DEBATT

Rafael er fortvilet over den nye naboen som røyker ustanselig. Røyken siver konstant inn i leiligheten hans på Ensjø, og Rafael frykter for helsen.

– Selv med avstengte vinduer er jeg fengslet i mitt eget hjem, uten steder å gjemme meg fra naboens røyk og røyklukt

For kun få dager siden levde jeg et normalt, trivelig, fortsatt trangt, men stort sett sunt og helsefremmende liv. Dette har nå blitt snudd på hodet, takket være en ny og kjederøykende nabo.

Publisert

Den nye naboen røyker minst 30 ganger – til alle døgnets tider ute på balkongen. Til pest og plage for meg.

Jeg blir fysisk og psykisk uvel av røyken som nærmest permanent siver inn i hjemmet mitt og frykter at den gode helsen min forsvinner i rekordfart.

Selv med avstengte vinduer blir jeg fengslet i mitt eget hjem, uten steder å gjemme meg fra røyk og røyklukt.

Det stinker

Kjederøykeren melder ved gjentatte samtaler at hans egen komfort trumfer vår felles helse. Røykeloven har ikke mye den skulle sagt her.

Røykeforbudet i Norge, også kjent som ‘røykeloven’ ble innført til store protester i 2004. 

Mye av æren for loven tilskrives daværende helseminister Dagfinn Høybråten (KrF). 

Historien kan i ettertid vise at han ble en av de mest innflytelsesrike og modige politikerne i moderne tid, en type politiker som stadig blir et mer sjeldent syn.

Fremdeles uregulert røyking

Men fremdeles dør omtrent 2200 mennesker av lungekreft (2022) ifølge Helsedirektoratet. Det er omtrent 300 flere enn da røykeloven ble innført 18 år tidligere.

La oss våge å spekulere litt rundt hva som er årsaken. Gjerne før Marlboro-naboen i etasjen under, uten noen form for selvkontroll, tenner en ny røyk ute på balkongen.

Verdens helseorganisasjon anslår at 1 av 4 lungekrefttilfeller på verdensbasis oppstår hos aldri-røykere.

Røykeloven regulerer i hovedsak IKKE røyking utendørs og i private hjem. Røyk som siver inn fra bakgården eller fra andre balkonger eller leiligheter faller utenfor lovens virkeområde.

Røykeren kommer først

Hverken sameiets styre, utleieren, eller noen offentlige organer, tar særlig ansvar for oss som prøver å leve et sunt og gjerne langt liv. 

Hvis du dukker opp hos Konfliktrådet og temaet er "røyk", er det enn så lenge liten myndighet og ingen løsninger å finne.

Helsa og trivselen må stå på vent. Røykerens sjenerende, helseskadelige og svært invaderende oppførsel kommer først. Naboen fortsetter å røyke meg halvveis til galskap eller døden, uten noen hjelp å få.

Den røykfrie tilværelsen som Dagfinn lovet oss, gjelder altså ikke i mitt eget hjem. Det å leve et sunt, rolig, røykfritt og trivelig liv kan vi som ikke røyker bare blåse i.

Vi bor i en vakker, men også stadig mer fortettet hovedstad. En slik fortetting fører med seg viktige utfordringer, som vi alle er nødt til å jobbe sammen om. Ikke minst utfordringer knyttet til folkehelsa.

Powered by Labrador CMS