VårtOslo var med på omvisningen av det fremtidige studenthuset i St. Olavsgate i fjor vinter. Nå avsluttes prosjektet.Foto: Petter Terning / Fredrik Hansson
Skulle være et stort, felles samlingspunkt for byens studenter. Nå avsluttes prosjektet: – Ikke en lett beslutning
– Vi har sammen lagt ned en betydelig innsats over lengre tid for å få dette til, men i en periode med dyrtid, høye renter og generelt trange budsjetter, har det vært vanskeligere å finne nødvendige midler, sier styreleder Eilif Tanberg i SiO.
«Styret i Studentsamskipnaden SiO har etter en grundig prosess konkludert med at studenthusprosjektet i St. Olavsgate 23 nå avsluttes», skriver Studentsamskipnaden i en pressemelding torsdag ettermiddag.
Det var i januar 2023 at VårtOslo fikk bli med inn på en eksklusiv sniktitt av det som skulle bli hovedstadens nyest studenthus, SO23: Et samlingssted for de om lag 80 000 studentene av høyskolene og universitetene i hovedstaden, en møteplass med arrangementer, sosialisering, idemyldring og studier.
– Jeg har studert i Oslo i fem år og har alltid hørt om det bra studentmiljøet i Bergen og Trondheim. Jeg har alltid følt at det samme har manglet i Oslo, sa student Tiril (23) til VårtOslo under omvisningen.
Men nå opplyser altså SiO om at de avslutter prosjektet.
Annonse
– Det har ikke vært en lett beslutning, men styret har konkludert med å avslutte prosjektet. Styret har vært klare på at et studenthus må være økonomisk bærekraftig. Vi har derfor satt strenge økonomiske krav for at en igangsettelse av prosjektet kunne vedtas, sier styreleder Eilif Tanberg i SiO i pressemeldingen.
– Selv etter betydelig arbeid med å skaffe finansiering, er de nødvendige økonomiske forutsetninger for å realisere studenthuset dessverre ikke til stede. Konsekvensen er at prosjektet nå avsluttes.
Etter at Velferdstinget i februar 2024 vedtok å gå videre med et redusert studenthus, har SiO forsøkt å realisere et redusert studenthus i kombinasjon med andre formål.
– Våre samarbeidspartnere har vist stor velvilje og forståelse for viktigheten av studenthuset, men også et redusert studenthus ville kreve betydelig finansiell støtte fra stat, kommune og andre samarbeidspartnere, noe som ikke er oppnådd, sier Tanberg.
– En betydelig innsats
Videre takker Tanberg Velferdstinget for samarbeidet om å skaffe finansiering.
– Vi har sammen lagt ned en betydelig innsats over lengre tid for å få dette til, men i en periode med dyrtid, høye renter og generelt trange budsjetter, har det vært vanskeligere å finne nødvendige midler. Jeg vil også takke alle som har støttet arbeidet for et nytt studenthus.
– Selv om dette prosjektet ikke blir realisert, skal vi fortsette å jobbe for å forbedre studentlivet i Oslo og vil utforske andre muligheter for å støtte studentene i byen, avslutter Tanberg.
Nå avsluttes studenthusprosjektet og det vil vurderes hva som skal gjøres med eiendommen, og om bygget kan brukes til andre studentformål.