Vanligvis slipper vann- og avløpsetaten (VAV) 1000 liter per sekund ut i Akerselva. Nå slippes 20 ganger så mye.

Urenset avløpsvann renner ut i Akerselva

Kommunen tar grep for å minimere skadeomfanget. Det innebærer at avløpsvann renner rett ut i Oslos største elv, andre byvassdrag og Oslofjorden. Publikum frarådes mot å gjøre særlig én ting det kommende døgnet.

Publisert

Ekstremværet Hans bringer med seg store nedbørsmengder. Overvann i tettbygde områder samt ved bekke- og elveløp er forventede konsekvenser, ifølge Oslo kommune.

Vann- og avløpsetaten, som har satt inn ekstra bemanning, valgte tidlig å øke vannføringen i Oslos største elv, Akerselva, samt sørge for rensing av bekkerister.

«Vi styrer avløpsvannet i overløp for å unngå skader. Det er rundt 200 punkter i Oslo der slike overløp kan forekomme», opplyser Oslo kommune på sine hjemmesider sent mandag kveld.

Da var om lag en fjerdedel av disse, rundt 50 steder, registrert med overløp.

Betegnes som sikkerhetsventil

Overløp er en avløpsinnretning som hindrer at vannet når over en viss høyde. Kommunen betegner løsningen som «vår sikkerhetsventil mot urban flom» når renseanleggene er i ferd med å fylles opp.

«Når den kritiske grensen er nådd i avløpstunellene, åpner vi luker for at vannet skal gå i overløp, det vil si ledes ut i nærliggende elver, bekker eller fjord, for å unngå at kloakkvann trenger inn i kjellere og parkeringshus», forklarer kommunen.

Avløpsvann rett ut

At «sikkerhetsventilen» nå er tatt i bruk i stort omfang, innebærer at det renner urenset, men fortynnet avløpsvann ut i Akerselva, andre byvassdrag og i Oslofjorden.

I den forbindelse fraråder kommunen også hovedstandens innbyggere å bade det kommende døgnet.

Vil øke vannføringen

Mandag lå vannføringen på 20 kubikkmeter per sekund. Til sammenligning er normalvannføring på 1 kubikkmeter per sekund på denne tiden av året.

Oslo kommune varsler at vannføringen i Akerselva trolig vil bli økt ytterligere i dagene som kommer.

«Akerselva kan ha en vannføring opp til 27 kubikkmeter før det blir kritisk for de bygningene som ligger nærmest elva, eventuelt 25 kubikk over flere dager», påpeker kommunen.

Samtidig kommer kommunen med en klar advarsel.

«Det er viktig at publikum er forsiktig når de går langs elven og ikke tar nødvendige sjanser. Næringsbygg og private bygg langs elva varsles fortløpende om vannføringen», lyder den tydelige oppfordringen.

Bes om å melde

Om vann kommer opp av sluk og rør, ber kommunen om at vann- og avløpsetaten varsles.

«Da kan vi sjekke ut om det er tiltak vi kan gjøre på våre rør og pumper, men vi kommer ikke til den enkelte innbygger og tømmer kjelleren for vann», understrekes det.

Andre avvik kan meldes til bymiljøetaten gjennom bymelding.no.

Det påpekes videre at 110-sentralen kan kontaktes ved ekstreme tilfeller, men at generell vanninnstrømning via overvann utenfra må håndteres av forsikringsselskapet.

Stor pågang

Oslo brann- og redningsetat tok selv til X/Twitter via Oslo 110-sentral mandag kveld.

«Vi opplever stor pågang til 110-sentralen med melding om vann i kjellere. Vi har ikke kapasitet til å hjelpe alle og må prioritere de mest kritiske hendelsene. Vi oppfordrer til egeninnsats med å demme opp utvendig, fjerne gjenstander og kontakte forsikringsselskap», het det i meldingen.

Powered by Labrador CMS