På Knud Knudsens plass, i Bydel St. Hanshaugen, kan folk forhåndsstemme. Foto: Oslo kommune/Sturlason
På Knud Knudsens plass, i Bydel St. Hanshaugen, kan folk forhåndsstemme. Foto: Oslo kommune/Sturlason"

Oslo kommune kaster seg rundt og hyrer inn 80-100 ekstra tellere på valgdagen

Publisert

Nye statlige krav gjør at Oslo kommune bevilger 1 million kroner og hyrer inn opptil 100 nye stemmetellere. Dermed kommer forhåpentlig valgresultatene i tide.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet endret rett før helga reglene for telling av forhåndsstemmer. Kravene kan medføre forsinkelser i Oslo, meddelte Valg i Oslo. De må nå telle opp de 150.000 forhåndsstemmene i Oslo manuelt i stedet for elektronisk.

Men etter gårsdagens møte i Valgstyret mener kommunen at de vil klare å håndtere de nye kravene i tide.

– Valgstyret forventer ingen forsinkelser i Oslo som en konsekvens av den manuelle opptellingen. Vi regner med å levere foreløpige resultater fra den manuelle opptellingen av forhåndsstemmer til valglokalene stenger klokka 21 på mandag, sier Ingvild Åsgård, kommunikasjonssjef for Valg i Oslo.

– Korrekt resultat er viktigst

– Det viktigste er at resultatet vi leverer er korrekt, sier leder for valgorganisasjonen i Oslo, Karina Miller.

Karina Miller leder valgavdelingen i Oslo. Foto: Maren H. Blaalid, bystyrets sekretariat
Karina Miller leder valgavdelingen i Oslo. Foto: Maren H. Blaalid, bystyrets sekretariat

Kommunen vil rekruttere 80-100 personer til å telle manuelt. Dette er personer som allerede har søkt om å jobbe med valg i Oslo, opplyser Valg i Oslo.

Det er bystyrets sekretariat som har ansvaret for å overvåke og lede opptellingen. Opptellingen vil forgå i KS’ lokaler, på valgdagen, den 11. september. Når alle stemmesedlene fra forhåndsvalget er manuelt opptelt vil de overføres til www.valgresultat.no.

Koster en million

Den totale kostnaden for manuell telling av forhåndsstemmer i Oslo anslås til 1 million kroner.

Etter den manuelle foreløpige tellingen vil stemmesedlene fraktes til Oslo rådhus for endelig elektronisk opptelling. Den endelige elektroniske opptellingen av forhåndsstemmer vil finne sted onsdag 13. september. Oslo har 20 skannere som vil foreta den elektroniske opptellingen.

– Ved en eventuell forskjell i resultatet mellom foreløpig (manuell) og endelig (elektronisk) telling vil vi gå grundig gjennom tallmaterialet i begge opptellinger, sier Karina Miller.

Powered by Labrador CMS