Dybendahls bortgang med sorg.

– Dette var veldig leit å høre, jeg ble veldig overrasket over den beskjeden. Hun var i sin beste alder, så dette var en veldig lei beskjed å få, sier den tidligere langrennsstjernen til Nettavisen.

Dybendahl var i tillegg del av det norske stafettlaget som tok sølv på stafetten i Lillehammer-OL i 1994. 

Ved siden av de nevnte triumfene inneholdt karrieren til Dybendahl ytterligere to stafettsølv i OL og fem VM-medaljer.

Åpnet Lillehammer-stafetten

VM-seieren i 1991 tok Dybendahl på uhyre knepent vis. Den finske sølvvinneren Marja-Liisa Kirvesniemi var slått med kun sju tideler. Ned til bronsevinner Manuela Di Centa skilte det nesten 20 sekunder.

På stafetten under Lillehammer-OL gikk Dybendahl åpningsetappen for det norske laget. Hun overlot deretter stafettpinnen til Inger Helene Nybråten, Elin Nilsen og Anita Moen.

– Vi var alle individualister, og Trude var en målbevisst person som gjorde det som skulle til for å oppnå målene som var satt. Hun var en sterk støttespiller i laget, sier Moen når hun minnes Dybendahl som lagvenninne.

Med til historien hører det også at Dybendahl ble nummer fire på 30-kilometeren på Lillehammer. Hun var klart slått av palltrioen Di Centa, Marit Wold og Kirvesniemi.

Dybendahl tok også sju verdenscupseirer. Sammenlagt endte hun som best på 10.-plass.

Det norske laget på 30-kilometeren under OL på Lillehammer: Inger Helene Nybråten, Marit Wold, Anita Moen og Trude Dybendahl.

Fikk pris

Den tidligere skistjernen var i en årrekke gift med den danske skiløperen Ebbe Hartz. De har to sønner sammen.

Etter skikarrieren gjorde Dybendahl seg blant annet kjent som grunnlegger av konferansen Women Wake up! Hun har også skrevet flere bøker.

I 2009 var hun blant annet medforfatter av barneboken «Reisen til Istiden», som ble utgitt på Gyldendal Forlag.

I 1990 ble Dybendahl tildelt prisen «Årets Medmenneske» av Røde Kors. Hun har også innehatt flere styreverv.

Powered by Labrador CMS