Astrid Ledang og Ole Rikard Høisæther er stolte av det digitale byleksikonet. Foto: Olav Helland

Visste du at Grefsen kino ble kalt Svetter'n? Snart blir Oslo byleksikon lansert digitalt

– Jeg har tro på at det gir økt livskvalitet for osloborgere å vite mer om byen de bor i, mener Ole Rikard Høisæther, fra Oslo Byes vel.

I et av byens eldst bevarte hus holder Selskabet for Oslo Byes Vel til. Medlemsorganisasjonen har ansvaret for blant annet Oslo byleksikon, de blå fasadeskiltene som forteller om byens storheter og tidsskriftet St. Hallvard.

Oslo Byes Vel har vært involvert i å gi ut Oslo byes leksikon siden første utgave i 1938 og kjøpte rettighetene til Oslo Byleksikon etter 2010-utgaven. Nå har Selskabet lansert en digital versjon.

– Det hele startet med at vi ville tilføye informasjon til de blå skiltene mens man gikk rundt i byen. Det førte oss videre til å lage et interaktivt kart over Oslo, sier Ole Rikard Høisæther, generalsekretær for Oslo Byes vel.

Slik ser Oslo byleksikon ut digitalt. Skjermdump

En digital versjon

I den digitale versjonen av byleksikonet kan man for eksempel finne ut av hvorfor Grefsen kino hadde kallenavnet Svetter'n eller hvordan Tjuvholmen fikk navnet sitt. I tillegg til å være et samleverk for byhistorien, blir byleksikonet oppdatert fortløpende.

– Det er viktig for å oss å være et dynamisk informasjonsverktøy som får med seg alt som skjer i byen. Både fortiden og samtiden. Vi følger byutviklingen fortløpende. Det er derfor vi lagde et digitalt kart, så man kan følge byen, gate for gate. Man kan gå og oppleve byen.

Ole Rikard Høisæther har ledet arbeidet med Oslo byes leksikon. Her på sitt kontor i Rådhusgata 7. Foto: Olav Helland

6878 oppslagsord

Kommunikasjonsrådgiver Astrid Ledang ønsker at osloborgere skal bruke det digitale kartet til å ta aktiv del i byen.

– Ved å legge til et kart, gir man osloborgere muligheten til å oppleve byen på en annen måte. Man kan ta med hele familien på tur og lære nye ting mens man går rundt. Man har også muligheten til å velge kategorier etter interesser og behov. For eksempel byens broer.

Astrid Ledang er stolt over at oppslagsverket nå teller 6878 oppslagsord. Foto: Olav Helland

Den digitale versjonen av Oslo Byleksikon blir offisielt lansert den 6. februar, men ideen har lenge ligget i planene.

– Vi som sitter her i Oslo byes vel tenkte allerede på en digital versjon i 2014, men kom først aktivt i gang i 2017. Siden den gang har vi hatt en redaksjon som har flyttet all informasjon over i digital form og i ulike kategorier. Vi har nå 6878 oppslagsord.

– Kunnskap gir livskvalitet

Ifølge Høisæther viser stadig flere interesse om å få mer kunnskap om sin egen by. Spesielt er mange unge opptatte av å få vite mer om byen, strøket eller bygget de bor i.

– Oslo har flere innflyttere enn folk som har bodd her i generasjoner. Det betyr at man kan være litt fremmed på stedet man bor, siden man har andre røtter eller tilhørighet. På den andre siden kan det skape et behov for å vite mer, mener han.

Siste utgave av Oslo byleksikon på papir kom ut i 2010. Foto: Olav Helland

– Kunnskap om ditt hjemsted, enten det er på Grünerløkka eller Frogner, gir identitet og tilhørighet. Jeg har tro på at det gir økt livskvalitet for osloborgere å vite mer om byen.

Med Oslo byleksikon ønsker Oslo byes vel at brukerne skal lære mer om hovedstaden. på den måten kan leserne ta en aktiv del i byen og lære mer om gatene vi går i hver dag.

Powered by Labrador CMS