I det rødmerkede området kan det være farlig å drikke vannet fra springen, og vannet må kokes.

Funn indikerer forurensning i drikkevannet. I deler av Oslo opphører likevel kokeanbefalingen

− Vi tar vannprøver som analyseres for bakterier som forteller oss om vannet er trygt å drikke. Det er fortsatt for tidlig å si noe om når kokeanbefalingen vil bli opphevet.

Publisert

Oslo kommune ba torsdag 18. juli alle i bydel Søndre Nordstrand og deler av bydel Nordstrand og Østensjø, samt deler av Nordre Follo kommune om å koke drikkevannet. Fredag 19. juli kl. 15:00 opphører kokeanbefaling i områdene Klemetsrud og Oppsal

Kokeanbefalingen opphører i disse områdene fordi nye prøver og en grundig gjennomgang av vanndistribusjonen viser at disse områdene ikke har fått vann fra Skullerud vannbehandlingsanlegg de siste dagene.

Vannet må kokes

− Vi er helt sikre på folk på Klemetsrud og Oppsal ikke har fått noe vann fra Skullerud de siste dagene. For å være på trygge siden, valgte vi å også inkludere disse områdene. Nå vet vi at Klemetsrud og Oppsal har trygt vann i springen, sier Jean-Yves Gallardo, kommunikasjonssjef i vann – og avløpsetaten.

De andre områdene i bydelene Søndre Nordstrand, Nordstrand og Østensjø bør fortsatt koke drikkevannet. Dette innebærer at alt vann som skal i munnen må kokes. Det gjelder vann som skal drikkes, men også vann som for eksempel brukes i kaffetrakter, til å lage isbiter med eller til å pusse tenner.

Lukt av klor

Som et tiltak for bedre drikkevannskvaliteten har vann- og avløpsetaten tilført mer klor enn normalt ved Skullerud vannbehandlingsanlegg. Dette kan føre til at vannet vil få en sterkere lukt av klor i områdene som fortsatt er berørt av kokeanbefalingen. Kloret vil fordampe under koking. 

Årsaken til kokeanbefalingen er funn som kan indikere forurensing i drikkevannet ved Skullerud vannbehandlingsanlegg. Vann- og avløpsetaten vil de neste dagene gjøre nødvendige tiltak for å bedre situasjonen.

Undersøker bakteriene i vannet

− Vi i fortsetter undersøkelsene og ta flere vannprøver fra området. Disse vannprøvene analyseres for indikatorbakterier som forteller oss om vannet er trygt å drikke. Det er fortsatt for tidlig å si noe om når kokeanbefalingen vil bli opphevet, sier Gallardo.

Det tidligste mulige tidspunktet er mandag 22. juli, dersom vannprøvene de neste dagene ikke viser tegn til forurensning.

Powered by Labrador CMS