Engas Andreas Stene utligner til 2-2 i slutten av 2. periode. Foto: Andrè Kjernsli

Tett og jevnt da Vålerenga møtte drabantbyrivalene Manglerud/Star

I 1978 herjet drabantbyklubben M/S hockeynorge med stjernespillere som Jørn Goldstein og Rune Molberg. 40 år senere måtte Vålerenga igjen slite mot Manglerud/Star.

I sesongens første lokaloppgjør mot M/S, som for øvrig slo VIF i siste treningskamp før sesongstart, skulle de to østkantklubbene måle krefter i hallen der en annen gammel rival egentlig holder hus - Furuset Forum.

M/S startet årets serie med to seire, blant annet borte i Stavanger mot Oilers i åpningskampen. Men de to siste kampene har det tradisjonsrike drabantbylaget fra skogen ovenfor Østensjøvannet tapt.

Debuterte i Enga-buret mot gamleklubben M/S

VIF på sin side, kommer fra et knepent bortetap mot Storhamar, etter å ha fulgt fjorårets norgesmester helt til døra. Forøvrig lot Vålerenga førstemålvakt Steffen Søberg hvile mot M/S. I stedet var det Joachim Svendsen som debuterte i buret for Vålerenga. Mot klubben han spilte for frem til og med sesongen 2013.

Målvakt Joachim Svendsen med herlig redning i sin seriedebut for Vålerenga mot gamleklubben M/S. Foto: Andrè Kjernsli

I starten av den første perioden bølget kampen frem og tilbake, uten at det skjedde stort de første minuttene. Men etter omlag fire minutter får Vålerenga sin første mulighet til å spille i overtall. VIF får etter hvert etablert seg i M/S sin sone, og Andreas Stene er nære på å lage kveldens første mål.

Målløst til over midtveis i 1. periode

Kampen skrider frem uten de helt store sjansene til noen av lagene. Det er noe avventende over matchen. VIF er det beste laget, men vi må helt frem til det 12. minuttet før Enga får en kjempesjanse. Denne gangen er det Martin Røymark som er nære på å sette pucken i mål. Men godt over midtveis er det målløst i Furuset Forum.

Til høyre i bildet sees Vålerengas Martin Laumann Ylven med flagrende hår etter å ha mistet hjelmen i en duell. Foto: Andrè Kjernsli

Kampen trenger en scoring for å komme i gang, og med 50 sekunder igjen av førsteperioden får vi nettopp det. Vålerengas Brede Csiszar spiller Rasmus Ahlholm nydelig gjennom, og han setter pucken sikkert i mål. En særdeles velfortjent ledelse til Vålerenga etter første periode, som også vant skuddstatistikken 9-6.

Pussig situasjon ble mål

Fra første dropp i 2. periode er M/S mer med i kampen, og legger litt press på VIF som har problemer med å spille seg ut av egen sone. Etter omlag sju minutter får M/S sin velfortjente utligning, når en av lagets beste spillere, Sam Coatta, setter pucken i mål på en kjapp kontring.

M/S utligner ved Sam Coatta i 2. periode. Foto: Andrè Kjernsli

Bare minuttet senere får vi en rar situasjon. En ny stor M/S-mulighet ender i første omgang med avblåsning og utvisning på en VIF-spiller. Etter at hoveddommeren har konferert med sekretariatet, gjøres dette om til et M/S-mål. De gulgrønne har snudd kampen i løpet av noen få sekunder. Målscorer for M/S er Steffen Ratejczak.

Nå våkner også de få M/S-tilhengerne som har tatt den "lange" t-baneturen fra Manglerud via Brynseng og opp til ishallen på Furuset.

Jevnt og tett utover i kampen

Den siste halvdelen av perioden vinner VIF tilbake mye av initiativet i kampen, samtidig som M/S pådrar seg flere utvisninger. Etter et sammenhengende press, får endelig VIF sin utligning til 2-2. Målscorer er mannen med gullhjelmen, Andreas Stene. Nest sist på pucken er nok en gang Brede Csiszar.

VIFs Andreas Stene forsøker å styre pucken i mål i 1. periode. Foto: Andrè Kjernsli

Da er vi like langt etter to perioder, noe M/S må være mest fornøyd med. Selv om skuddstatistikken ikke er så ujevn. VIF har 15 avslutninger mot M/S 12 i midtperioden.

Spillet bølger frem og tilbake i begynnelsen av 3. periode, og etter snaut tre minutter får M/S-spiller Evan Allen en kjempesjanse alene med VIFs keeper. Men Enga-debutant Joachim Svendsen avverger gamleklubbens muligheter.

M/S var nær ved scoring midtveis i siste periode. Men Vålerenga ble ett nummer for store i sesongens første lokaloppgjør. Foto: Andrè Kjernsli

M/S begynner å virke slitne, opphentingen i forrige periode har nok kostet krefter. De slår stort sett bare unna og ut av egen sone. Og etter cirka sju minutter av sisteperioden går VIF nok en gang opp i ledelsen. Målscorer er veteranen og eks-M/S-spiller Mats Trygg, etter pasning fra Filip Gunnarsson og Colin Spaberg Olsen. Har M/S krefter til å snu dette en gang til?

Andreas Stene bestemann

M/S får muligheten i overtall noen minutter senere, og er veldig nær en utligning til 3-3. Mot slutten av kampen tar M/S ut keeperen, uten at dette får innvirkning på sluttresultatet.

Ned i knestående da matchen var over. Egentlig et lite talende bilde for kampen sett under ett. M/S ble aldri utspilt av storebror Vålerenga, selv om sistnevnte var et ørlite hakk bedre, og til slutt vant fortjent. Foto: Andrè Kjernsli

VIF vinner kampen fortjent 3-2, men fikk følge av M/S helt til døra. I tredjeperioden er det faktisk M/S som vinner skuddstatistikken 7-6. Sånn skal og bør det være i lokaloppgjør. La oss håpe på litt mer publikum neste gang M/S kommer på besøk i Vålerengas provisoriske hjemmebane et lite stykke opp i Groruddalen.

VårtOslo utpeker Vålerengas Andreas Stene til kampens bestemann, mens Mathias Trygg var Manglerud/Stars beste spiller. Neste kamp kommer fort, allerede om to dager i Stavanger. Og 29. september kommer Fredrikstads stolthet, Stjernen, på besøk til Oslo. Er det lov for en lokalpatriotisk avis å håpe på full poengpott etter de to kampene?