Marius Torsvoll (24) jobber med studentvelferd, og har siden 2021 vært med i arbeidet rundt Studenthuset. — Det er et arbeid jeg legger ned for morgendagens student, sier han.

Byens 80 000 studenter har manglet et felles samlingssted i sentrum. Nå kommer snart Oslos nye studenthus

Der Bergen har Kvarteret og Trondheim har Samfundet, vil det om noen få år stå ferdig et helt eget samlingssted for oslostudenter i St. Olavs gate 23. Denne uken presenterte Studentsamskipnaden i Oslo sin visjon for det kommende Studenthuset SO23. — Jeg er veldig glad på vegne av studentene som kommer etter oss!

Publisert

Om ikke lenge vil det nye Studenthuset SO23 i Tullinkvartalet bli et samlingssted for de 80 000 studentene av høyskolene og universitetene i Oslo. Her vil det være arrangementer, men det vil også være en møteplass hvor fremtidens studenter kan sosialisere seg, idemyldre og studere.

— Jeg har studert i Oslo i fem år og har alltid hørt om det bra studentmiljøet i Bergen og Trondheim. Og jeg har alltid følt at det samme har manglet i Oslo. Som en oslostudent som kommer fra andre steder i landet må du være veldig initiativrik for å ta del i studentmiljøet, forteller Tiril (23), som studerer samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo.

Studentene Tiril (23) (t.v.) og Thea (23) gleder seg til studenthuset står ferdig. — Jeg tror det vil engasjere mange, sier Tiril.

— Jeg har studert i Trondheim og Århus og nettopp flyttet til Oslo for å studere. Studenthusene der er veldig verdifulle for studentmiljøet, så jeg er utrolig glad for at det har blitt tatt initiativ for å starte opp noe nytt og lignende her i Oslo. Det er ikke mangel på potensiale eller studenter, vi trenger bare et samlingssted, sier student i teknologi, innovasjon og kunnskap, Thea (23).

En tverrfaglig møteplass

Marius Torsvoll (24) har vært involvert i prosjektet siden sommeren 2021, da bygget ble kjøpt av Studentsamskipnaden i Oslo. Han er leder i Velferdstinget Oslo og Akershus, en interesseorganisasjon for studentvelferd.

Torsvoll forteller at Studenthuset også vil være en tverrfaglig møteplass der studenter kan forberede seg på arbeidslivet og etablere kontakter.

— Jeg har en grad i fysikk og astronomi og studert på UiO i fire år. Men jeg har aldri møtt en arbeidsgiver som student, og aldri møtt noen på mitt lærested som jeg kunne jobbe hos etter endt studier. Det er synd, siden alle studenter skal ut i næringslivet etter studiet, forteller Torsvoll.

Studentene skal ta del i det lokale næringslivet

Det kommende Studenthuset på Tullin skal skape synergi med lokalmiljøets næringsliv. Øystein Aurlien er daglig leder i Tullinsamarbeidet, som jobber for å bistå alle som bor, jobber eller driver virksomhet på Tullin. De har også engasjert seg for realiseringen av Studenthuset.

— Vårt ønske med Studenthuset er å få potensielt 80 000 studenter i Oslo til å henge på Tullin. Det er fantastisk siden det skaper liv og løfter identiteten til området. Vi vil jo at Tullin skal bli stedet for skapekraft, sier Aurlien.

Øystein Aurlien er daglig leder i Tullinsamarbeidet, og har engasjert seg i å få Studenhuset realisert.

I Tullinområdet er det med tiden etablert flere gründerselskaper som Rebell, Trekanten og Epicenter, og Aurlien ser positivt på at fremtidens studenter kan komme til Tullin for å ta del i næringslivet. Marius Torsvoll mener at dette er et potensiale som mangler i byen.

— Det å kunne møte næringslivet og finne ut av hva man kan gjøre, samtidig som næringslivet får tilgang til kloke hoder og nyutdannede studenter, er en uutnytta synergi i Oslo, forteller Torsvoll.

Arbeider for morgendagens student

Prosjektet startet allerede i 2016, og i 2021 kjøpte Studentsamskipnaden i Oslo opp bygget på fem etasjer og rundt 5.000 kvm. Lokalet står foreløpig helt tomt, vann må installeres, og finansieringen er enda ikke i mål. Den store åpningen er derfor uvisst.

Marius Torsvoll påpeker likevel at dersom det ikke hadde tatt tid, hadde de kanskje gjort noe galt. Han gleder seg til å se hvordan huset blir og hvilke samarbeid det vil få med nærområdet og næringslivet.

Lounge på Studenthuset SO23. Foto: Dark Design Group
Studenthusets cafe. Foto: Dark Design Group / OK Kontor
Utleiekjøkken. Foto: Dark Design Group
Omvisning av det fremtidige studenhuset. Her i andre etasjen vil kjøkkenet stå. Foto: Petter Terning
Studenthuset SO23 vil ligge rett ved siden av Treningshuset i St. Olavs gate 23. Foto: Petter Terning

— Jeg gleder meg til det blir ferdig. Det vil jo ikke stå ferdig når jeg er student, men jeg kommer til å komme tilbake for å se hvordan det har blitt. Dette er et arbeid jeg legger ned for morgendagens student, sier han.

Selv om ikke mange av dagens studenter er klar over prosjektet, tror studentene Tiril og Thea at det fort vil bli en snakkis med en gang dørene åpner. De synes også det er litt synd at de selv mest sannsynlig ikke vil være studenter når bygget står klart.

— Men vi kommer til å titte innom når det er ferdig her. Jeg er veldig glad på vegne av studentene som kommer etter oss, sier Thea.

— Det er jo litt trist at det ikke kom før, men jeg gleder meg til at folk får høre om dette. Jeg tror det vil engasjere mange, forteller Tiril.

Powered by Labrador CMS