- Vi er avhengige av politikere som prioriterer å bruke plassen vi har på idrettsanlegg og friområder til barn og unge. Illustrasjnsfoto: Stig Jensen

– Uansett størrelsen på lommeboka, alle barn skal ha samme mulighet til å score sitt aller første mål på fotballbanen

Endelig får barna i Gamle Oslo steder å drive med idrett. Flerbrukshaller bygges i nye Bjørvika skole, på nye Tøyenbadet og på Sirkustomta ved Botanisk museum på Tøyen.

Publisert

Som 6-åring starta vi fotballag på Vålerenga, vi var Jenter 97. Fire jenter i gymsalen på Gamlebyen skole, etter hvert også noen jenter til. Vi hadde treninger og spilte kamper. Men selv om vi sjelden vant kampene våre, så lærte vi verdien av fellesskap og å spille på lag.

Men etter to år var det slutt – da var det ikke jenter igjen som ville spille fotball på skolen vår. Hva skjedde?

Selvfølgelig mangla det ikke jenter som ville spille fotball i Gamle Oslo. Men det mangla steder å spille på og det mangla idrettslag som familiene i bydelen vår hadde råd til å sende unga sine på. De etablerte lagene kosta mye penger. Og Tøyen, som jeg har vokst opp på, er et av de stedene som har vært helt uten både idrettslag og idrettsanlegg.

Idrettsanlegg er en prioritering

Høyrebyrådet i Oslo styrte i 18 år med store lovnader om idrettsprosjekter som skulle komme, men de satte ikke spaden i jorda og fikk ikke i gang byggingen. Oslo hadde landets dårligste dekning av idrettsanlegg.

Vi som bor i Gamle Oslo bor i et av byens tettest befolkede områder. Vi er avhengige av politikere som prioriterer å bruke plassen vi har på idrettsanlegg og friområder til barn og unge. Nå har vi et byråd i Oslo, med Arbeiderpartiet i spissen, som gjør en forskjell for idretten i byen vår.

I nye Bjørvika skole kommer det flerbrukshall, Tøyenbadet bygges med flerbrukshall, og til sommeren står den midlertidige flerbrukshallen på Tøyen klar til bruk. Endelig får barna på Tøyen et eget sted å drive med idrett! Arbeiderpartiet har også fiksa opp kunstgressbanene på Caltexløkka og Kampen, og på Klosterenga tester vi ut kunstgressbane uten gummigranulater, sånn at vi kan ta vare på miljøet og kunsten i parken samtidig.

Frivilligheten må hjelpes

Men det nytter ikke bare med idrettsanlegg hvis ikke ungene våre har råd til å være med.

Uten lag som Tøyen Sportsklubb, Sterling og Forward, som setter ned prisen så alle unger har råd til å spille, så hadde vi ikke fått det til. Innsatsen de gjør for barn og unge i bydelen er helt uvurderlig og ikke noe vi politikere kan ta æren for.

Men det vi har gjort fra politisk side, er å støtte frivilligheten, sånn at de har mulighet til å fortsette med den jobben de gjør. Det er et valg vi har tatt. Bare i Gamle Oslo gir vi mer enn én million til frivillighet. De største summene har vi prioritert til de lokale sportsklubbene våre, og Sterling og Tøyen Sportsklubb har vi til og med inngått partnerskapsavtaler med, sånn at lagene kan holde seg over tid.

Økonomien skal ikke avgjøre

I tillegg har vi innført et aktivitetskort i Gamle Oslo for barn og unge som ikke har råd til å bli med på fritidsaktiviteter. Nå sponser vi en valgfri fritidsaktivitet eller utstyr sånn at alle kan delta på aktiviteter etter skoletid. Fordi uansett hvem du er, hvor du kommer fra eller størrelsen på lommeboka – så skal alle barn ha den samme muligheten til å score sitt aller første mål på fotballbanen. Det skal ikke spille noen rolle om du har råd til det eller ikke.

Det aller viktigste er at barn og unge i Gamle Oslo skal kunne vokse opp og drive med idrett på lik linje med alle andre. Det prioriterer vi å gjøre noe med, og vi ser at det gjør en forskjell. Jeg skulle ønske det var sånn da vi starta «VIF jenter 97», en gang på tidlig 2000-tallet, men det er ikke for sent å gjøre en forskjell for barna som vokser opp i 2019.

Powered by Labrador CMS