I 2003 gikk Hans Petter Lundteppen inn som investor i Vålerenga. Pengene fra Tveitamannen bidro sterkt til at klubben ble seriemester to år senere. Foto: Privat

Tidligere Vålerenga-investor Hans Petter Lundteppen dømt for trygdesvindel

For 15 år siden ble han kalt Vålerengas redningsmann. Østkantgutten og gründeren bak Hurtigruta carglass, Hans Petter Lundteppen, bladde opp millioner av kroner for å redde Enga. Nå har han selv havnet i store problemer.

Publisert

Tveitagutten Hans Petter Lundteppens karriere som forretningsmann og gründer er en film verdig. Det er historien opp- og nedturer. Titalls millioner av kroner i inntekter. Personlig konkurs og veien tilbake igjen. Utallige idrettslag i Oslo har fått hjelp av Hans Petter Lundteppen. Mest fikk Vålerenga da klubbens elitesatsing var i ferd med å gå dukken tidlig på 2000-tallet.

Hans Petter Lundteppen fra Tveita bygget opp selskapet Hurtigruta Carglass fra et lite verksted i Østensjøveien på slutten av 1980-tallet, til å bli en landsomfattende kjede med omsetning på mange titalls millioner kroner hvert år. Under den eventyrlige seilasen med Hurtigruta bilglass fremsto Hans Petter Lundteppen alltid som en glad, sosial, folkelig og idrettsinteressert fyr fra Oslo øst.

Lundteppens millioner ble til seriegull for Vålerenga

Nå er han og en tidligere ansatt dømt til ett års fengsel for trygdesvindel. De to må også betale tilbake over en million kroner til staten.

I 2003 ble Hurtigruta Carglass solgt til et sørafrikansk selskap for mellom 70 og 80 millioner kroner. Hans Petter Lundteppen satt med over 90 prosent av aksjene da salget ble gjennomført. Samme år gikk han inn som storinvestor i et kriserammet Vålerenga. Østkantklubben var, som så ofte før, i akutt pengetrøbbel. Lundteppens kjøp av 15 prosent av aksjene gjorde ham til en av de største eierne i Vålerengas elitesatsing. Og bidro sterkt til Vålerengas satsing som kuliminerte i et seriegull i 2005.

Den idrettsglade Tveita-gutten var også sterkt medvirkende til at rallyfører Henning Solberg har kunnet satse på et høyt nivå i årevis. Solberg er tidligere både blitt sponset av Hurtigruta, og Lundteppen har vært inne som investor i rallysatsingen.

— Snill og gavmild sjef

Men både topp og breddeidrett i hele Oslo har mottatt generøse pengegaver og sponsing fra den idrettsglade Lundteppen i flere tiår.

— Jeg har hatt flaks i livet og er vel født på solsiden, sa Lundteppen til Akers Avis/Groruddalen i 2003 da han forklarte hvorfor han sponset både Vålerenga og andre idrettslag i hovedstaden.

Lundteppen var i sin tid en svært habil spiller for Vålerengas juniorlag i fotball, og kunne trolig blitt toppspiller hvis han ikke hadde satset på karrieren som forretningsmann. I dommen mot 55-åringen fra Tveita blir Lundteppen beskrevet som snill og svært gavmild av flere vitner og tidligere ansatte.

Ingen personlig vinning for Lundteppen

Lundteppen skal selv ikke ha hatt noen personlig vinning i trygdesvindelen, men retten mener han har bidratt til at en ansatt skal ha fått urettmessig utbetalt for mye trygd i årevis.

"Denne rausheten er i utgangspunktet selvsagt en positiv egenskap, men har fått uheldige utslag ved at økonomisk bistand ikke er blitt håndtert korrekt overfor skattemyndigheter og NAV, og i dette tilfellet ført til store feilutbetalinger av trygd", skriver Oslo tingrett om Hans Petter Lundteppens rolle i saken.

Hans Petter Lundteppen har i flere tiår sponset både topp- og breddeidrett i Oslo. Foto: Privat

Trygdesvindelen omfatter en tidligere ansatt, nå 70 år gammel mann. Den 70 år gamle mannen har siden tidlig på 1980-tallet vært enten helt eller delvis trygdet. I 1991 ble mannen kjent med gründer og daglig leder Hans Petter Lundteppen. De to fikk god kontakt og var mye sammen. 70-åringen hjalp til på verkstedet, og etter hvert begynte han å få litt betaling for småjobbene. Først i 1998 blir det utformet en arbeidsavtale med 70-åringen, som tilbakedateres til 1991.

Men selve tiltalen mot Lundteppen og 70-åringen dreier seg om utbetalinger fra 2005 og frem til og med 2010. Samlet dreier det seg om utbetaling av 1,8 millioner kroner til den nå 70 år gamle mannen. Lønnen er utbetalt uten at NAV ble informert, og dermed skal 70-åringen ha fått for mye utbetalt i trygd, slår tingretten fast. Lundteppen ble ikke tiltalt eller dømt for å selv ha beriket seg.

Nyansatt meldte fra om uregelmessigheter

Selv om Hans Petter Lundteppen solgte sine aksjer i Hurtigruta i 2003, har han i lengre perioder hatt en ledende rolle i firmaet, mener tingretten. NAV og skattemyndighetene ble først klar over urettmessige utbetalinger fra Hurtigruta til den nå 70 år gamle mannen da en nyansatt regnskapsmedarbeider meldte fra om uregelmessigheter til et revisjonsfirma.

Utbetalinger til 70-åringen ble kamuflert via lønnsslippen til en annen ansatt i selskapet, mener tingretten. Utbetalinger skal også ha foregått via en annen persons lønnsslipp. I dommen står det at Hans Petter Lundteppen må ha kjent til at den 70 år gamle mannen hevet trygd samtidig som han har fått utbetalinger over flere år fra Hurtigruta Carglass.

Både 70-åringen og Lundteppen dømmes til ett års fengsel, og må sammen betale tilbake 1.092.052 kroner til skatte- og trygdemyndighetene. Det har ikke lykkes VårtOslo å komme i kontakt med Lundteppens advokat.

Powered by Labrador CMS