I Oslo feirer barn av alle kulturer 17. mai. Det bør de få gjøre uten frykt, mener Tone Bratteli. Foto: Bilge Öner/Aktiv i Oslo.no

– Frykt skal ikke ødelegge mangfoldet. Alle barna i byen har rett til å glede seg til 17. mai

Publisert

Verken Oslo eller 17. mai ville lenger bli det samme om mangfoldet forsvant. Eller om frykten holdt oss unna 17. mai-feiringen.

17. mai vil rundt 60 000 barn fylle Oslos gater, og minst 100.000 foreldre og andre vil følge et barnetog som er helt unikt internasjonalt. Det er en hyllest til barna og til friheten. Frykt har ingen adgang.

Det var Bjørnstjerne Bjørnson og skolestyrer P. Qvam som sto bak det første barnetoget i Oslo. Året var 1870, og bare omkring 1200 gutter fikk delta. Jentene kom med fra 1899. Korpsmusikken ble en del av toget fra 1902, da Oslos første skolekorps – Møllergata skole – stilte opp med feiende marsjer.

Vi fikk friheten tilbake

Under andre verdenskrigen var enhver antydning til feiring av 17. mai strengt forbudt. Det norske flagget skulle ikke vises i offentligheten. Da freden brøt løs 8. mai 1945 ble tusenvis av flagg funnet fram fra gjemmesteder, og jubelen brøt løs over hele byen. Vi fikk friheten tilbake.

17. mai 1947 i Oslo. Kort tid etter krigen. Foto: Jørgen Kuhlmann / Oslo museum

Nøyaktig tre år etter – 8. mai 1948 – ble jeg født på en av krisebrakkene som var satt opp på Ullevål sykehus. Fredsrusen førte til en heftig babyboom og kapasiteten på fødestuene måtte økes. Vi var fredsbarna.

Også 17. mai fikk et dypere innhold på mange måter. Det var dagen vi skulle stå sammen for demokrati og frihet, og det var dagen da barna skulle bli viktige symbolbærere for dette. Ingen militærparader, men glade barn kledd i sine fineste stas, av og til lett frysende med korte sokker og tynne klær. Stasen skulle ikke skjules, selv om været ikke alltid var det beste.  Det var flagg, hurrarop, is, pølser, kaker, eggedosis, kinaputter og full feiring hele dagen. Det var den ene dagen i året da Oslo-barn frivillig var på beina før seks om morgenen.

Oslo er blitt en fargerik og mangfoldig by

I åra som har gått har Oslo blitt en mer fargerik og mangfoldig by. Mer urban og spennende. 17. mai-toget har tatt opp i seg alt dette. Her er det plass til alle. Alle barna bærer på historier. Mange har alltid levd her i byen. Andre har slektninger eller har selv vært gjennom sterke traumatiske opplevelser fra krig og konflikt. Barnetoget er stedet der alle kan inkluderes, uavhengig av bakgrunn. Jeg har erfaring for at mange barn er «fargeblinde». De nærer ikke fordommer fra eget bryst. De skulle sluppet å bli påført det av andre og få leve sammen i det mangfoldige samfunnet de er født inn i eller blitt en del av.

Etter barnetoget sprer feiringen seg over hele byen. Selv om pølser og is fortsatt står sterkt har vi fått mange nye dufter og smaker i vår by. Det dufter Midtøsten, India, Pakistan, Syria og mange andre fristelser. I ingen andre land spises det mer pizza per innbygger enn i Norge.

Verken Oslo eller 17. mai ville lenger bli det samme om denne mangfoldigheten forsvant. Eller om frykt holder oss unna.

Frykt skal ikke få ødelegge disse verdiene for oss. Samholdet er sterkt nok til å klare det. Alle barna i byen har rett til å glede seg til 17. mai. Ha en flott dag!

Powered by Labrador CMS