Valg i Oslo 2017. Her fra forhåndsstemmingen i Rådhuset. Foto: Oslo kommune/Sturlason
Valg i Oslo 2017. Her fra forhåndsstemmingen i Rådhuset. Foto: Oslo kommune/Sturlason

Oslo kommune pålegges å telle 150.000 forhåndsstemmer manuelt. – Resultatet kan bli forsinket

Publisert

Det er litt av en jobb å telle 150.000 stemmer manuelt på valgdagen. Nå varsler bystyrets sekretariat at resultatet i Oslo kommune kan bli forsinket.

I dag telles forhåndsstemmene i Oslo elektronisk to ganger. Det har vært rutinen siden 1980-tallet. Men i dag kom Kommunal og moderniseringsdepartementet med en forskrift som pålegger Oslo kommune og andre kommuner å telle stemmene manuelt.

– Dette kom litt overraskende på oss. Vi var ikke informert på forhånd, forteller Ingvild Åsgård, kommunikasjonssjef for Valg i Oslo. På mandag vil valgstyret drøfte løsninger på den nye utfordringen.

Vil ikke være naive

– Vi skal ikke være naive eller la det herske usikkerhet rundt sikkerheten ved norske valg. Trygghet og tillit er avgjørende. Derfor skjerper vi nå sikkerheten ytterligere, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Nye vurderinger av trusselbildet ved valget er gjort i samråd med Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Politiets sikkerhetstjeneste. De nye vurderingene har ført til ytterligere sikkerhetstiltak i valggjennomføringen.

Powered by Labrador CMS