Leah Kristoffersen Larsen og Julia Sørgaard deler ut premien for beste pitch til The Ocean Bottles William Pearson

To elever ved Elvebakken startet firma for å bekjempe plastforurensningen i havet

Lea og Julia startet eget firma for å hjelpe til med å begrense plastforurensning i India. Som respons på dette kom sju gründere i havteknologi på besøk til Elvebakken videregående

Publisert

Dagens Næringsliv arrangerte konferansen HAVET på Operaen i oktober. Der ble Gründer-bedriften Katapult Ocean  kontaktet av to elever fra Elvebakken skole. De hadde startet en elevklubb de hadde kalt Rent hav, ren framtid. Kontakt ble etablert.

Nylig kom Katapult Ocean på gjenvisitt til skolen. Med seg hadde de sju internasjonale gründere innen havteknologi, som presenterte sitt arbeid.

Leah Kristoffersen Larsen og Julia Sørgaard startet elevlaget, og senere firmaet Rent hav, ren framtid. Foto: Anders Høilund

De to elevene var Julia Sørgaard (17) og Leah Kristoffersen Larsen (17). På Elvebakken skole er det flere interesseklubber, også kalt elevlag. Ett av dem heter Rent hav, ren framtid.

Fra elevlag til firma

— Vi ønsker å vekke forståelsen for at det er må en holdningsendring til i forhold til forsøpling. I India, som vi tenkte å arbeide med, finnes det ikke den kunnskapen ute blant folk om hvor farlig forurensning er for havet og for menneskene. Vi vil samle inn penger for å spre kunnskap hos ungdom og unge voksne i India, om at havet er en ressurs som må bevares, sier Julia Sørgaard.

Hos Katapult Ocean, på Operaen, ble elevene overbevist at det var bedre å utvide prosjektet.

— Vi gikk fra å ha en klubb, til å opprette vårt eget firma. Det er ennå helt i oppstartprosessen, men vi føler og ser at vi har tatt et riktig valg, sier Kristoffersen Larsen. Kristoffersen er elev ved kunst-, design- og arkitekturlinja.

Portugisiske Jorge Alexandre Vieira er en av gründerne som for tiden arbeider med havteknologi i Oslo. Her presenterer han Undersee, en ny måte å overvåke vannkvaliteten på. Foto: Anders Høilund

I Oslo denne vinteren arbeider 11 av verdens mest spennende start-up bedrifter med pilotprosjekter innen havteknologi. Havgründerne er i Oslo i tolv uker for å delta på Katapult Ocean sitt akseleratorprogram, for å kunne presentere nyvinningene sine for verden. Sju av gründerne kom til Elvebakken for å presentere arbeidene sine.

Trening i å presentere prosjektene

Leder for Katapult Ocean, Maren Hjort Bauer, kaller presentasjonen gründerne skal gjøre for en pitch.

— Gjennom denne pitchen må de forklare budskapet sitt til noen som er utenfor fagfeltet. De må gjøre det enkelt og det vil være god trening når prosjektene skal presenteres for kunder og investorer senere, sier hun.

Temaene gründerne snakket om var så forskjellige som plastsanking, videoovervåking av havbunnen, skipsbygging og illegalt fiske.

Lærer Tore Gjertsen håper elevene får en forståelse av miljøutfordringene, men også at det kan ligger en jobbframtid innen miljøteknologi.

And the winner is...

Som en spennende gimmick, fikk elevene til slutt stemme over hvilket prosjekt de likte best. Det ble engelske The Ocean Bottle, presentert av William Pearson. The Ocean Bottle lar forbrukere bekjempe plast i havet ved å tilby en gjenbrukbar og resirkulerbar flaske som finansierer plastinnsamling i samarbeid med The Plastic Bank.

— For hver solgte flaske, samles det inn plast tilsvarende 1000 flasker som ikke får sjansen til å renne ut i havet, men som i stedet kan gjenvinnes. Slik kan forbrukerne direkte påvirke forsøpling av havet. Vi har solgt over 5000 flasker i løpet noen dager til både enkeltindivider og bedrifter, som til sammen vil stoppe fem millioner plast flasker fra å renne ut i havet. Målet innen 2025 er å samle inn mer enn tre milliarder plastflasker hvert år.

William Pearson forklarer hvordan The Ocean Bottle kan være med å redde havet fra forsøpling. Han får god respons fra elevene ved Elvebakken videregående skole. Foto: Anders Høilund

— De andre prosjektene gikk mest på teknologi. The Ocean Bottle henvendte seg til mennesker. Derfor fikk den min stemme, sa 16 år gamle Johan Mamen.

— Prosjektet gikk dessuten direkte på å gjøre verden til et bedre sted. Den er heller ikke avhengig av at brukerne tar i bruk komplisert teknologi, la Helene Gammelsrød (17) til. Både Mamen og Gammelsrød tar studiespesialisering med elektronikk.

Overrasket vinner

— Jeg ønsker å gjøre en karriere innen bevaring av miljøet, og dette er min første store gründervirksomhet. Jeg er utdannet ingeniør og har jobbet med solenergi. I 2017 tok jeg et friår for å jobbe til sjøs og var i det indiske hav. Jeg så mye plast i Maldivene og Sri Lanka og senere elver fulle av plast i Colombia. Store deler av plasten kommer fra fattige kystområder. Ønsket om å prøve å fikse dette og gi enkeltmennesker muligheten til å bidra, var en stor del av inspirasjonen, sier norsk-engelske Pearson, som slett ikke trodde at han skulle vinne avstemmingen.

Powered by Labrador CMS