220 kunstnere og kunstnergrupper deltar i konkurransen om å få lage 22. juli-minnesmerke i regjeringskvartalet.

220 vil lage 22. juli-minnesmerke i regjeringskvartalet

Totalt har det kommet inn 220 søknader om å lage minnesmerket for 22. juli i det nye regjeringskvartalet. Hjernen bak Roseslottet er en av søkerne.

Publisert

Det er 127 enkeltpersoner og 93 kunstnergrupper som har søkt, skriver Aftenposten.

De mest kjente av dem er Vebjørn Sand og Matias Faldbakken, men det er også andre kjente navn som Åsil Bøthun, Anne Katrine Dolven, Snøhetta-gründer Kjetil Trædal Thorsen og arkitekt og billedkunstner Mari Røysamb.

Førstnevnte står blant annet bak kunstparken Roseslottet ved Frognerseteren sammen med broren Eimund Sand, som da den ble reist markerte at det i 2020 var 80 år siden Norge ble okkupert av Nazi-Tyskland og 75 år siden frigjøringen.

22. juli-minnesmerket skal ligge ved inngangspartiet i det nye regjeringskvartalet på Johan Nygaardsvolds plass.

I 2020 var det 80 år siden Norge ble angrepet i 1940, og 75 år siden frigjøringen i 1945. Roseslottet ble i den forbindelse reist som en kunstinstallasjon med formål om å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft.

Det er det statlige organet Kunst i offentlige rom (Koro) som er ansvarlig for all kunst som skal inn i det nye regjeringskvartalet.

Søknadsfristen for prosjektet gikk ut 1. november. 

Koro skal legge fram en innstilling med konkurransedeltakere for juryen, som skal ha sitt første møte 5. og 6. desember.

Powered by Labrador CMS