Teodor Bruu er opptatt av grønn politikk også handler om solidaritet med medmennesker Foto: Vegard Velle

Teodor Bruu (25) blir Oslos yngste leder av et bydelsutvalg og den første fra MDG

Kjøttforbruket i bydel Gamle Oslo skal halveres. Det kan bli forsøk med 6-timersdagen. Og en strategi for å fase ut privatbilisme innen 2025, skal utmeisles.

Publisert

På torsdag, den 17. oktober, skal bydelsutvalget konstituere seg selv. Da blir det klart at Teodor Nordenstrøm Bruu (MDG) sammen med bydelspolitikere fra AP og SV skal styre bydelen.

MDG ble i kommunevalget det største partiet i fire av fem indre Oslo-bydeler. I Gamle Oslo fikk MDG inn fire av de 15 representantene i bydelen og har nå forhandlet seg frem til å få ledervervet i bydelsutvalget. AP, SV og MDG har sammen laget en politisk plattform de skal styre etter den i kommende fireårsperioden.

– Det er spennende å tenke på at det er første gang partiet mitt har denne rollen. Forhåpentligvis blir det flere MDG-ledere i bydelsutvalgene snart. MDG ønsker å bli et grønt og bredt styringsparti for landet, med løsninger for det nye århundret, sier MDGs første leder av et bydelsutvalg.

Oslogutt fra Makrellbekken

Bruu har sin politiske bakgrunn fra Grønn Ungdom, hvor har vært aktiv i fem år og jobbet som nasjonal talsperson. Men det politiske engasjementet begynte allerede i slutten av ungdomsskolen på Makrellbekken i Oslo, hvor han vokste opp.

På kontoret til MDG fins det en oversikt over hvilke toppverv partiet foreløpig sitter igjen med etter kommunevalget. Foto: Vegard Velle

Etter at han flyttet hjemmefra har Bruu rukket å bo både på Vålerenga, på Grønland og nå på Tøyen. Jobben som nasjonal talsperson for Grønn Ungdom tok etter hvert mer og mer tid, og Bruu kuttet masterstudiet i filosofi. Han rakk rett og slett ikke begge deler.

Den nye BU-lederen tror det tydeligste MDG-stempelet i bydelen vil komme med klimatiltakene og reduksjon i trafikken. – Det handler om å være helt i front når det gjelder å kutte klimagassutslippene og om å tilrettelegge for sykkel, kollektiv og gange. Vi skal bokstavelig talt gjøre bydelen grønnere. Det betyr å ta vare på naturen, rense opp i fjorden og øyene, sørge for parker og et godt dyreliv.

Vil bekjempe barnefattigdommen

Men Bruu er også opptatt av å skape en bydel som er god og trygg å vokse opp i. Ikke minst ønsker han å vise velgerne at MDG er et helhetlig parti som også er opptatt av sosialpolitikken og arbeidslivet.

– Jeg brenner etter å sette i gang med det helhetlige arbeidet i bydelen, for å få ned barnefattigdommen, for å senke antallet elever som dropper ut av skolen og å gjøre bydelen trygg, slik at den blir god å bo i for alle. Det å være grønn handler ikke bare om miljø og natur, men også om solidaritet med andre mennesker og om å utjevne forskjellene.

Teodor Nordenstrøm Bruu (MDG) skal sammen med bydelspolitikere fra AP og SV styre bydel Gamle Oslo. Foto: Vegard Velle

Forsøk med 6-timersdagen

Et nytt prosjekt MDG og den rødgrønne koalisjonen ønsker å sette i gang, er forsøk med sekstimersdagen.

– Jeg ønsker at de ansatte i bydelen skal oppleve å ha et godt arbeidsliv med fokus på hele og faste stillinger. Vi ønsker også å starte samtaler med arbeidslivspartene i bydelen om forsøk med sekstimersdagen. Spesielt i helse og omsorgssektoren er dette aktuelt. Sekstimersdagen kan være en måte å få ned det høye sykefraværet i bydelen, på 7,9 prosent. Å prøve å ut sekstimersdagen er ikke bare kostbart, men kan være besparende for samfunnet, slik at folk kan ta vare på familie og venner.

Vekk med bilen

Fremover skal AP, SV og MDG også lage en strategi for å fase ut privatbilismen i bydelen innen 2025.

– Å fjerne privatbilismen handler ikke bare om få ned utslippene og forurensningen, men også om å frigjøre areal som kan brukes til det beste for bydelens innbyggere. Mange i bydelen bor trangt. Frigjorte parkeringsplasser kan bli en ekstra stue som kan gi folk et bedre liv – et sted med plass til benker, bed og lekestativ. Vi tror etter hvert at dette vil bli populært.

Lavest mulig politikerlønn

Theodor Bruu ser til De Grønne i Tyskland som et forbilde. Der ligger partiet på målinger på over 30 prosent og har befestet seg som et nasjonalt styringsparti. Partiet snakker om det å ta vare på naturen som veien til det gode liv.

– Hva blir lønna di nå da, som BU-leder?

– Jeg er opptatt av at godtgjørelsene skal ligge på et lavest mulig nivå og regner med jeg får 100.000 eller der omkring. Samtidig er jeg opptatt av at vederlaget skal være på et såpass høyt at vi har råd til å gjøre en best mulig jobb. Men lønna mi får jeg i Grønn Ungdom.

Powered by Labrador CMS