Yasmin Osee Aakre. Foto: privat

– Jeg håper Norge er klar for en mørkhudet vinner av Miss Norway

Publisert

Yasmin Osee Aakre er halvt norsk og halvt nigeriansk. — Det har kun vært en mørk vinner tidligere, og det ønsker jeg å endre på, sier hun.

— Det skjer alt for sjelden at en med en annen farge er på moteblader, er en muse for norske designere eller vinner en missekonkurranse, mener Aakre, som har norsk mor, nigeriansk far, og vokste opp på Røa.

Iman Kerigo lagde historie i 2010 da hun ble den første mørke Miss Norway.

— Norge har blitt et veldig flerkulturelt land. Man skulle tro at hun som vant Miss Norway da, som var mørk i huden, at folk husker henne.

— Du tror ikke at det for eksempel kan kan handle litt om at det ikke er like stort fokus på missekonkurranser i Norge som en del andre steder?

— Jo, det kan nok være en del av grunnen. Jeg ser den. Men jeg synes likevel det er en viktig utvikling som det burde vært fokus på, for å løfte "oss" frem.

Føler seg både norsk og nigeriansk

Yasmin Osee Aakre er født i Norge, men er like stolt av å være nigeriansk. — Jeg er like nigeriansk som jeg er norsk, og jeg har alltid vært stolt av det.

Da Aakre begynte å henge på byen, følte hun seg likevel mindre norsk en periode.

— Det var ikke alltid så norske miljøer på klubber i Oslo sentrum. Jo på Røa, i Ullern-området og på Fagerborg skole, som tross alt er den ultimate sosseskolen. Men sentrum var veldig flerkulturelt. Da fikk jeg føle veldig på at jeg ikke var norsk.

Aakre med hennes to nakenhunder Leo og Sammy. � Mine to koseklumper, som alltid er med meg, sier hun. Foto: Emily Akos Aakre

— Jeg opplevde flere negative kommentarer i møte med utenlandske gutter jeg møtte. De mente jeg ikke måtte si jeg er norsk, jeg måtte si at jeg er svart.

— Jeg syntes det var vanskelig og ubehagelig. De mente nok ikke noe vondt med det. Men jeg liker å føle meg som begge deler, jeg liker ikke at folk setter ord på at man er norsk eller nigeriansk.

Opplevde ikke rasisme

Aakre sier at hun ikke opplevde rasisme i oppveksten, heller ikke på blendahvite Røa eller på Fagerborg skole.

— På skolen fantes det mobbing, men det var ikke rasisme der, som jeg merket noe til. Og hvis man ble mobbet, var det ikke rasistisk ment.

— Men jeg fikk noen få kommentarer, og det var om nesa mi og håret. Håret mitt er annerledes. Jeg har det alltid rett nå da, men barn kommenterer ting som er annerledes, Håret var veldig krøllete og afro. Og nesa, kanskje. Oppstoppernese.

Foto: Emily Akos Aakre

— Jeg ønsker så inderlig mye å vinne

— Hvorfor burde du vinne, mener du?

— Jeg ønsker så inderlig mye å vinne. Jeg har ønsket det lenge og tenkt på det i flere år før jeg meldte meg på.

— Jeg har ikke alltid hatt god selvtillit. Selvtilliten går opp og ned, og noen ganger har jeg hatt et veldig dårlig selvbilde. Fra jeg var 13 til 18 slet jeg med anoreksia og bulimi. Så var jeg syk igjen fra 22 til 23. Jeg har fortsatt tankene og lidelsen i dag, men spiser som en frisk person. Når jeg stiller i Miss Norway, er det veldig viktig for meg å gå løpet ut.

— Jeg er også et konkurransemenneske og må innrømme at jeg er en veldig dårlig taper. Å vinne er et personlig mål jeg har satt meg selv. Jeg vil representere både Miss Norway og Norge på en best mulig måte det året jeg holder tittelen.

Jenter fra 70 land

Hvordan er det egentlig å være med på en missekonkurranse?

— Det er kjempegøy. Jeg har fått nye venninner og føler at jeg er del av noe større. I Miss Grand International ble jeg kjent med jenter fra 70 ulike land, så det er utrolig interessant.

— Men hver dag kjenner på følelsen av at jeg kan gjøre mer, og jeg blir hele tiden påvirket av de andre finalistene. Det er en stressfaktor, men det pusher meg også fremover.

Yasmin Osee Aakre Foto: Privat

Ikke bare catwalk og pene bilder

Miss Norway handler heller ikke bare om catwalk og pene bilder. Missekonkurrentene har et trappetrinnssystem hvor de må gjøre aktiviteter for å få poeng. Man får for eksempel poeng for å blogge på nettsidene til Miss Norway, poeng for frivillig arbeid, poeng for å knytte seg til sponsorer og samarbeidspartnere, og ja, poeng for presseoppslag.

— Opplegget er lett å forstå, men kjempevanskelig å få til, sier Aakre.

Det aller beste er sponsorer, men det krever også mye.

— Vi er jenter som har en drøm og som har lyst til å komme et sted. Men det er tøft å markedsføre seg for en ny bedrift eller person som ikke har noe kjennskap til deg. Du er ny på markedet, og ingen vet hva du er god for. Da må du, når du drar på sponsormøtene, presentere deg godt.

Nesten for gammel for Miss Norway

I tillegg til å være mørk, er Yasmin 28 år gammel. Det er øverste aldersgrense for konkurransen, og frem til og med i fjor var grensen 27 år.

— Jeg så ikke poenget med å stille tidligere. Jeg synes man modnes med alderen, får flere erfaringer og kan stille sterkere med noen ekstra år.

Hun har også i et dansemiljø, med konkurranser og show.

— Mamma og bestemor har alltid drømt om at jeg skulle delta. Jeg er oppvokst med mamma, bestemor og mine to yngre søsken, så det ble etterhvert min drøm også, sier hun.

Foto: Privat

— Jeg har vært med på mange konkurranser hvor du skal vise deg frem, hvor det er glitter og stas, og du må skinne, enten det er på scenen eller en stor gymmatte. Jeg elsker å gå catwalk, og jeg elsker aftenkjoler.

Miss Norway endret aldersgrensen

Aakre var med også i fjor. Da endte hun på en tredjeplass. Det syntes hun var ganske trist. Sjefene i Miss Norway ga henne likevel muligheten til å delta i en annen, internasjonal missekonkurranse som heter Miss Grand International.

— Det fikk fokuset bort fra at jeg ikke vant Miss Norway. Så spurte jeg Knut Yrvin, en av sjefene, om han visste om noen andre konkurranser. Han sa at det alltids er Miss Norway igjen. Da jeg påpekte at jeg deltok der i fjor, sa han at aldersgrensen nettopp hadde blitt økt til 28 år.

— Man blir stadig testet

Når Aakre fikk en ny sjanse til å oppnå Miss Norway-drømmen, var det lite å tenke på for henne.

— Jeg tror på at ting skjer av en grunn. Sponsorer og folk som har støttet meg har jo sagt gjentatte ganger at jeg skulle ha vunnet i fjor. Men jeg er fast bestemt på at det skjedde av en grunn. Jeg var ny i skjønnhetskonkurranser, mens nå i år er jeg veldig forberedt.

— Jeg ser på livet som en reise. Man blir stadig testet, og det kan gjøre vondt. Men det er en mening med alt, det er jeg sikker på.

Foto: Emily Akos Aakre

Hvem som blir Miss Norway 2017 avgjøres 29. juli, på Wallmanns Salonger på nedre Sagene.

Powered by Labrador CMS