sofus sølv nordisk mesterskap
Sofus Heggemsnes (til venstre) med sølv i allround individuelt i nordisk mesterskap. Norske Stian Skjerahaug (til høyre) tok bronse og finske Oskar Kirkmes vant. Foto: Norges turnforbund

Turntalentet Sofus Heggemsnes fra St. Hanshaugen tok sølv i nordisk mesterskap

Godt over 30 treningstimer hver uke ga resultater for den 18 år gamle Oslogutten Sofus Heggemsnes. I helga banket ungutten nesten alle andre i København.

— Jeg er skikkelig fornøyd! Faktisk tror jeg ikke at jeg kunne gjort det bedre. Særlig lørdag med sølv i mangekamp allround var gøy, sier Sofus Heggemsnes til VårtOslo.

18-åringen har vært et stort talent lenge. Men i helga gikk unggutten fra tjukkeste Oslo nesten helt til topps blant seniorene i nordisk mesterskap i København. Det ble sølv sammenlagt allround lørdag, og på søndag slo Heggemsnes til igjen.

Da konkurrerte de aller beste nordiske seniorturnerne i enkeltøvelser. Der ble det nytt sølv i bøyle og bronse i frittstående for Sofus Heggemsnes. Dermed reiste han egentlig hjem med to bonusmedaljer, i tillegg til allround-sølvet fra lørdag der han kun ble slått av finske Oskar Kirmes.

Sikter mot OL i Tokyo

— Sofus er egentlig best som allrounder. Men han hadde full klaff også i to enkeltøvelser søndag, forteller trener Valentyn Skripin.

Stortalentet, som egentlig har OL-deltakelse i Japan og Tokyo 2020 som hovedmål, har med de fantastisk gode resultatene i nordisk virkelig tatt steget opp blant seniorturnerne i Norden. Men han nøyer seg ikke med det. Heggemsnes er nå turner på heltid.

sofus heggemsnes og valentyn skritin
— Sofus er alltid ett hundre prosent fokusert, sier trener Valentyn Skripin. Foto: Privat

— Jeg kan egentlig ikke skryte nok av Sofus. Han er ekstremt treningsvillig og fokusert. Men samtidig er han den første til å hjelpe andre. I hallen på trening og konkurranser, men også ellers i hverdagen. Han er nesten litt for snill og høflig noen ganger, sier trener Skripin.

— Burde han vært mer fokusert på seg selv?

— Nei, nei, det er ikke sånn jeg mener det. Sofus må fortsette å være seg selv. En utrolig positiv, hjelpsom og høflig fyr. Det er kanskje hans styrke. Han konkurrerer nemlig ikke mot andre. Han konkurrerer mot seg selv. Han er ekstremt tøff mot seg selv, samtidig som han er bare snill og hyggelig mot andre. Også konkurrentene merker det når han er den første til å hjelpe dem, sier den rutinerte treneren.

— Jeg liker å trene hardt

Sofus Heggemsnes har vokst opp på St. Hanshaugen og gikk på Ila skole, og fortsatte på Wang toppidrettsgymnas. Men etter andre året fant han ut at for å bli skikkelig god måtte han satse ett hundre prosent bare på turn. Nå er han turner på heltid. Men ingen blir rike av turn i Norge.

— Jeg driver med turn fordi det er gøy. Jeg liker å trene hardt, og jeg trives med det jeg driver med, selv om det går ekstremt mye tid til trening og konkurranser, forteller Sofus Heggemsnes.

— Men får du tid til andre ting? Hobbyer, venner, lytte til musikk…

VårtOslo blir avbrutt med latter når vi forsøker å fullføre spørsmålet.

— Ja, jeg må le litt. Jeg har nemlig akkurat fått opp musikkinteressen, skjønner du. Det er i ferd med å bli en slags hobby. Mest hiphop og rap. Men jeg henger jo med venner og gjør normale ting selv om turningen tar mye tid, ler Sofus.

— Sommer er trening, trening og trening

Sofus Heggemsnes
— Jeg liker å trene hardt, sier Sofus Heggemsnes. Foto: Privat

Både han og trener Valentyn Skritin ser på neste år som første steg mot OL. I 2019 må turntalentet klare kvalifisere seg som norsk OL-deltaker hvis han skal til lekene i Tokyo året etter. Men før det skal Heggemsnes konkurrere både i EM og VM i høst. Da får han virkelig brynt seg mot verdens beste turnere.

— Han gir alltid 100 prosent i alt han gjør. Sofus er en heltidsutøver og kan nå langt. Hvor langt er vanskelig å si, men han er treningsvillig og har den rette innstillingen, sier Skripin som ikke kan få fullrost Oslogutten nok.

Sofus Heggemsnes er enig med treneren, men ser ikke like langt frem.

— Nei, jeg planlegger egentlig ikke så veldig langt fremover. Jeg fokuserer på EM i august. Målet er en finaleplass der. Så det blir ikke så mye sommerferie på meg. Det er trening, trening og trening frem til da, ler stortalentet fra St. Hanshaugen.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer