Slik så det ut på Halorsens conditori før det stengte i 2014. Nå kan folk komme tilbake og kose seg alene eller i godt selskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– I dag er en stor dag for Tigerstaden. Halvorsens conditori gjenåpner etter fem år med oppussing

Halvorsens conditori, ved Stortinget, er et sted man kan gå alene og sitte i timesvis. Her kan du sitte godt og pløye gjennom aviser, drikke kaffe og spise nydelig bakverk fra wienerkonditoriet.

Publisert

Det er mye mas om byutvikling for tiden. Det er også mye mas om møteplasser. Vi er blitt flinkere til å gjøre avtaler, og vi er blitt flinkere til å dele hvordan det står til.

Mens oslofolk i større grad bruker mer tid på hverandre på steder som er utenfor hjemmet, strever byen med å få til de gode stedene å møtes. På en side er det bra at investorviljen er stor for å skape møteplasser, og det kommer stadig nye konsepter. På den annen side er det bra når noe som åpner er unikt.

Slik ser det ut nå utenfor nye Halvorsens conditori. Foto: Olav Helland

7-11 var en suksess

Før Pascal kom til det som da het Drammensveien, var det amerikanske storkiosk-konseptet 7-11 tidlig ute med å tilrettelegge for en stressende hverdag ved å tilby kiosk, tipping og mat man kunne ta med seg på veien.

I tillegg fikk de mange 7-11-kioskene rundt omkring i byen plass til noen få sitteplasser. Den første 7-11-kiosken lå i Bogstadveien, mens i nabolaget Ruseløkka, var 7-11 et av få steder man kunne møtes på slutten av 90-tallet.

Halvorsens Conditori avsluttet driften på 17. mai 2014 for rehabilitering. Det tradisjonsrike konditoriet ble åpnet i 1881 av Hans Halvorsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

De store kioskenes inntog ble så stor suksess at gjengen i Bogstadveien ble styrtrike, og innehaveren av 7-11 i Drammensveien ble venn med alle.

Kjedene tar over byen

Senere kom det en bølge med Deli de Luca, som tilbød det samme, bare litt bedre, og nå i dag er det kjedekonsepter som overtar mange av byens mest attraktive lokaler, for å gi oss rask, masseprodusert mat og muligheten for å sette oss ned kjapt og haste videre.

Blant folk som jobber aktivt med byutvikling, er kjedene kjedelige. Mange mener de tar knekken på de underlige stedene som sammen skaper det positive i Oslo by.

Konditoriet åpnet klokka 12 og mange var på plass for å bli servert. Foto: Olav Helland

Det kan stilles spørsmål om matproduksjonen til kjeder som Egon, TGI Fridays og Backstube, og det største spørsmålet vi kan stille er hvor bærekraftig det er å produsere maten langt ned i eller utenfor Vest-Europa, for å kjøre den til Oslo med lastebil og steke den.

Møteplassene er raske og de gir oss forutsigbarhet, litt næring, mens vi kanskje blir litt tommere inni oss når vi får déjà vu-følelser og lurer på om vi er på Espresso House i Bjørvika eller på Solli plass. I dag er 7-11 og Deli de Luca forholdsvis uinteressante steder for Oslos befolkning.

De legendariske spisestedene

Det er derfor viktig å se nærmere på de stedene vi forbrukere skal støtte opp om, slik at noen livnærer seg på at vi møtes og får i oss næring når vi ikke alltid har planlagt frokost, lunsj og middag.

Champagnen fløt da konditoriet endelig åpnet igjen. Foto: Olav Helland

Oslo har mange legendariske spisesteder. Hele Oslo elsker det historiske suset man opplever på Oslos eldste restaurant Engebret cafe (har holdt til på Bankplassen siden 1863). Og sterkt wienerinspirerte Theatercafeen har holdt dørene åpne siden 1909. Men det er altså nærmere Stortinget vi får en berikelse i dag.

I 1881 grunnla konditor Hans Halvorsen et konditori i Prinsens gate 26, det som kalles «Schiøllgården», mellom Stortinget, Norske selskap og Frimurerlosjen. Da Stortinget trengte mer plass i 1977, fikk Halvorsens conditori fortsette som eneste konditori.

En del av fellesskapet

De siste årene har Stortinget gjort litt utbedringer i akkurat dette området, og selv om ventetiden har vært lang, er det nå i dag at vi får tilbake en av Oslos viktigste møteplasser. Stedet er også noe viktigere – et godt sted å gå alene.

Røde kors sier at et av Oslos største sosiale problemer er ensomhet. Mange mennesker føler seg ensomme og savner å være del av et fellesskap. Ensomhet er smertefullt og kan være helseskadelig. Den rammer i alle faser av livet, men forskning viser at det er unge og gamle som er mest utsatte.

Nye Halvorsens. Foto: Olav Helland

Selv om man ikke skal forherlige hverken gerontofili eller unge menn som tar inn på Perminalen og møter eldre kvinner, er i hvert fall myten om conditoriet ved Stortinget en unik historie. Og Halvorsens conditori er et sted man kan gå alene og sitte i timesvis og allikevel være en del av et fellesskap.

Gratulerer Tigerstaden

Halvorsens conditori er unikt på flere måter. Det er en møteplass hvor man kan sitte godt både inne og ute, pløye gjennom mange aviser, drikke kaffe og spise nydelig bakverk fra wienerkonditoriet som er i de samme lokalene som i alle år.

De fem årene som har gått med til oppussing, har gitt fantastiske resultater. Det er blitt et topp moderne wienercafelokale som både har med seg historien og som har fornyet seg. Tapeten er et kunstverk i seg selv, og lysekronene er de samme som hang der før Stortinget pusset opp.

Kafeen er restaurert og historien tatt vare på. Foto: Geir Rognlien Elgvin

Kakene er vidunderlige, som de alltid har vært, og tekoppene er klare til å ønske gamle og nye gjester velkommen. Samtidig som oppussingen trolig fører til at stedet blir mer populært, er det herlig med steder uten kjedepreg, som har en unik historie og som kan leve videre de neste 100 år.

Både Nedre og Øvre Vollgate har fått et skikkelig løft estetisk siste året, og Wessels plass, som er plassen på utsiden av Halvorsens conditori, er klar til åpningen. Det hele er blitt en stor gave til Oslo, og i dag, torsdag 13. februar 2020, er en stor dag for Oslo. Gratulerer med dagen, Tigerstaden!

Powered by Labrador CMS