#valg17: Hva vil du gjøre for Oslo?

Jan Bøhler. Foto: Arbeiderpartiet
Jan Bøhler. Foto: Arbeiderpartiet

Jan Bøhler (Ap) vil stoppe regjeringens planer om å flytte 2000 statlige arbeidsplasser fra Oslo

Publisert

Blir Jan Bøhler gjenvalgt på Stortinget vil han arbeide mot kriminelle gjenger, hindre utflyttingen av statlige arbeidsplasser og sette inn tiltak mot frafall i videregående skoler. 

#valg17: Folkevalgt for Oslo

  • 11. september er årets stortingsvalg. Frem til da vil VårtOslo vite hva Oslos folkevalgte har gjort for Oslo i foregående periode. Og vi vil vite hva Oslo-representanten har tenkt å gjøre for Oslo i kommende periode.

Vi spurte Arbeiderpartiets 3. kandidat i Oslo, Jan Bøhler, om hva han har gjort for byen de siste fire årene på Stortinget, og hva han vil gjøre hvis han blir gjenvalgt til høsten. Bøhler har vært innvalgt på Stortinget siden 2005.

Helse og byutvikling

— Hva har du gjort for Oslo i Stortingsperioden som nå har gått?

— På helseområdet har jeg engasjert meg mye i debatten rundt Aker sykehus og vært en pådriver for at det skal bygges et nytt Aker lokalsykehus, som ble bestemt i mai 2016. Jeg har arbeidet med å få en ny storbylegevakt, som det også er bestemt skal komme. Jeg har jobbet for Oslo skal få et protonsenter, som er en ny og bedre strålebehandling for kreft, og vært med og sikret forlenget finansiering av Oslo Cancer Cluster, som er viktig for kreftforskningen.

— Det er viktig for meg hvordan Oslo ser ut i framtida, og har derfor jobba mye med det nye regjeringskvartalet. Jeg mener dagens forslag er altfor stort og ruvende og har derfor foreslått på Stortinget at noen departementer bør fortsette å bruke lokalene sine i Akersgata (kalt R5 og R6), noe det ser det ut til å bli flertall for.

Innsats mot kriminelle gjenger

— Jeg har også engasjert meg i arbeidet mot frafall i videregående skoler. Høsten 2015 tok jeg opp i Stortinget at alle fylker skal opprette flere plasser til praksisbrev, hvor elevene går rett ut i bedrift. Kunnskapsministeren fremmet det i Stortinget, og det ble vedtatt i juni 2016. Det ble også en lovendring, slik at elever som ikke er kvalifisert for videregående kan få forlenget ungdomsskole, sånn at de ikke dropper ut. For Oslo er dette veldig viktig, da noen delbydeler har veldig høye tall på dropouts.

— Ellers har jeg jobba mot kriminelle gjenger i Oslo. En konsekvens er at politiet har en langvarig aksjon mot noen av gjengmiljøene, noe som er særlig viktig for å stoppe det omfattende narkosalget inn mot barn og unge. Jeg var også saksfører for eierseksjonloven. Her fremmet vi forslag som som kan hindre at spekulanter kjøper opp leiligheter og bygger dem om til små kott, noe som ble nedstemt med knappest mulig flertall.

— Og til slutt vil jeg nevne at jeg har hatt mye kontakt med de som er ofre og etterlatte etter Scandinavian Star-mordbrannen. Det var vel åtti som døde fra Oslo, og jeg mener det har vært viktig at det på Stortinget ble vedtatt å nedsette kommisjon for å undersøke hva som skjedde.

Vil hindre at Politihøgskolen flytter fra Oslo

Jan Bøhler. Foto: Wikipedia
Jan Bøhler. Foto: Wikipedia

— Hva vil du gjøre for Oslo hvis du blir valgt til Stortinget i høst?

— Jeg kommer til å fortsette arbeidet med å hindre utflytting av eksisterende statlige arbeidsplasser til distriktene. Det som er den største saken nå er Politihøgskolen, som jeg mener må bli i Oslo, men regjeringen har satt den på en liste over mulige utflyttinger. De vurderer utflytting av totalt 2000 arbeidsplasser fra Oslo, og det mener jeg blir helt feil. Mange har jo familie, og kan ikke flytte uten videre.

— Når det kommer til frafall i videregående vil jeg jobbe for at vi skal følge opp de aktuelle elevene fra dag én. Blant annet vil vi gjeninnføre muligheten til å bruke tiltakspenger ned til 16 år. Jeg vil gå inn for å få forlenga Oslo Sør-satsningen med ti år, slik vi fikk til med Groruddalssatsningen. For å ta vare på hovedstadens identitet vil jeg at vi skal fortsette å bruke Nasjonalmusset som museum, selv etter at det nye bygget er ferdig.

— Og så skal jeg selvfølgelig følge opp arbeidet med alle sakene jeg har nevnt i forrige spørsmål, for det er mange ting som må jobbes videre med.

— Vi trenger en velfungerende hovedstad

— Hva mener du er viktigst for Oslo framover?

— Bedre oppfølging av ungdom som faller utenfor. I noen delbydeler i Oslo Øst er tallet på dette på 40-45 prosent, og guttene er overrepresenterte. At stat, kommune og bydeler jobber sammen for å få bedre tiltak for disse er avgjørende for Oslos framtid. I tillegg mener jeg respekten for Oslo som hovedstad må bygges opp. Hele landet må innse at vi trenger en velfungerende hovedstad, og vi som representanter for byen må ha en positiv holdning, og ikke på en usaklig måte hente ut statlige arbeidsplasser.

— Og siste spørsmål: Hva har du gjort i sommerferien?

— Jeg har kost meg i Oslo, som jeg synes er et paradis på sommeren. Jeg har reist rundt til mange miljøer som jeg ønsker å holde god kontakt med. Blant annet oppsøkende tjenester som møter ungdommer som har falt utenfor, og de som arbeider med forebygging i politiet. Og så har jeg brukt mye tid på idrett og trening, og på å se fotballkamper, blant annet i Norway Cup.

Powered by Labrador CMS