Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt sier at politiet ser at knivbruken har økt. Han er mest bekymret over at stadig yngre personer bruker kniv for å begå kriminalitet. Bildet er fra et møte mellom Tor Mikkel Wara og Hans Sverre Sjøvold. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Wara kaller politimesteren inn til møte om kniv-vold i Oslo

Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) vil onsdag ha et møte med Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold om knivbruk, gjeng- og ungdomskriminalitet.

Publisert

Møtet mellom Tor Mikkel Wara og politimester Hans Sverre Sjøvold finner sted i politihuset på Grønland.

De siste ukene har flere alvorlige knivepisoder i Oslo fått mye oppmerksomhet. Ifølge en kartleging Aftenposten har gjort har Oslo-politiet rykket ut til over 40 knivepisoder så langt i år.

Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt sier at politiet ser at knivbruken har økt. Han er mest bekymret over at stadig yngre personer bruker kniv for å begå kriminalitet.

Mest kniv-vold i indre by

Kartleggingen viser at flertallet av hendelsene skjer innenfor Ring 3, de fleste av hendelsene skjer på kvelden eller om natten og det er flest tilfeller på Grønland og Tøyen, hvor elleve av hendelsene har skjedd.

5. februar knivstakk to tenåringer en 18-åring i Motzfeldts gate. En 17-åring og 19-åring er drapssiktet og varetektsfengslet siktet for drapsforsøk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fire av episodene har vært knivstikking, og det har vært elleve tilfeller hvor det er fremsatt trusler med kniv. De andre hendelsene har vært slagsmål, ran, ransforsøk og bæring av kniv på offentlig sted.

Fra 2013 til 2018 har det vært en økning på 34,1 prosent i antall anmeldte saker som handler om trusler med kniv. Det har imidlertid vært en nedgang i antall anmeldelser for bæring av kniv i samme tidsperiode.

— Mer politi i Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen har tidligere foreslått fire tiltak for å bøte på utviklingen. Og sa for en uke siden at justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) bør gå i gang umiddelbart med disse tiltakene:

— Forby macheter. Innfør forbud mot å innføre og kjøpe dem.

—  Øke straffen for organisert kriminalitet.

— Gå etter pengene i de kriminelle miljøene, ved å utvide straffelovens mulighet for inndraging av økonomisk utbytte.

— Øke antallet ungdomsplasser i kriminalomsorgen.

I tillegg mener byrådsleder Raymond Johansen at det må mer politi i hele byen. Han har bodd i Groruddalen hele sitt liv, og understreket sist uke at han har sett utviklingen på nært hold.

� Vi skal ikke ha det sånn at folk sitter på T-banen og er engstelige for at andre passasjerer bærer kniv. Det finnes utsatte områder i denne byen, og det er ingen tvil om at Oslo står overfor spesielle utfordringer, sa byrådslederen forrige uke.. Foto: Arnsten Linstad

— I periodene da A- og B-gjengen var på sitt verste, preget det nabolaget. De var synlig til stede. Med gjengprosjektet greide politiet å knuse deler av gjengene og elementer som førte til rekruttering. Nå ser vi igjen tegn på at rekrutteringen øker, ikke bare til Young Bloods, men også til andre gjenger, sa Johansen.

— Politiet må føre statistikk over kniv-vold

Raymond Johansen liker også dårlig at politiet sluttet å føre statistikk over antall knivstikkinger i 2015.

— Jeg mener at den rapporteringen bør gjeninnføres, sier han.

Det viktigste er uansett at Oslo er en trygg by å bo i.

— Undersøkelsene viser at folk stort sett føler seg trygge. Det farligste er selvsagt å være kriminell selv. Men også utenforstående blir engstelige av å lese om dette. Vi skal ikke ha det sånn at folk sitter på T-banen og er engstelige for at andre passasjerer bærer kniv. Det finnes utsatte områder i denne byen, og det er ingen tvil om at Oslo står overfor spesielle utfordringer, sa byrådslederen forrige uke.

Powered by Labrador CMS