I 2017 var Rådhussalen pyntet til fest da ICAN mottok fredsprisen. I år får Etiopias statsminister Abiy Ahmed prisen. Men først skal det være klesbyttemarked i den flotte salen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / POOL
Verdenskjent for fredsprisen: Nå blir det klesbyttemarked i Rådhussalen - dagen etter Black Friday
� Jeg gleder meg. Nå skal jeg i klesskapet for å finne noe jeg kan ta med på byttemarked lørdag 30. november, sier Oslos ordfører Marianne Borgen.
Svimlende 2.5 millioner kroner i minuttet. Eller 3.6 milliarder kroner. Det er summene nordmenn brukte ene og alene i butikker på Black Friday i fjor. I år forventes summen å øke til nær 4 milliarder kroner.
Men dagen etterpå skjer det noe helt nytt i Oslo. Og som på mange måter er diametralt motsatt av den hysteriske kjøpefesten Black Friday.
Da gjøres den ærverdige salen i Oslo rådhus, som er verdenskjent for å huse utdelingen av Nobels fredspris, om til et gigantisk klesbyttemarked.
Annonse
— I miljøhovedstadsåret ønsker vi å vise ombruk i praksis og vise at det finnes gode alternativer til å kjøpe nytt. På et klesbyttemarked skal du ta med deg fine og kjære plagg som du tenker kan få et langt og nytt liv hos noen andre, sier prosjektleder Anita Lindahl Trosdahl i Oslo europeisk miljøhovedstad 2019.
Mandag fattet bystyrets forretningsutvalg at Oslos storstue skal brukes til byttemarkedet lørdag 30. november. Det er første gang den flotte salen benyttes til noe slikt.
— Vi er opptatt av å støtte opp om gjenbruk. Vi har alle klær i skapet som vi ikke bruker, så dette gleder jeg meg til. Jeg skal i klesskapet for å finne noe jeg kan ta med, sier ordfører Marianne Borgen (SV).
— Dette er fremtidsrettet. Det er klima- og miljøvennlig. Men det er viktig å understreke at dette er et byttemarked for klær. Det er ikke et loppemarked. Rådhussalen skal ikke åpnes for kjøp og salg, sier ordføreren.
I en forskningsrapport fra forbrukerinstituttet SIFO ble det anslått at hver enkelt nordmann i snitt eide 359 plagg i 2013. Høyst trolig har antallet økt i årene som er gått siden rapporten ble publisert.
— Nordmenn er ett av landene i Europa med høyest materielt forbruk. Hvis vi kan bytte mer, handle brukt eller reparerer klær eller gjenstander kan vi bruke mindre av jordens ressurser, vi kan spare utslipp, vannforbruk og arealbruk som er knyttet til produksjon og transport av alt vi bruker, sier Anita Lindahl Trosdahl.
Klesbyttemarkedet i Rådhussalen er bare ett av mange arrangementer som holdes i det Oslo europeisk miljøhovedstad 2019 kaller "Ombruksuka".
— Framtidens forbruk er bærekraftig og sirkulært. Vi må redusere forbruket vårt, ombruke mer og resirkulere materialer, skriver miljøhovedstaden på sin nettside, der du også kan se hele programmet for ombruksuka.
Klesbyttemarked er ikke noe nytt fenomen. Men for mange som kommer til Rådhuset vil det kanskje være første gang. Derfor følger miljøhovedstaden en modell fra Naturvernforbundet.
— Ta med opp til sju rene og pene plagg. Klær som er i så god stand at du vil gitt dem bort til din beste venn, sier Trosdahl.
— Klærne bytter eier via klesbyttelapper. For plaggene du leverer inn får du klesbyttelapper som gir deg rett til å plukke ut andre plagg. Alle går fornøyde hjem med nytt tilskudd til garderoben og overskuddsklær leveres til veldedighet, forklarer prosjektlederen.
En som garantert kommer er ordfører Marianne Borgen.
— Ja, dette blir spennende. Jeg gleder meg allerede.
— Men ordførerkjedet bytter du ikke bort?
— Hehehe, nei. Det skal jeg ha i fire nye år, sier ordføreren før hun legger til;
— Dessuten er det jo ikke mitt. Jeg bare låner det.