En regntung dag i slutten av mars ved Forskningsparken stasjon, ikke langt unna Blindern, tidligere i år.

Ny Oslo-rekord: – Aldri før skjedd

– Konsekvensene blir større, advarer ekspertene.

Publisert

– Det har aldri før regnet så mye i Oslo, melder Meteorologisk institutt.

Blindern målestasjon ble det i løpet av årets syv første måneder, fra januar til juli i 2024, målt 622,2 millimeter nedbør.

Det har ikke tidligere blitt målt så mye nedbør i samme periode i hovedstaden. Mengden nedbør registrert på ett år har økt med 10 prosent siden forrige normalperiode fra 1961 til 1990, ifølge instituttet. 

– Vi kan ikke fastslå at årets rekord er på Blindern grunn av klimaendringene, men ser vi det over en lengre periode, kan vi alt nå se at nedbøren øker, sier klimaforsker Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutt i en pressemelding.

– I seg selv er det kanskje ikke så mye, men når nedbøren blir mer intens og kommer oftere som styrtregn, blir konsekvensene større, legger hun til.

– Økning i intensiteten

Klimaforskeren har sett på hvordan nedbøren har endret seg på Blindern siden mer nøyaktige målinger av styrtregn startet i 1968.

– Målingene viser at antall hendelser med styrtregn har doblet seg. De siste årene er det registrert styrtregn hvert tredje år på Blindern. Sammenligner vi det med starten av måleserien, skjedde dette bare hvert sjette år, ifølge Gangstø. 

I samme periode har antall hendelser med kraftig nedbør, hvilket vil si at det kommer minst 5 millimeter på en time, økt med 60 prosent.

– Vi ser også en økning i intensiteten. Den kraftigste nedbøren som er registrert på én time i løpet av hvert år har økt med 25 prosent. 

– Nesten umulig

Å varsle hvor styrtregnet treffer, er imidlertid ikke like enkelt.

– Nøyaktig hvor den kraftigste nedbøren vil treffe, er nesten umulig å varsle mer enn noen timer i forkant, uttaler Jørn Kristiansen, direktør for Senter for utvikling av varslingstjenesten ved Meteorologisk institutt. 

Dette fordi slike byger kan utvikle seg på kort tid, og i noen tilfeller kan kraftige byger oppstå som en del av et større nedbørområde.

Sommerens styrtregn er «bare starten», ifølge Meteorologisk institutt, som opplyser om at plutselige og kraftige regnskyll både vil komme oftere og bli mer intenst.

Ved slutten av dette århundret kan det kraftigste regnet inneholde 40 prosent mer nedbør enn hva som er normalt i dag, heter det videre.

– Alle må forberede seg

– Alle må forberede seg på mer styrtregn. Byger kan treffe vilkårlig, og de kan treffe overalt. Vi kan regne med å bli overrasket, ved at oversvømmelser og skred opptrer på nye steder, uttaler Anita Verpe Dyrrdal, leder for Norsk klimaservicesenter (KSS).

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forventer dessuten en økning av regnflommer i fremtiden.

– Dette gjelder spesielt flommer av kortere varighet, som gjerne er de som gir flomproblemer i urbane strøk, sier Sigrid Jørgensen i NVE. 

Med tanke på hvordan konsekvensene av kraftig regn slår ut, har forholdene på bakken mye å si, enten bakken er svært tørr eller mettet med vann.

– Når det er veldig tørt eller veldig vått i bakken, fungerer bakken som asfalt. Vannet renner bare videre og finner nye veier. Da blir det fort problemer med overvann eller flom. Med et klima i endring endres også konsekvensene av været. Vi må lære av alle hendelsene og utvikle varslingen deretter, avslutter Kristiansen ved Senter for utvikling av varslingstjenesten ved Meteorologisk institutt. 

Powered by Labrador CMS