17. mai-komiteen i Oslo ble offentliggjort denne uka. Foto: Sparebank 1 / Flickr

Ingen innvandrere får være med i Oslos 17. mai-komite

Publisert

Hver tredje Oslo-borger er innvandrer eller har minoritetsbakgrunn. Men ingen av dem får plass i hovedstadens 17. mai-komite.

Kong Harald vakte internasjonal oppsikt da han under kongeparets hagefest i fjor høst talte varmt for inkludering og integrering av nye nordmenn. Men når Oslo bystyres 17. mai-komite, sammen med barnetoget i år, hilser Kongen på slottsbalkongen, er det en helhvit, etnisk norsk komite som hever flaggene og vinker til den inkluderende regenten.

Om lag 33 prosent av Oslos befolkning er ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) enten innvandrere eller er født med begge foreldre som innvandret til Norge. Kong Harald la vekt på kongefamiliens innvandrerbakgrunn da han mante til toleranse, inkludering og mangfold i Norge. Men blant de åtte medlemmene i Oslos 17.mai-komite er det i år ingen som har minoritets- eller innvandrerbakgrunn.

SV-ordfører vil ikke beklage

– Sammensetningen av 17. mai-komiteen varierer fra år til år. Hvert parti nominerer én kandidat, og i år nominerte ingen av bystyrets kandidater noen med minoritetsbakgrunn, sier Oslos ordfører, Marianne Borgen, fra Sosialistisk Venstreparti.

– Ifølge SSB har hver tredje Oslo-borger minoritets- eller innvandrerbakgrunn. Er det ikke da beklagelig at hovedstadens 17. mai-komite fremstår som helhvit, etnisk norsk?

– Nei, jeg vil ikke beklage sammensetningen. Jeg er sikker på at årets 17. mai-komite vil sørge for en inkluderende og mangfoldig feiring av nasjonaldagen, sier Borgen.

– Men ville du som ordfører, og med det byens fremste folkevalgte politiker, reagert hvis Oslos 17. mai-komite kun besto av menn?

– Det er et veldig hypotetisk spørsmål. Jeg tror ikke jeg skal kommentere det, sier Borgen til VårtOslo.

Miljøpartiet beklager

Det er bystyrets kultur- og utdanningskomite som fremmer forslaget på hvem som hvert år skal sitte i 17. mai-komiteen. Deretter blir forslaget endelig forelagt bystyrets "presidentskap", forretningsutvalget, der samtlige partier er representert. I hovedsak består forretningsutvalget av lønnede heltidspolitikere med lang erfaring fra Oslo-politikken. Forretningsutvalgets leder er ordfører Marianne Borgen (SV), og nestlederen er vara-ordfører Kamzy Gunaratnam (Ap).

– Det er sterkt beklagelig at 17. mai-komiteen ikke har noen medlemmer med minoritetsbakgrunn. Jeg må bare beklage og kan ikke si annet enn at her har det skjedd glipp på glipp, sier Miljøpartiets Harald A. Nissen.

Shoaib Sultan (MDG) satt i 17. mai-komiteen fra 2012-15 og ledet den i 2013. Foto: Wikimedia

— Skulle aldri ha skjedd

Han er medlem av forretningsutvalget og leder også bystyrets kultur- og utdanningskomite. Begge organene behandlet saken der samtlige partier unnlot å nominere noen med minoritetsbakgrunn.

– Jeg kan bare gjenta at det er svært beklagelig. Dette skulle aldri ha skjedd. Og jeg lover at det aldri skal gjenta seg mens jeg leder kultur- og utdanningskomiteen. Jeg har allerede vært i kontakt med MDGs medlem i 17. mai-komiteen og diskutert hvordan vi kan være ekstra påpasselig med at vi sørger for at nasjonaldagens innhold, gjennom for eksempel talerne ved ulike steder, speiler byens befolkning, sier Nissen til VårtOslo.

Rødt leder 17. maikomiteen

I flere år unnlot Rød Valgallianse å delta i Oslo bystyres 17. mai-komite. Men siden RV formelt ble nedlagt i 2007 og erstattet av partiet Rødt har praksisen på ytre venstre fløy endret seg. I år er det Rødts leder, Bjørnar Moxnes, som er valgt til å lede Oslos 17. mai-komite.

– Jeg er den første til å beklage at 17. mai-komiteen ikke har noen medlemmer med minoritetsbakgrunn. Det bør ikke gjenta seg, sier Moxnes.

Skal ikke gjenta seg

– Men her har tre ulike organer i bystyret behandlet forslaget til hvem som skal sitte i 17.mai-komiteen. Noen må ha sovet godt i timen flere ganger for at denne sammensetningen skulle passere og til slutt vedtas. Kan ikke 17. mai-komiteen endres?

– Nei, nå er årets 17. mai-komite godt i gang med arbeidet. Men bystyrets kultur- og utdanningskomite må i fremtiden sørge for at dette ikke gjentar seg. Og vi i Rødt lover å være ekstra påpasselige, sier Moxnes.

17. mai-komiteen består eller av Jørgen Foss (AP), Jenny Clemet von Tetzschner (H), Eivind Trædal (MDG), Julianne Ferskaug (V), Ivar Johansen (SV), Siri Ulleberg (FRP) og Oddbjørg Minos (KRF).

Powered by Labrador CMS