Vålerengas Aron Dønnum feirer 2-0 målet med salto. VIF fikk flere mål å juble for etter solid borteseier mot Haugesund. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Jubelsalto, festkveld og 4-1 seier for Vålerenga

Ronny Deilas mannskap har hatt en tung periode med bare en seier på de fem siste kampene. Vålerenga er ute av cupen og trengte desperat poeng for å henge med i øvre sjikt av serien.

Etter å ha blitt slått ut av cupen mot Bærum, tapt 3-0 mot Rosenborg og 0-3 mot Lillestrøm på hjemmebane, hadde Vålerenga mye å bevise mot Haugesund.

Tross den siste månedens fryktelige resultater, lå Oslo-laget på en ganske akseptabel 5. plass før kampen. Det skal samtidig sies at det kun er to poeng ned til Haugesund på 9.plass. Så det er jevnt under topp tre, som Vålerenga nok kan se langt etter, skal vi ta utgangspunkt i den stadig svingende formkurven.

Festaften for Vålerenga

Samtidig har nok mange Enga-fans sittet med en følelse av at laget de heier på har underprestert. Og i kveld skulle de reise kjerringa, så til de grader.

Haugesunds Torbjørn Kallevåg (t.h) i duell med Vålerengas Matthías Vilhjálmsson. Islendingen var helt sentral som tilrettelegger for Bård Finnes 1-0 scoring. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Med førstekeeper Adam Larsen Kwarasey ute med ryggproblemer var det duket for en spesiell Vålerenga-debut i eliteserien. Andrekeeper Kristoffer Klaesson er bare 18 år, men et helt spesielt talent.

Mot Haugesund ble han den yngste VIF-målvakten i serien siden Gudmund Kongshavn voktet Vålerengas nettmasker for ti år siden.

Men allerede etter fem minutter fikk VIF-tilhengere nesten hjertestans da unge Klaesson regelrett bommet på ballen etter et Haugesund-innlegg. Men ingen Haugesund-spillere dukket opp, og dermed kunne 18-åringen puste lettet ut.

Scoring tatt ut av læreboka

Etter en sjansefattig åpning, skulle Oslos røst ta ledelsen etter 14 minutter. Det skal sies at målet var et resultat av nydelig kombinasjonsspill. Matthías Vilhjálmsson mottok ballen på kanten av sekstenmeteren, brystet ballen til Chidera Ejuke, og fikk ballen tilbake. Han spilte gjennom Bård Finne, som fra en ikke enkel vinkel, ekspederte ballen i mål, helt nede ved stolperota. En aldeles praktfull scoring av Vålerenga, som tatt ut av læreboka.

Vålerengas Aron Dønnum (i midten) like etter han har scoret 2-0 målet. Vålerengas Sam Adekugbe (t.v) kommr jublende til mens Haugesunds keeper Helge Sandvik fortviler. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Etter 24 minutter kom Haugesund til sin første store sjanse. Sondre Tronstad vant ballen fra Herolind Shala, og fant Torbjørn Kallevåg. Skuddet gikk rett på unggutten Klaesson, som så langt hadde hatt lite å hanskes med. Kampen må definitivt kunne kalles sjansefattig og lite seervennlig frem til dette tidspunktet.

Og det skulle ta litt tid før det skjedde noe av verdi. Igjen var Ejuke noe av en regissør. Han spilte gjennom Finne, som slo ballen på måfå ut 45. Der dukket Aron Dønnum opp og satt ballen i hjørnet.

VIF med 3-0 til pause

Bare noen minutter skulle gå før Vålerenga gikk opp til 0-3. For tredje gang skulle Ejuke være tredje sist på ballen. VIF vant ballen langt nede i banen, og nigerianeren satt opp Sam Adekugbe, som slo inn et strøkent innlegg på Finne.

Vålerenga-spillerne Magnus Lekven (t.v), Herolind Shala, målscorer Bård Finne og Aron Dønnum jubler etter 1-0 mot Haugesund. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Han dempet ballen og kunne skutt, men valgte klokt å ta en skuddfinte for å skaffe seg mer rom, og var alene med keeper. Han trillet ballen enkelt i hjørnet. 0-3 til Vålerenga før pause. Finne gikk derfor til pause med en målgivende og to mål, noe som ikke trenger videre utbrodering.

Ejuke skrudde ballen i hjørnet

Andreomgangen ble åpenbart preget av et Haugesund som trengte en tidlig redusering. Forsøkene deres ble på sin side ganske amputerte. Vålerenga syntes å ha god kontroll på vestlendigene, og i det 61. minutt skulle Ejuke endelig få spille hovedrollen.

Haugesunds keeper Helge Sandvik (t.h) helt utslått etter tre baklengs før pause. Haugesunds Mikkel Desler Puggaard (i midten) 'og Haugesunds Benjamin Tiedemann Hansen (t.v) måtte etterhvert konstatere at Vålerenga var best. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Vålerenga-spilleren mottok ballen rundt 16-meteren, dro av en mann og skrudde ballen i hjørnet. En fabelaktig avslutning av unggutten.  Etter 69 minutter kunne de gått opp til 0-5, da Vilhjalmsson fyrte av et skudd som traff stolpen. For en kamp av St. Hallvards menn. Ronny Deila var selvsagt meget fornøyd på sidelinja.

God offensiv troika

I det 76. minutt skulle reduseringen omsider komme. Martin Samuelsen slo et presist frispark på pannebrasken til Ibrahima Koné, som styrte ballen i lengste kryss. En utsøkt heading, fullstendig utagbar for den ellers arbeidsledige Klaesson.

Kampen endte 1-4, noe som må sies å være et meget sterkt resultat for VIF. Den offensive troikaen Dønnum, Finne og Ejuke sto virkelig frem ikveld. Det skorter nok mer på det defensive på Oslo øst per dags dato. Men kveldens kamp må kalles imponerende fra ende til annen.

— Det var en veldig bra prestasjon. Jeg er veldig stolt av gutta i dag, sa VIF-trener Ronny Deila til Eurosport etter kampen.

Banens beste: Bård Finne