Nominasjonsmøte i Oslo Frp Aina Stenersen Camilla Wilhelmsen
Frps første- og andrekandidat, Aina Stenersen og Camilla Wilhelmsen, smilte under nominasjonsmøtet i desember i fjor. Men nå opplever Frp at Høyre og Venstre forsøker å spille dem utover sidelinjen i Oslo-politikken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Uro og misnøye hos Frp etter at Høyre åpnet for byrådssamarbeid med MDG

Frp uttrykker misnøye over Oslo Høyres vedtak om å åpne for byrådssamarbeid med blant andre MDG. — Dette er noe vi ikke er fornøyd med, sier Frps førstekandidat Aina Stenersen.

Representantskapet i Oslo Høyre vedtok mandag kveld å sondere mulighetene for byrådssamtaler med MDG og de tre sentrumspartiene.

— Vi har en forpliktelse overfor de 93.000 velgerne i Oslo som stemte på Høyre. En forpliktelse til å forsøke å få gjennomslag for Høyres politikk, sa byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) til VårtOslo etter representantskapsmøtet.

— Jeg tror MDG kan få større gjennomslag med sentrumspartiene og Høyre enn i et rødgrønt byråd. Det vil også være bra for byen om fløypartiene mister den sterke innflytelsen de vil få, mener Solberg.

Men så sent som i sommer kalte Høyre et byrådssamarbeid med MDG «unaturlig», melder NRK.

— Mer offensiv miljøpolitikk

Mye tyder på at det blir et fortsatt rødgrønt styre i Oslo, men det er også flertall for et blågrønt alternativ bestående av Høyre, Sp, KrF, Venstre og MDG. Til sammen har de fem partiene 30 av de 59 plassene i bystyret i Oslo, og dermed flertall.

Eirik Lae Solberg og Rune Dahl valgvake 2019
Høyres toppkandidat Eirik Lae Solberg og pressesjef Rune Dahl leser velgernes dom i Oslo under valgvaken på Clarion hotell i Bjørvika forrige uke. Foto: Arnsten Linstad

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg sier han vil ha mest mulig gjennomslag for eget parti

– Høyre mener den beste løsningen for Oslo vil være at Høyre, Sp, KrF, Venstre og MDG danner et flertallsbyråd. Det vil gi mulighet til å satse på kunnskap i skolen, det vil sikre muligheten for mangfold og valgfrihet i omsorg og barnehagetilbud, og det kan gi en mer offensiv miljøpolitikk, sier han.

— For store politiske forskjeller

Snuoperasjonen fra Oslo Høyre faller ikke i god jord hos Oslo Frp.

– Dette er noe vi ikke er fornøyd med, vi skulle veldig gjerne vært med for å kjempe for lavere bompenger, vekk med eiendomsskatten og økt valgfrihet i Oslo, sier Frps førstekandidat Aina Stenersen.

Hun understreker likevel at Frp er innstilt på å fortsatt ha et godt samarbeid med Høyre i Oslo.

Likevel er det lite som tyder på at Høyres invitt når fram. Allerede i forrige uke sa MDGs fylkesleder i Oslo Einar Wilhelmsen til Nettavisen at et samarbeid med Høyre ikke var aktuelt for dem, fordi de politiske forskjellene mellom MDG og Høyre var for store.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer