Representanter fra Organisasjon mot offentlig diskriminering og Antirasistisk Senter reagerer kraftig på at ingen minoriteter har fått plass i 17. mai-komiteen.
– Mangfold er normalen i Oslo. Å inkludere minoriteter er et valg. Å la være å inkludere minoriteter er også et valg. Gitt sammensetningen av Oslo, skal det godt gjøres å ikke inkludere noen med minoritetsbakgrunn, mener Anita Rathore, nestleder i Organisasjonen mot offentlig diskriminering.
17. mai er minoritetenes dag også
– Gitt at mangfoldet er en del av normalen, hvordan klarer bystyret å nedsette en slik 17. mai-komite? Og hvorfor?, spør Rathore.
Annonse
Hun understreker at 17. mai er en symbolsk viktig dag som også minoriteter feirer, siden de er norskfødte nordmenn som finner det naturlig å bidra til sin egen nasjonaldag. Ikke minst i dagens politiske klima mener hun det er viktig å vise at minoritetene er en del av fellesskapet.
– Det er viktig for minoriteter å få en plass i samfunnet. Samtidig er det viktig for majoriteten å se at minoriteten er en del av samfunnet. Det handler om å bygge det store vi, sier hun.
Oslo har vedtatt plan for mangfold
Rathore peker på kommunens plan for mangfolds- og integreringsarbeid, titulert Oxlo, Oslo Extra Large, og vedtatt i 2013. Her sier bystyret at Oxlo «vil føre en aktiv politikk for mangfold og mot diskriminering.» Videre sier bystyret at «kommunen skal gjenspeile mangfoldet i byens befolkning, både blant ledere og ansatte og i alle typer virksomheter.»
I verdidokumentet til Oxlo står det at «mangfold er en styrke og berikelse for byen».
Verdidokument uten innhold
Rathore synes ikke disse ordene gjenspeiles ved sammensetningen av 17. mai-komiteen.
– Verdidokumentet til Oxlo må fylles med et innhold, skal det være reelt og ikke bare et slagord. Var Oslo kommune opptatt av at Oxlo må ha et innhold, ville de inkludert minoriteter i 17. mai-komiteen.
— Når ikke en gang bystyrets representanter tar hensyn til sin egen plan for mangfold, hvordan kan de forvente at folk flest vil gjøre det, spør hun.
Trodde vi var kommet lenger
Også leder Rune Berglund Steen, ved Antirasistisk Senter, er overrasket når han hører om sammensetningen av 17. mai-komiteen.
– Jeg trodde vi var forbi dette stadiet i 2017. Plutselig er det blitt akseptabelt med etniske norske paneler. Det er synd om folk oppfatter dette som en OK måte å gjøre ting på.
Burde tenkt at noe skurrer
Berglund Steen peker på den langt på vei innarbeidete praksisen med kjønnsfordeling.
– Når ansvarlige politikere ser en slik sammensetning av 17. mai-komiteen, bør de tenke at noe skurrer. 17. mai-komiteen vår kan ikke se ut som staben til Donald Trump, sier Berglund Steen.