Daniel Fredheim Holm. Illustrasjonsfoto: André Kjernsli

Vålerenga ble overkjørt i Drammen

Samme dag som A-lagets viktige kamp i Drammen, pågikk en enda mer dramatisk kamp i Bryne. Vålerengas rekruttlag kjempet om plassen i andre divisjon.

Vålerenga tok med seg sin mest solide tropp til Drammen, i håp om å være med i kampen om en topp 6-plassering. Det var, ifølge kaptein Jonathan Tollås Nation, målet laget hadde satt seg før sesongen. Og med litt mer stang inn i det siste, kunne de helt klart vært oppe på 5. plass før kveldens runde.

Både Magnus Lekven og Felix Horn Myhre startet kampen, noe overraskende.

Godset ut i hundre

Godset gikk ut med en helt annen mentalitet enn Enga og var tydelig preget av stundens alvor. Vålerenga ble løpende imellom. Etter 15 minutter kom også første sjanse. En nydelig pasning i bakrom havnet i føttene på Godsets Amahl Pelligrino, som tok ned ballen med en følsom touch.

Amin Nouri ble tvunget til å gjøre en helomvending, men sklei på det glatte underlaget, og Pelligrino fikk skyte fra skrå vinkel. Ingen enkel posisjon å score fra, men ballen sneiet allikevel stolpen. Vålerenga satte kaffen i halsen.

SIF fortsatte med et konstant trøkk mot Vålerenga resten av omgangen, uten å skape det helt store. De kom til flere halvsjanser, blant annet en svak heading fra Pellegrino. Vålerenga fikk på sin side også et par småsjanser mot slutten av omgangen, med langskudd like utenfor fra Bård Finne og Erik Israelsson.

Tamt Enga

Andre omgangs første begivenhet var da Sam Johnson ble spilt gjennom av Finne. Han fikk avslutte alene med keeper, men skuddet gikk over.

Strømsgodset kontret, og helt ute av det blå var Tocmac Nguen alene med keeper. Sjansen var enorm, men avslutningen ikke tilsvarende.

Kampen bølget frem og tilbake, og noen minutter senere skulle kampens første mål komme. En lang ball ble slått på Tocmac, som dempet lekkert. Og denne gangen kunne han ikke bomme. 1-0 til Strømsgodset.

I det 70. minutt fikk drammenslaget frispark på 18 meters hold. Eirik Ulland Andersen skrudde ballen opp i vinkelen. 2-0. Vålerenga skapte lite etter det, og kampen endte derfor 2-0.

Nedrykkskamp for Vålerenga 2

Forutsetningene for dagens kamp var noe spesiell. Vålerenga 2 spilte nemlig en avgjørende kamp i bunnen av 2. divisjon, og risikerte å rykke ned. De måtte slå Bryne.

Vålerenga måtte derfor ta en avgjørelse på hvor mange av A-lagsspillerne som skulle bli med i troppen mot Strømsgodset. I forrige serierunde mot KFUM stilte Vålerenga 2 med både Magnus Lekven, Abdi Ibrahim og Ivan Näsberg fra start. Alle tre ble byttet ut ved pause for å være klare mot Kristiansund dagen etter.

Ingen av de sistnevnte er med i den startelleveren VIF bruker i Eliteserien, men er viktige alternativer ved eventuelle skader.

Var dette så lurt?

Siden kampene til Vålerengas A-lag og Vålerenga 2 ble spilt samtidig, sendte Oslo-klubben noe som lignet et rent juniorlag til Bryne for å kjempe for plassen i 2. divisjon.

Vålerenga ledet lenge 4-2, men tapte til slutt 4-5. De defensive kvalitetene til Lekven og Ibrahim (som har spilt i blant annet Olympiakos og har masse internasjonal erfaring) kunne kommet meget godt med. Vålerenga 2 hadde berget plassen med seier.

Med Vålerengas tap i Drammen og rekruttlagets tap i mente, kan man undre seg over hvorvidt det var verdt det å ta med full tropp til Drammen.