Bellystars
Dagens dager starter førstkommende fredag kl 12 på operataket. Foto: Maikki Foneløp

Til helga skjer Dansens Dager. I sentrum står bevegelsesgleden

Dansekunstner og vognfører Martin Slaatto er utnevnt til årets Dansens Dager-ambassadør. Han står bak Transporteringsdans, en kombinasjon mellom dans, trening og kunst.

Martin Slaatto er utdannet danser og skuespiller fra London og Oslo. I tillegg er han vognfører. Han scenedebuterte som danser med Nasjonalballetten i 1973 og har senere utviklet et originalt uttrykk i skjæringspunktet mellom dans, teater og performance.

– I løpet av dagen har vi utallige muligheter til dans: På vei ned trappen, bortover korridoren, ut av heisen, når vi åpner kjøleskapet, idet vi faller ned i godstolen eller når vi lager spor i snøen. Kjenn gleden ved å bevege deg. Du får lyst til å hoppe, til å gli og til å snurre, oppfordrer danser Martin Slaatto.

Martin Slaatto
Dansekunstner og vognfører, Martin Slaatto, er utnevnt til årets Dansens Dager-ambassadør. Foto: Knut Bry

Inspirerer oss til å tenke annerledes

Dansens Dager ønsker å minne oss om viktigheten av å få poesien og fantasien inn i hverdagen, om det nødvendige i det ufornuftige.

– Ellers i samfunnet skal det meste måles og veies og ha en praktisk funksjon. Vi oppfordrer til å være i kontakt med og bruke den kroppen man har og ikke fortrenge leken og bevegelsen, selv om man er voksen, sier Sigrid Svendal ved Danseinformasjonen.

Danseinformasjonen er nasjonal koordinator for dansefestivalen som foregår over hele landet kommende helg.

Dansens-Dager-dansen
Martin Slaatto og studenter fra Høyskolen for Dansekunst danser Dansens Dager-dansen 2019. Foto: Tale Hendnes

300 dansere åpner festivalen

– Ved å oppfordre til å være i kontakt med og bruke den kroppen man har og ikke fortrenge leken og bevegelsen selv om man er voksen, kan vi lære oss å tenke annerledes, sier Sigrid Svendal.

Hun gleder seg spesielt til den offisielle åpningen av Dansens Dager foran Den Norske Opera & Ballett på fredag den 26. april kl. 12. Da vil over 300 dansere erobre operataket.

– For dansemiljøet i Norge er dette en viktig markering for å synliggjøre dansen, sier Svendal.

Dansens Dager Stortinget
Alle kan danse. Dansens dager er festivalen som promoterer danseglede. Foto: Dansens dager

Transporteringsdans

Målet med Dansens Dager er å løfte frem verdien av dansekunst og betydningen dans kan ha både for et samfunn og for enkeltindividet, samt jobbe for å gi dans et bredere publikum. Dansefestivalen fungerer som en møteplass for dansemiljøer og enkeltpersoner.

Her er årets Dansens Dager-dans, laget av Martin Slaatto. Transporteringsdans er en treningsform med sin egen kortstokk. Med Transporteringsdans kan du utfordre det fysiske, bryte konformiteten og beskue hverdagen fra en annen vinkel. Det er både dans og trening, med et kunstperspektiv.

Dansens Dager-feiringen foregår over hele landet fra 26. – 29. april.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer