— Ungdommene ser jo ikke bydelsgrensa, så for dem er det mye viktigere å få på plass et nytt ungdomshus, sier BU-leder Jens Jørgen Lie i bydel Frogner. Foto: Emile Pascale

Vil ha spleiselag slik at presteboligen i Stensparken blir ungdomshus for både Frogner og St. Hanshaugen

Krangel og uenighet om Stensparkens gamle prestebolig kan snart være over. Nå vil nemlig politikerne i bydel Frogner spleise med bydel St. Hanshaugen. — Det kan sikre ungdomshus for begge bydelene, sier Jens J. Lie (H).

Da den gamle presteboligen i Stensparken hadde stått tom og forfalt i nesten ti år, ble bygget vedtatt omgjort til ungdomshus av byrådet i 2017. Samtidig ble det bestemt at 26 millioner kroner skulle bevilges til oppussing og drift av det nye huset. Husleie ble beregnet til 1,1 millioner kroner årlig.

Omsorgsbygg doblet husleie

Alle var egentlig fornøyd. Nå skulle barn og unge i bydel St. Hanshaugen få et sårt tiltrengt tilbud. Men slik gikk det ikke. Det kommunale foretaket Omsorgsbygg doblet nemlig husleia til 2,2 millioner kroner årlig.

Dermed var det bom stopp i planene om å bruke den ærverdige bygningen til ungdomshus. Bydelsutvalget på St. hanshaugen mente det ble for dyrt.

Da politikerne i bydel St. Hanshaugen plutelig fikk vite at det kommunale foretaket Boligbygg doblet husleien til 2,2 millioner kroner årlig, ble det stans i planene om ungdomshus. Foto: Trond Løkke

Nå foreslår imidlertid bydelsutvalget i nabobydelen Frogner å ha et spleiselag med bydel St. Hanshaugen.

— Vi er på tilbudssiden vi, og ungdommene ser jo ikke bydelsgrensa, så for dem er det mye viktigere å få på plass et nytt ungdomshus. Noe det ikke akkurat er lett å finne passende, ledige bygg for så sentralt i byen, sier Jens Jørgen Lie (H), leder for bydelsutvalget på Frogner.

Skeptisk til spleiselag

Men hans partifelle Anne Christine Kroepelien (H), som leder bydelsutvalget på St. Hanshaugen er ikke like positiv.

— Vi burde ikke befinne oss i denne situasjonen i utgangspunktet, sier Kroepelien til VårtOslo.

Kroepelien er svært kritisk til husleieøkningen fra Omsorgsbygg, som økte fra 1,1 til 2,2 millioner i 2018. Og er ikke overbevist om at et spleiselag er rett vei å gå.

BU-leder Anne Christine Kroepelien (H) aksjonerer sammen med beboere på St. Hanshaugen i 2017. De er lei av at presteboligen i Stensparken forfaller samtidig som bydelen mangler et ungdomshus. Foto: Trond Løkke

— Det var på bakgrunn av den opprinnelige husleia på 1,1 million vi valgte å sette i gang det sårt trengte prosjektet for barn og unge i bydel St. Hanshaugen, sier Kroepelien.

BU-lederen på St. Hanshaugen er svært irritert over at det kommunale Omsorgsbygg har bestemt seg for å ta det foretaket kaller markedsleie.

— Bydel St. Hanshaugen må prioritere

— Hvordan skal vi forholde oss til dette? Vi satte i gang prosjektet på bakgrunn av de utregningene som ble gjort i 2017, og disse nye tallene er alt for dyre for oss, sier hun oppgitt.

Den gamle presteboligen har stått nedtagget og ubrukt i snart ti år nå. Foto: Emilie Pascale

— Dette viser bare hvor umulig det er å starte prosjekter og drive bydelspolitikk under det rødgrønne byrådet og bystyreflertallet vi har idag, som tydeligvis ikke er like opptatt av forebyggende tiltak for barn og unge, sier Kroepelien.

Men i Oslos rådhus får ikke Kroepelien gehør for sitt syn. Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), mener tvert om at bydel St. Hanshaugen har råd til å gjennomføre prosjektet med ungdomshus i den gamle presteboligen i Stensparken.

— Det er helt opp til bydelen selv å vurdere hvordan de vil disponere sitt budsjett. Det blander jeg meg ikke inn i. Men jeg syns det er synd om bydelen, med sine store overskudd, ikke klarer å prioritere tilbudet som er planlagt for ungdom i presteboligen, sier Tellevik Dahl til VårtOslo.

— Ungdommene ser ikke bydelsgrenser

Nylig stemte de rødgrønne partiene i bystyret, Ap, MDG, SV og Rødt, ned et forslag om at bydel St. Hanshaugen skulle motta økt støtte tilsvarende Omsorgsbyggs husleieøkning.

