Nesten sjanse til Arendal. På fotballkamp er det lov å være engasjert og å vise det. Foto: Anders Høilund

Skeid rykker mest sannsynlig opp i 1. divisjon etter gårsdagens viktige seier mot Arendal

– Vi går ikke på kamp for å ha det gøy, vi kommer hit for å kjenne at vi lever, sier Skeid-oksene. Skeid slo Arendal 1-0 i årets nest siste hjemmekamp.

Det var adrenalin, frustrasjon, skuffelse, lettelse og til slutt glede hos Skeid-oksene i kveld. Hovedkonkurrenten Hødd har likevel også en teoretisk sjanse for direkte opprykk til 1. divisjon. Men da må Hødd vinne de tre siste kampene og Skeid tape de to neste.

Etter ti år i lavere divisjoner, leder Skeid an i kampen om opprykk til fotballens nest øverste nivå. Laget har stort sett blitt ignorert av media, oversett av sponsorer og glemt av publikum i løpet av de siste årene.

Denne sesongen har det begynt å svinge igjen på Skeids hjemmekamper. Tilhengerne, Skeid-oksene, har sett gamle okser komme tilbake til tribunen. Stivere i beina, og gråere i skinnet, men fortsatt med et hjerte for Skeid. Rundt et halvt tusen mennesker møtte opp på lørdagskampen mot Arendal.

Rundt et halvt tusen mennesker møtte opp for å oppleve spenningen da Skeid slo Arendal 1-0 på Skeid-banen. Foto: Anders Vindegg

Naboene støtter laget fra tribunen

— Jeg trener et yngre lag for Skeid og er nabo. Jeg støtter Skeid og har med både sønn og datter på kampen, sa Kumar San.

Lenger bort på tribunen fant vi Winnie Wilhelmsen. Hun er også nabo med fotballbanene på Nordre Åsen. Hun er en skikkelig fotballmamma, med avkom både på A-laget for herrer og damer. Sønnen Theodor ble for noen måneder siden hentet opp til A-laget fra juniorstallen, og datteren Johanne er på damelaget.

— Skeid må vinne i dag, jeg orker ikke å bli engstelig for neste kamp. Dette kan bli skummelt å se på, sa Wilhelmsen før kampen.

Alle fotballfans vet at kampen varer ikke i 90 minutter, men til dommeren blåser av. Skeid har ofte klønet det til i sluttminuttene, men under trener Tom Nordlies ledelse har de oftere og oftere klart å vippe jevne kamper til sin fordel helt mot slutten.

Ayoub Aleesami (i rødt, midt på bildet)header inn seiersmålet for Skeid over Arendal. Et meget viktig mål i kampen om å rykke opp. Foto: Anders Vindegg

— På tribunen kjenner jeg at jeg lever

— Jeg er oppspilt. Litt nervøs. Det blir jævlig spennende, sa Tom Ryen, en av tribuneveteranene like før avspark.

— Som Torshov-gutt har jeg lyst til å bidra til at Skeid gjør det bra. Det kan jeg gjøre fra tribunen. Det er moro på Skeid-kamper, selv om det kan bli både nedturer og nesten sammenbrudd. På Skeid-kamper kan jeg kjenne at jeg lever, sier Viggo Ranbø, med et lurt smil.

1-0. På fotballkamp er det også lov til å brøle og juble uten at du blir ansett som gal. Foto: Anders Høilund

Lørdag slo Skeid Arendal 1-0 etter en scoring av midtstopper Ayoub Aleesami etter 20 minutter. Han har i likhet med sin storebror, landslagsspiller Haitam Aleesami blitt rekruttert til A-laget fra Skeids juniorlag.

Spillerne kjente at dette var en svært viktig kamp

— Jeg hørte at speakeren sa at det var Haitam som hadde scoret, men det var bare gøy, sa Ayoub Aleesami etter kampen.

— Planen vår var å ikke la oss påvirke av at denne kampen var veldig viktig. Allikevel kjenner vi intensiteten ute på banen, sa Aleesami. Målet midtstopperen satte inn etter en corner, var årets første for ham.

Målscorer Ayoub Aleesami blir intervjuet etter kampen. Senere på lørdagen skulle han på landskamp for å se på storebror Haitam spille for Norge mot Slovenia. Foto: Anders Høilund

Hele åtte av spillerne som startet for Skeid har spilt ungdomsfotball for klubben. Bestemannspremien fra Skeid-oksene, en oksesteik fra Strøm-Larsen på Torshov, gikk til en av de åtte, Hassan Yusuf.

Mot slutten av kampen ble Skeids overtak mer og mer markant, men den befriende andre scoringen kom ikke. Til tross for store sjanser og skudd i både stolpe og tverrligger. Med 1-0 ledelse ble det den vanlige følelsesmessige berg- og dalbanen for Skeid-oksene helt fram til dommer Mischa Kellerhals fra Orre blåste av kampen.

Det er noe av det verste vi har sett på en fotballbane, brøler sjefsokse Burnley, med et glimt i øyet og peker ut synderen. Foto: Anders Høilund

Gratis inngang for alle

Til årets siste hjemmekamp byr Skeids sponsorer og venner på gratis inngang for alle. Kampen er mot Bryne og spilles lørdag 20. oktober, klokken 15.00, på Skeidbanen, Nordre Åsen.

Kampfakta: Skeid - Arendal 1-0 (1-0) Mål 20.min Ayoub Aleesami. Gule kort Skeid: Stian Pettersen, Ayoub Aleesami, Tom Skogsrud, Henning Tønsberg Andresen, David Tavekoli, Skeid. Gule kort Arendal: Kim Kvålen, Fabian Stensrud Ness.