Det var særs god stemning på Høyres valgvake i Oslo da første prognose ble presentert.

Full jubel på Oslo Høyres valgvake da første prognose ble presentert – vil likevel ikke ta seieren på forskudd

Høyre går 9,5 prosentpoeng opp og er største parti i Oslo etter første måling, men vil ikke ta seieren på forskudd. Arbeiderpartiet på sin side har sitt dårligste resultat i hovedstaden siden krigen.

Publisert

De første valgresultatene er klare. Arbeiderpartiet lander på 17,8 prosent i Oslo etter at forhåndsstemmene er talt opp, ifølge valgresultat.no, mens Høyre er soleklart største parti med 34,9 prosent, viser de første målingene som kom klokken 21.00 mandag kveld. Dette er en framgang på 9,5 prosentpoeng siden forrige kommunevalg for Høyre.

Det ligger an til borgerlig flertall og maktskifte i Oslo slik det er nå, men det er jevnt mellom blokkene, viser de foreløpige valgresultatene.

Eirik Lae Solberg (H) og Anne Lindboe (H) på Høyres valgvake på Høyres Hus i Oslo under kommunevalget 2023 mandag kveld.
Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg på talerstolen i 21.30-tiden etter den første gode prognosen med ordførerkandidat Anne Lindboe ved sin side.

Dårligste siden krigen

På landsbasis er Høyre største parti for første gang på nesten hundre år, sist gang var i 1924. I Oslo er Høyre altså nesten dobbelt så store som Arbeiderpartiet. 

Dette er Arbeiderpartiets dårligste resultat i Oslo siden krigen. Arbeiderpartiet går 2,2 prosentpoeng ned siden forrige kommunestyrevalg. 

MDG-fall

MDG med sine 10,2 prosent faller med 5,1 prosentpoeng, mens SV med sine 10,1 prosent kan vise til en fremgang på 1,0 prosentpoeng. Rødt med sine 5,9 prosent går tilbake med 1,3 prosentpoeng.

På borgerlig side går Fremskrittspartiet opp 1,1 prosentpoeng med sine 6,4 prosent. Venstre kan så langt vise til gode resultater med en foreløpig fremgang på 2,0 prosentpoeng med 7,8 prosentpoeng.

For både Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, som etter at forhåndsstemmene er talt opp, havner på henholdsvis 1,5 prosent og 0,6 prosent, er det tilbakegang fra forrige valg på henholdsvis -0,2 og -1,6. 5,0 prosentpoeng av forhåndsstemmene går til andre partier. 

Her er det nykommerne Industri- og næringspartiet, Partiet Sentrum og Folkestyret-listen som utmerker seg, med henholdsvis 1,1 prosent, 0,9 og 0,8 prosent av stemmene. Disse er med det alle større enn Senterpartiet. Kystpartiet havner likt med Senterpartiet med 0,6 prosent. 

Den store vinneren blant småpartiene ved forrige kommunevalg i Oslo, Folkets Parti (den gang Folkeaksjonen nei til mer bompenger), går tilbake hele -5,4 poeng og haver foreløpig på 0,5 prosent.

Håper på ordførerverv

Høyres ordførerkandidat i Oslo, Anne Lindboe, håper at hun blir ny ordfører i Oslo etter valget. Samtidig understreker hun at ingenting er avgjort.

– Jeg håper jeg blir ordfører, samtidig håper jeg at det blir et skifte. Men vi skal telle opp stemmene og se hva resultatet blir senere på kvelden, sier Lindboe til TV 2 på Høyres valgvake i Oslo mandag kveld.

Samtidig uttaler hun at alt er åpent når det gjelder valget.

– Det er utrolig spennende og ingenting er avgjort, sier hun.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS