Hussein Ates ble bedt om å søke for å få plass i Ungdomsjobb-prosjektet. Foto: Anders Høilund

Ungdom i bydel Grünerløkka fikk sommerjobb — også i oktober

Publisert

— Når dere er ferdig med en jobb, ikke sitt ned, men kom og spør hva dere skal gjøre videre. Ikke bruk mobilen.

Etter en ekstra bevilgning fra bydelsutvalget på Grünerløkka, får lokal ungdom "sommerjobb" også i helger og på ettermiddager i høst. Ungdomsjobb-prosjektet er en fortsettelse av prosjektet som ble avholdt i sommer og som ble godt mottatt av folk på Grünerløkka. Aldri har parkene her sett bedre ut,var en vanlig kommentar i sommer.

— Dette er ikke jobber vi finner på, men reelle jobber som må utføres, sier spesialkonsulent Anders Norman i bydel Grünerløkka.

Varierte arbeidsoppgaver

— I dag jobber vi for Bymiljøetaten med opprydding og beskjæring av busker her på Dælenenga idrettsplass, sier Norman.

Oppgavene er bestemt etter en befaring med bymiljøetaten.

— Neste jobb kan være å gjøre grovrent på uteanleggene i en barnehage. Det finnes barnehager som ikke har fått gjort dette på lenge. I høst har vi hatt store arbeidsgrupper, med 16 ungdommer i hver gruppe.

Både veteraner og nykommere

Arbeidsgjengen på Dælenenga besto av både nykommere og veteraner. En som har vært med på dette før er Hussein Ates. Han er eldst av ungdommene, har arbeidserfaring fra miljøstasjoner og er en naturlig leder i arbeidsgjengen.

— Jeg fikk min første sommerjobb på miljøstasjon i 2012. Siden sommerjobben der i 2015, har jeg hatt et halvt års engasjement. Da det var over, fikk jeg en telefon fra gateteamet i bydelen, hvor jeg ble spurt om å søke, forteller Ates.

Jobben på Dælenenga var den første jobben for Samiullah Sherzad (15). Han går på Frydenberg skole. Sammen med en klassekamerat, spurte han læreren der om det var mulig å komme med på Ungdomsjobb-prosjektet, og fikk ja.

Enorme mengder med løv skulle rakes rakes sammen. Effektiviteten var stor. Foto: Anders Høilund

— Det er faktisk gøy

— Dette er tredje gangen i høst, men jeg var med i sommer også. Jeg søkte og fikk bli med. Vi rydder søppel, setter ut blomster, luker og sånt. Det er faktisk gøy å være her, sier Marina Moghal fra Sofienberg skole.

Sammen med venninnene Tiril og Ichcha samler hun løv raskere enn noen kan drømme om å klare med en moderne, bråkende løvblåser.

Det stilles krav til ungdommene

Arbeidet varer fra ni til fire på lørdager. Håkon Nesheim, i seksjon for kvalifisering og miljø i bydel Grünerløkka, briefet ungdommene før arbeidet startet:

— Dere må ha på dere arbeidsantrekket. Når dere er ferdig med en jobb, ikke sitt ned, men kom og spør hva dere skal gjøre videre. Ikke bruk mobilen. Dere får betalt for dette, og vi setter krav til dere at dere er på stedet, og faktisk arbeider. Vi skal rydde i en park, og vi vet ikke hva vi kan finne der. Det kan være skarpe ting som glass og kniver, eller sprøyter, eller hundebæsj, så følg med og gjør som arbeidslederen sier.

— Dette er en jobb vi tilbyr ungdom i bydelen. Kall det gjerne en feelgoodjobb, men det er jobber som må utføres. Om vi tror at ungdommen vil profittere på å få jobben, vil vedkommende få et tilbud. Dette er en ekstrainnsats som ungdommene gjør sammen med oss for å gjøre det hyggelig i bydelen, sier Nesheim.

Powered by Labrador CMS