Slik så fasaden til Kopp ut i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka.

Askeladden-konseptene Food Society og Kopp er lagt ned. — Hvis ingen av selskapene vi starter må legges ned, tenker jeg at vi ikke tar nok risiko

Totalt er det fire filialer, lokalisert på Skøyen, Briskeby og Grünerløkka, som ikke lenger vil ta imot matglade og kaffe- og vintørste kunder.

Publisert

De to serveringskonseptene Food Society og Kopp har vært en del av den mangfoldige porteføljen til gründerselskapet Askeladden & Co. I alt har selskapet etablert 25 konsepter siden oppstart i 2017.

Food Society sin forretningsidé var å samle flere kjøkken under samme tak, med en meny bestående av blant annet koreansk, japansk, indisk, thai, street og greens. Selskapet åpnet dørene i januar 2021 og holdt til på Skøyen og Briskeby.

Kopp ble stiftet i mai 2020, med åpning av første filial høsten samme år. Ideen omhandlet kaffebar på dagtid og vinbar på kveldstid. Ved avvikling var det en lokasjon på Skøyen og en på Grünerløkka.

I løpet av desember og januar stengte stedene for godt.

Vanskelige forhold

Martin Schütt, partner og daglig leder i Askeladden & Co., forteller at koronapandemien spesielt rammet Kopp hardt.

— Begge stedene kunne vise til fornøyde kunder, men for Kopp har pandemitiltakene vært begrensende for driften. For at selskapene vi starter skal ha livets rett, må det kunne vise til fornøyde kunder, fornøyde ansatte og god lønnsomhet. Det holder ikke med to av tre.

At Kopp ble åpnet samme dag som staten iverksatte forbudet mot å servere alkohol, ble opplevd som lite gunstig, ifølge Schütt.

— I praksis nedla staten et delvis virksomhetsforbud med skjenkestopp og andre krav. At ikke oppstartsbedrifter har vært inkludert i den statlige kompensasjonsordningen for næringslivet, gjorde det ikke bedre. I en pandemi, uten utløpsdato, anbefaler vi ingen å starte et serveringskonsept.

— Vi må teste, tørre og feile

Likevel er Schütt tydelig på det blir for enkelt å skylde på korona, fraværende støtteordninger og dårlig timing. Han understreker at lønnsomheten uteble, og dersom man var sikker på at det ville endre seg etter pandemien, hadde ikke alternativet vært å avvikle.

Hva fremtiden bringer, er ikke så godt å si. Det viktigste blir å følge deres vante tilnærming og oppskrift.

— Vi er gründere. Treffer vi, så satser vi hardt. Treffer vi ikke, prøver vi å justere underveis. Hvis vi fortsatt ikke treffer, prøver vi heller noe annet. Det er Askeladdens modell. Vi må teste, tørre og feile. Vi prøver alltid å starte et nytt alternativ i markedet vi går inn i, som enten er bedre, rimeligere eller helst begge deler. Hvis ingen av selskapene vi starter må legges ned, tenker jeg at vi ikke tar nok risiko, sier Schütt.

Powered by Labrador CMS