DEBATT

Vi trenger at de som styrer byen sier: «Nå er det nok. Nå må vi starte veien frem for å gjøre Youngstorget til Norges viktigste torg».

– Aktører med begrenset bidrag til Oslos byliv tar seg til rette på Youngstorget. Nå er det nok

Se det, ja. Fjorårets støy om det gigantiske teltet på Youngstorget bare blåste forbi. Oslo kommune har på ny gitt tillatelse til at oktoberfesten skal få komme tilbake.

Publisert

Vi skriver mars. Vårløsninga er i anmarsj. Og i Facebook-feeden dukker følgende annonse opp: «Nå har vi åpnet bordreservasjon til årets oktoberfest på Youngstorget».

Se det, ja. Det betyr at fjorårets støy om det gigantiske og ulovlig oppsatte teltet på Youngstorget bare har blåst forbi. Oslo kommune har gitt tillatelse til at det skal få komme tilbake.

Vi i Torginitiativet har ingenting imot at folk ønsker å ta på seg lederhosen, skåle og synge drikkeviser i kor med hundrevis av andre. Noen av oss både fester og synger i kor selv.

Det vi mener blir fullstendig feil er dersom Norges viktigste torg overlates helt og holdent til kommersielle aktører, uten hensyn til de som driver næring og kultur rundt torget eller de som bare går forbi. Det mangler fullstendig en ledelse.

Et demokratiets torg

Youngstorget er et sentralt torg, for mer enn bare Oslo. Det er et torg med en historisk arv. Det er demokratiets torg.

Et sentralt sted som Youngstorget kan og må ikke være et sted Oslo kommune fortsetter å definere som en tilfeldig arrangementsplass, uten noen helhetlig plan for aktivitet gjennom året eller særskilte krav til disponering av torgflaten. Det er i praksis fritt frem for å ta seg til rette.

Partyteltet til oktoberfesten er gedigent og dekker nesten hele Youngstorget.

Benytter smutthull

Og det er det som skjer; aktører med begrenset bidrag til Oslos byliv tar seg til rette. Fjorårets telt ble vurdert fulgt opp som ulovlig. Bymiljøetaten hadde gitt en tillatelse de ikke hadde lovhjemmel til.

Plan- og bygningsetaten ga beskjed om at teltet sto uten tillatelse, men eventselskapene benyttet smutthullene og klagefristene tilgjengelige for å komme seg unna.

Innen fristene var gått ut, var den planlagte perioden over og de kunne pakke ned teltet og reise hjem til jul. Uten noen som helst konsekvens for eventselskapene.

Det strider mot alle mulige kommunale rapporter og bestillinger, gjort og levert over flere tiår, at Youngstorget styres slik som nå. Det er derfor svært overraskende at byens ledelse ikke gjør noe. Er det en handlingslammelse på Rådhuset, og hvorfor?

Nå er det nok

Høsten 2021 viste vi i Torginitiativet hva som er mulig på Youngstorget, gjennom Torguka. Våren 2022 inviterte vi igjen til dialog om Youngstorget, og fikk alle til å være enige om en strategi. I september 2022 ble Matstreif gjennomført på Youngstorget, ikke ulikt hvordan Torguka ble gjennomført.

Vi fra Torginitiativet har gitt Oslos politiske ledelse mange muligheter og innspill til å handle, til å gjøre noe, til å løfte Youngstorget og gjøre noe nytt.

Det interessante er at vi har snakket med mange folk i Oslo kommunale etater som er enige med oss. Men de greier ikke gjøre noe med det selv. De har ingen som vil beslutte å gjøre noe med torget.

Vi trenger at de som styrer byen sier: «Nå er det nok. Nå må vi starte veien frem for å gjøre Youngstorget til Norges viktigste torg, for hele Oslo og hele landet».

Ta action

11. juli 2024 er en merkedag. Da er det på dagen 100 år siden Stortinget vedtok at Norges hovedstad skulle få tilbake sitt originale navn; Oslo.

2024 representerer en mulighet for byens ledelse. Allerede nå utfordrer vi byrådsleder Raymond Johansen og hans mannskap til å ta action.

Youngstorget bør være plassen alle inviteres til. Plassen må aldri blokkeres. La Youngstorget bli mer mangfoldig, aldri en fylleplass. Den beskjeden bør gå ut nå, i klartekst.

En start kan være at Raymond Johansen sier hva han vil med denne byens viktigste torg.

Powered by Labrador CMS