17. mai - nasjonaldag
Med dagens reglement er ikke skjenking på 17. mai i Oslo lov før klokken 12.00. Det vil det nye byrådet gjøre noe med.

Byrådet vil utvide skjenketiden på 17. mai. Organisasjoner frykter mindre trygghet og trivsel for barna

– Man må klare å vente med å åpne skjenkingen til barnetoget er ferdig, på det som kalles «barnas dag», sier Marius Sjømæling, generalsekretær i Barn av Rusmisbrukere.

Publisert

Ifølge dagens reglement for skjenketider i Oslo er ikke skjenking på 17. mai lov før klokken 12.00.

Det nye byrådet foreslår nå i den nye byrådserklæringen, Hammersborg-erklæringen, å fjerne begrensningene på skjenking av alkohol på 17. mai og andre helligdager.

Dette kan utvide skjenketiden til å begynne klokken 06.00 på 17. mai i hovedstaden. Men forslaget er det ikke bare applaus for. 

Ekstra belastende dag for barn

Til VG uttrykker flere interesseorganisasjoner at de nå frykter enda flere barn og unge vil oppleve ubehageligheter på det som er barnas dag.

Marius Sjømæling sier nasjonaldagen er en dag som er ekstra belastende for barn på grunn av økt bruk av rusmidler blant voksne.

– Vi har tall som sier at julaften, 17. mai og nyttårsaften er tre av dagene flere barn og unge oppgir er ekstra belastende på grunn av økt bruk av rusmidler hos foreldre. Jeg er veldig bekymret, sier Marius Sjømæling, som er generalsekretær i organisasjonen Barn av Rusmisbrukere.

Han mener byrådet har flere gode og viktige lovnader om barn og unges oppvekst, men at dette fremstår som ren symbolpolitikk når byrådet samtidig vil utvide skjenketidene.

– Ideologi som trumfer kunnskap

– Man må klare å vente med å åpne skjenkingen til klokken 12.00 til barnetoget er ferdig, på det som kalles «barnas dag», mener Sjømæling.

– Byrådets politikk for skjenking på blant annet 17. mai fremstår i beste fall som kunnskapsløs. I verste fall er det ideologi som trumfer kunnskap, fortsetter Sjømæling.

Inger Lise Hansen er generalsekretær i rusfeltets samarbeidsorgan Actis, og mener utvidelse av skjenketidene vil legge til rette for mer fyll og bråk, samt mindre trygghet og trivsel for barn som er i Oslo på nasjonaldagen.

– 17. mai er ikke en dag man starter med sjampagnefrokost på et utested tidlig om morgenen, sier hun til avisen.

Håper så mange som mulig gir sitt syn på åpningstidene

Byråd for næring og kultur Anita Leirvik North (H) sier skjenking av alkohol før klokken 12.00 ikke nødvendigvis vil føre til mer fyll eller utrygghet.

Byråd for næring og kultur Anita Leirvik North (H) sier i en e-post til VG at skjenking av øl og vin før klokken 12.00 ikke nødvendigvis vil føre til mer fyll eller utrygghet.

– Det er jo ikke sånn at folk ikke drikker før klokken 12.00, de velger bare å gjøre det et annet sted, sier North.

Byråden peker på at Bergen har gode erfaringer med dette, der det kan serveres alkohol fra klokken 07.00, og at Oslos restaurant- og uteliv stort sett er en næring som er gode på alkoholhåndteringen.

Videre opplyser North om at alle endringer i åpningstidsforskriften skal på offentlig høring før de kan vedtas.

– Det betyr at vi ikke gjør endringer for 17. mai før vi har hatt en offentlig høring. Jeg håper så mange som mulig gir sitt syn på åpningstidene, slik at vi tar stilling til dette med et godt kunnskapsgrunnlag, sier North.

Powered by Labrador CMS