Fyrverkeriselger David Holmestrand på Svea Fireworks i Fred Olsens gate i Kvadraturen har travle dager i romjulen. Det store fyrverkerisalget er i gang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Undersøkelse: Over 60 prosent vil forby privat bruk av fyrverkeri

Over 60 prosent vil forby privat bruk av fyrverkeri hvis kommunen står for offentlig oppskyting på nyttårsaften, ifølge en undersøkelse. – Vi leker hemningsløst med sprengstoff akkurat denne dagen, sier en talsperson for organisasjonen bak undersøkelsen.

Det kommer fram i en undersøkelse fra Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO).

Tredje juledag startet det årlige nyttårssalget av fyrverkeri til private brukere i butikker som har fått tillatelse til å selge fyrverkeri.

Salg av fyrverkeri over disk kan kun foregå i tidsrommet mellom 27. til 31. desember, og det stilles krav til at forhandlere av fyrverkeri har gjennomgått kurs og sertifisering hos Norsk brannvernforening, ifølge forskriftene.

Klokken 00.00 på nyttårsaften sender kommunen opp fyrverkeri i havnebassenget ved Akershus festning og Aker brygge. Her fra nyttårsaften i årsskiftet 2017/2018. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

— Bare tull

NITOs visepresident Kjetil Lein er kommuneingeniør og har mange år bak seg som brannmannskap. Han har sett skadevirkningene av fyrverkeri på nært hold og peker særlig på at det er et paradoks at det stilles så strenge krav til oppbevaring og salg av fyrverkeri, men at det tillates å fyres opp mens nordmenn ofte er på sitt fulleste.

– Første nyttårsdag er vi enige i at dette er bare tull når vi ser øyeskader og alvorlige personskader. Det er jo eksplosiver vi snakker om, og dette skal vi la vanlig folk fyre opp mens de er på sitt fulleste. Det er kjempeskummelt, og jeg syns det er ganske underlig, sier Lein til NTB.

– Vi leker hemningsløst med sprengstoff akkurat denne dagen.

På helsa løs

Hvert år fører bruk av fyrverkeri til bygningsbranner, skogbranner og gressbranner. I tillegg får mange personer skade på kropp og ansikt, og trenger legebehandling som følge av brann- eller eksplosjonsskader.

Nyttårsfeiringen i 2017 førte til 63 registrerte uhell ifølge tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB). Totalt ble 36 personer skadd i disse uhellene. 14 av dem som ble skadd under fjorårets nyttårsfeiring hadde skader på fingre eller hender, mens 9 personer fikk skader i hodet eller ansikt.

Ifølge forskriftene kan kommunene innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri, og som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom 18 og 02. Likevel mener Lein det er på høy tid å ta debatten om et forbud, i alle fall i byene og tettstedene hvor kommunene har et offentlig tilbud.

– I byer og store tettsteder hvor det samles mye folk så hører ikke dette hjemme. Det er jo livsfarlig stoff. Det er klart at de fleste har det trivelig, men det er en del tragedier og disse skadene koster samfunnet mye, sier Lein til NTB, og legger til at det er på høy tid å ta denne debatten.

Det store fyrverkerisalget er i gang. Her ser vi fyrverkeri på Svea Fireworks i Kvadraturen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forbudt med raketter med styrepinne

Etter at forbudet mot privat bruk av raketter med styrepinne ble innført 2008/2009 har antall ulykker gått ned, men fyrverkeri er eksplosiver og må behandles deretter. Norsk brannvernforening anbefaler alle å følge fyrverkerireglene.

Ifølge Norsk brannvernforening kan det være lurt å forberede fyrverkerioppskytingen god tid i forveien mens det fremdeles er lyst ute, lese bruksanvisningen nøye før bruk og kontrollere at fyrverkeriet er godkjent for bruk i Norge. I tillegg er det viktig å holde god avstand fra oppskytingen, sitte på huk, benytte tennstav og aldri bøye seg over antent fyrverkeri.

Norsk brannvernforenings viktigste regel er imidlertid å la en edru person ta seg av oppskytingen. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen, mener foreningen.

Powered by Labrador CMS