Bildekkpartikler i veistøv i Smedstadtunnelen. Ring 3 og E18 som trafikkerte veier samt kunstgressbaner med gummigranulat gjør at stoffer fra bildekk som kan være skadelige for miljøet, sprer seg i nærområdet.

Bildekk pekes ut som syndebukk etter nedslående funn ved Valle Hovin og Greibanen

Flere steder i Oslo er det avdekket høye nivåer av mulig miljøskadelige stoffer.

Publisert

Det er en undersøkelse Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Norsk institutt for luftforskning (NILU) har gjennomført på oppdrag fra Miljødirektoratet, som viser dette.

Områdene rundt Ring 3 og E18 samt i tilknytning til kunstgressbanene Valle Hovin og Greibanen, der prøvene er tatt av overvann fra banen etter regnskyll, er der konsentrasjonen er høyest, fastslås det.

Biltrafikk og kunstgress

Med mye biltrafikk på de aktuelle veiene og gummigranulat laget av gamle bildekk på kunstgressbaner i nevnte områder, peker NIVA på bildekk som hovedårsak til forurensingen.

De miljøskadelige kjemikaliene stammer fra stoffer som brukes i gummien på bildekk for å øke slitestyrke og bedre veigrepet blant annet, ifølge instituttet, og er også å finne i nærliggende vannmiljøer.

Blant annet her i Alnaelva har NIVAs forskere funnet kjemikalier som stammer fra stoffer i bildekk.

– Vi fant disse stoffene blant annet i Alnaelva og Smestaddammen, noe som viser at de sprer seg videre i naturen, sier NIVA-forsker Cathrine Brecke Gundersen i en pressemelding.

Små partikler – store mengder

Selv små bildekkpartikler kan inneholde store mengder av de aktuelle kjemikaliene ettersom disse er integrert i store deler av gummien i dekkene, ifølge instituttet.

Blant annet er forekomsten av «bildekkstoffet» 6PPD-kinon bekymringsfullt, mener NIVA-forskeren, som påpeker at stoffet i USA har fått oppmerksomhet for å forårsake fiskedød.

– I Oslo fant vi høye konsentrasjoner av 6PPD-kinon i prøver av sediment og vann fra blant annet høyt trafikkerte veier og kunstgressbaner, utdyper Gundersen.

– Mulig å redusere

I hvor stor grad dyr er ømfintlige for 6PPD-kinon er, ifølge undersøkelser, varierende, understreker NIVA-forskeren som samtidig mener dette synliggjør et behov for flere effektstudier som belyser hvor giftig det aktuelle stoffet og annen forurensing fra bildekk er for norske arter.

– I et urbant miljø som Oslo er det umulig å komme bort fra veitrafikk og bildekkforurensing, men vi har muligheten til å redusere bruken og spredningen av bildekkpartikler i miljøet, avslutter Gundersen. 





Powered by Labrador CMS