Men i mellomtiden foreslår altså samtlige partier og lokalpolitikere i nabobydelen Frogner at de to bydelene, som ligger rett inntil hverandre, kan samarbeide om et felles ungdomshus og dele på både drift og utgifter av presteboligen i Stensparken.

— Huset ligger i krysningen mellom de to bydelene, og ungdommene kommer jo fra alle mulige steder i byen, så uavhengig av hvor de bor må de få lov til å bruke ungdomshuset, sier BU-leder Jens Jørgen Lie (H) i bydel Frogner.

Den forlatte presteboligen har en erverdig eplehage som fremtidige ungdommer kan nyte. Foto: Emilie Pascale

Men hvorvidt flertallet i bydelsutvalget ved St. Hanshaugen er med på planene Frogner foreslår, er foreløpig usikkert.

— Forslaget ble enstemmig vedtatt i bydel Frogner, og vi er allerede i gang med en dialog med både Omsorgsbygg og bydel St. Hanshaugen, men det er per idag ikke sikkert hva St. Hanshaugen ønsker å gjøre, sier Lie.

— Gavner unge i begge bydeler

Lene Løken (Ap), som sitter i bydelsutvalget på Frogner, ønsker å understreke at forslaget om samarbeid er viktig å få på plass for ungdommenes skyld.

— Urra-klubben på Uranienborg ble nylig lagt ned, og ungdommene som bor i området som grenser til både St. Hanshaugen og Frogner har alt for få tilbud per idag. Derfor ønsker vi å utrede muligheten av et slikt samarbeid, ettersom det gavner ungdommene fra begge hold, sier Lene Løken.

Anne Christien Kroepelien (H) har i snart fire år som BU-leder på St. Hanshaugen slåss sammen med lokalbeboere for at presteboligen skal bli ungdomshus. Foto: Trond Løkke

Men BU-leder Kroepelien på St. Hanshaugen er altså ikke like begeistret for løsningen Frogner-politikerne enstemmig foreslår.

— Det går rykter om at Rødt og de rødgrønne byrådspartiene stemte ned forslaget om økt støtte fordi de er enige i at vi og Frogner bydel bare kan dele leia på to, noe jeg mener er helt feil, sier Kroepelien.

— Det er beregningsgrunnlaget som er umoralsk. Husleien blir ikke mer rettferdig bare fordi den deles mellom to bydeler, sier hun.

Kroepelien stiller seg kritisk til at markedsverdien på huset ble innlemmet i leia når bruken av huset kun går til ideelle formål.

— Ingen regel uten unntak

— Alternativet er jo at huset står og forfaller, og det er jo ingen som tjener på det, så jeg mener dette er helt feil tenkt, sier BU-lederen på St. Hanshaugen.

Kroepelien får støtte fra partifelle og Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg. Som partiets gruppeleder i bystyret sier han seg enig i at utgiftene er urettferdig plassert.

— Ingen regel uten unntak, sier Høyres Eirik Lae Solberg. Foto: Oslo Høyre

— Jeg har forståelse for at bydel St. Hanshaugen reagerer på den økte husleia. Det er allerede mangel på penger til gode formål, og da er det ikke meningen at kommunen skal tjene penger på et bygg som allerede bare står og forfaller. Både det rødgrønne byrådet og bystyreflertallet burde sette ungdommene først, sier Lae Solberg.

Høyres gruppeleder i bystyret mener derfor at det burde gjøres et unntak.

— Det finnes ingen regel uten unntak, og hvis det attpåtil er til et godt formål, så burde det kunne gå an. Man har også gjort lignende ting i bydel Søndre Nordstrand, hvor Oslo kommune reduserte leia for at ungdomshusene kunne komme i stand, og dette burde vi kunne få til i bydel St. Hanshaugen også, sier Lae Solberg.

Snart valgkamp i Oslo

Samtidig er han enig at et samarbeid mellom bydelene på Frogner og St. Hanshaugen kan sørge for at ungdommene endelig får det oppholdsstedet de fortjener.

— Kjernen i saken er at byrådet nekter å leie bygget ut til kostpris, noe jeg mener er helt meningsløst. Men jeg syns det er positivt at flere bydeler har lyst til å gå sammen. Hvis det kan bidra til at ungdomshuset blir noe av, selv om de i utgangspunktet burde slippe å betale ekstra når huset uansett bare står og forfaller, sier Lae Solberg.

Dialogen mellom Omsorgsbygg og de to bydelene er foreløpig ikke ferdig, men blir gjenopptatt i august. Da står kommunevalget også for tur. Noe som kanskje kan bidra til at planene for støtte til huset vil endre seg.

Powered by Labrador CMS