VIF hockey
Iskrigerne entrer isen. Foto: Atle Enersen

Vålerenga Hockey jakter sin åttende strake seier i GET-ligaen

VIF hockey møter Sparta Sarpsborg til viktig kamp i Furuset Forum søndag og har for alvor tatt opp jakten på topplagene.

Vålerenga fikk en vanskelig start på sesongen med seks strake tap. Men dette har snudd helt, og det er bare serieleder Storhamar som vinner flere kamper enn gutta fra Oslo Øst. Vålerenga har tatt hele 29 av 33 mulige poeng på de 11 siste kampene. Bare et tap for Storhamar har brutt seiersrekken som nå er sju kamper uten tap.

Når Sparta står klare på andre siden av rødlinja søndag, er det duket for en spennende og viktig kamp mellom to gode lag. Sparta har overrasket mange og ligger på en sterk andreplass. Avstanden ned til VIF Hockey på femteplass er på 14 poeng, men iskrigerne har tatt innpå sju poeng bare den siste uka.

GET-ligaens beste keeper

Steffen Søberg, 24-åringen fra Manglerud, kom til Vålerenga før sesongen 2012/13. VIF så i Søberg et kjempepotensial og ville satse på den 19 år gamle keeperen som erstatter for canadieren Patrick DesRochers, som hadde voktet målet i fire sesonger. I 2011 sikret NHL-klubben Washington Capitals seg rettighetene til Søberg. Han gikk allerede i 4. runde som den aller første norske keeper som ble draftet til NHL.

Da hadde Søberg vært på flere treningsleirer med Capitals og skulle spille hockey for Swift Current i den øverste nord-amerikanske juniorligaen. Men han kom raskt tilbake til Oslo etter at oppholdet langt ute på prærien ikke sto til forventningene. Søberg er nok en hjemmekjær gutt og har nå vært Vålerengas soleklare førstevalg mellom stengene i snart seks sesonger.

Steffen Søberg
Steffen Søberg er igjen Get-ligaens beste keeper. Foto: Atle Enersen

Som laget, fikk også Steffen Søberg en vanskelig start på sesongen. Keeperne måles gjerne mot redningsprosenten. Søberg lå på svake 87 prosent etter 10 kamper. Men det henger gjerne sammen med lagets form. Etter at laget begynte å vinne kampene vartet Søberg opp med stadig sterkere keeperspill.

Redningsprosenten til Vålerengas sisteskanse de siste 11 kampene er på hele 94,2 som er en meget sterk statistikk. Som nevnt henger ting nøye sammen. Backspillet sitter nå også mye bedre. Mer fysisk og aggressivt i egen sone, og også løperne bidrar med sterk back-checking de gangene motstanderen kommer på overganger.

Rasmus Ahlholm er GET-ligaens toppskårer

I sommer skrev 27-åringen fra Nacka ved Stockholm under for tre nye år for VIF. Det skal alle med hjerte for Vålerenga være glade for.

Rasmus Ahlholm har bare blitt bedre og bedre i VIF-drakta og kan skåre viktige mål fra både mulige og umulige vinkler. På 26 kamper har han 38 poeng, hvorav hele 21 skåringer, noe som er fem flere enn de neste på lista.

VIFs førsterekke med Ahlholm, Tobias Lindström og Thomas Olsen er farlige hver gang de er på isen og har et samspill som gjør at de vasker frem gode sjanser i hvert bytt. Det er vanskelig å sammenligne årganger og lag, men disse guttas poengproduksjon står ikke noe tilbake for tidligere gode førsterekker i VIF Hockeys historie.

Mål for VIF hockey
Mååål. VIF hockey har vunnet sju strake kamper på rad. Foto: Atle Enersen

Flere gode spillere ute med skader

Av etablerte spillere, er backene Morten Ask og Tallak Lyngset ute med hjernerystelser, mens løperne Martin Laumann Ylven og Andreas Stene er ute med henholdsvis skulder- og kneskade. Ask kan være tilbake mot Sparta søndag. Lyngset er ute på ubestemt tid, mens både Ylven og Stene er ute i 8-10 uker til.

VårtOslo har vært i kontakt med den nye daglige lederen, Morten Sandø, og på spørsmål om eventuelle forsterkninger svarer han at det vurderes fortløpende, men aktuelle spillere skal også passe inn i forhold til verdier, spillestil, gruppen og helst i et lenger tidsperspektiv.

Laget og trenerteamet har taklet skadeutfordringene på en fantastisk måte og fortjener stor honnør for hvordan de har stått frem og tatt poeng etter poeng i en slik situasjon. Lagmoralen, samholdet og innsatsen de viser, er vi stolte av. I en slik situasjon ønsker vi ikke å forhaste oss. Roy Johansen og Espen Knutsen er bevisste på hva de ser etter hos spillere.

Fem neste kamper

Vålerenga møter, som sagt, Sparta i Forum søndag. Deretter er det en pause på 10 dager på grunn av landskamper mot Russland, Slovakia og Frankrike på Hamar. Så kommer en skikkelig test for VIF når de reiser til nettopp Hamar for å møte serieleder Storhamar 19. desember.

Siste kamp før jul er borte mot Manglerud 21. desember. I romjula er det nå en tradisjon med dobbeltoppgjør mot en av de hardeste rivalene. I år er det Frisk Asker som skal bryne seg på Iskrigerne. Først i Furuset Forum 28. desember, så i Askerhallen 30. desember.

Ny hockeyfest på Gjøvik

Som leserne sikkert husker, åpnet Vålerenga sesongen med hjemmekamp i Gjøvik Fjellhall mot erkerivalen Storhamar. Det ble en ubetinget suksess da det kom nærmere 5200 tilskuere. Klubben har hele høsten vurdert å gjenta suksessen.

Da Storhamar gjestet Furuset Forum i november, kom det bare 1400 tilskuere, selv om Forum da hadde en kapasitet på 2000. Så det er klart at økonomien i å legge en kamp på Gjøvik spiller en viktig rolle. Til serieåpningen hadde Klanen chartret eget supportertog, noe som var veldig populært hos de som valgte den transportmåten.

Daglig leder Morten Sandø sier til VårtOslo at til forrige kamp på Gjøvik tok Klanen et flott initiativ med transport opp til Gjøvik. Vi som klubb er heldige som har så initiativrike supportere og må gi æren til dem for dette. Men det er litt tidlig å love om dette vil kunne gjentas.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer