Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) mener ikke-binære må få stemmerett på parolemøter for 8. mars, men får kritikk for å blandet seg.
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) mener ikke-binære må få stemmerett på parolemøter for 8. mars, men får kritikk for å blandet seg.

Kulturminister Trettebergstuen: Ikke-binære bør ha stemmerett på parolemøter til 8. mars

Ikke-binære bør ha stemmerett på parolemøter for 8. mars, sier likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Oslos 8. mars-komité reagerer på innblandingen.

Publisert

Tidligere hadde alle som ikke identifiserer seg som menn, stemmerett under parolemøtet i Oslo. Etter en vedtektsendring er nå ordlyden at dette kun gjelder de som identifiserer seg som kvinner.

Dermed har ikke lenger ikke-binære, folk som verken identifiserer seg som mann eller kvinne, stemmerett. Det bør de ha, mener likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

– Problemet er ikke at for mange engasjerer seg rundt den viktige 8. mars-dagen. Men for få. Så ja, det bør de, skriver hun i en epost til Klassekampen.

– Kunne holde seg utenfor

8. mars-komiteen i Oslo mener at statsråden viser dårlig rolleforståelse.

– Med den makta hun har, legger hun premissene for arrangementet. Vi tenker at hun kunne holdt seg utenfor å mene noe om det som et demokratisk møte har vedtatt, sier Maiken Sætran Lium.

Hun er aktiv i Sosialistisk Ungdom, men snakker på vegne av arbeidsutvalget til komiteen.

Kvinnedag for kvinner

Hensikten er ikke å utestenge ikke-binære, ifølge Lium.

– Kvinnedagen er en dag for kvinnekamp, som bør defineres av kvinner. Det var intensjonen bak vedtektsendringen. Vi støtter selvfølgelig også opp om alle andre dager for undertrykte grupper, sier hun.

Powered by Labrador CMS