holmenkollen folkefest
SKI-VM Holmenkollen er tradisjonelt en folkefest, men i fjor tok fyllesfesten overhånd. Foto: Sara Johannessen / Scanpix

– Ta tilbake folkefesten i Holmenkollen

Nå er det ett år siden folkefesten i Holmenkollen ble fyllefest og ett år siden skidronningen Marit Bjørgen uttalte at hun ikke ville tatt med seg sønnen til femmila.

Randi Hagen Eriksrud
Randi Eriksrud Hagen er generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

I Norge har vi lange tradisjoner for å nyte idrett i fellesskap. Det er nesten del av den norske folkesjelen, det å ta på seg vadmelsklær, male flagg i kinnene og ta med hele familien ut i løypa for å heie frem idrettsstjerner. Folkehavet har vært et varemerke knyttet til idrettsarrangementer i Norge.

I 2018 var det en helt annen virkelighet vi viste frem: flatfyll og kaos preget fjorårets kollenfest. Skiløpere opplevde at folk kastet øl på dem og at skiene ble skrapt opp av ølkorker i løypa. Minst åtte personer ble skadet. Mange hadde ubehagelige opplevelser knyttet til alkohol. Fyllefesten var et stykke norsk idrettshistorie det er liten grunn til å være stolte av.

Fyllefesten må stoppes

Etter fjorårets opplevelser, sitter mange barnefamilier igjen med spørsmål: skal jeg tørre å ta med barna mine til Holmenkollen i år? Vil det igjen bli flatfyll? Og sikkerhetsutfordringer? Og vanskelige opplevelser å bearbeide sammen med barna i ettertid?

Det er vondt å vite at et arrangement som i utgangspunktet skal samle både store og små, i så stor grad ekskluderer våre aller minste. Derfor må vi i 2019 ta tilbake folkefesten og vise at skifesten i Holmenkollen er et arrangement der idrettsprestasjoner og store opplevelser står i sentrum.

Politiet, Sporveien og arrangøren tar nå grep. Noen av dem er at femmila starter tidligere på dagen, det blir bedre kapasitet på T-banen og økt tilstedeværelse fra politiet. Arrangøren har et viktig ansvar for å sette en stopper for fyllefesten. Men det har også folk. Vi må bytte ut ølen med solbærtoddy og vise at det går an å kose seg med 5-mila i Kollen, uten å drikke seg fra sans og samling.

Idrett best uten alkohol

Idrett er en viktig del av oppveksten til mange barn i Norge. 93 prosent av norske ungdommer har deltatt i organisert idrett, viser tall fra Ungdata. Idretten skal være et trygt og godt sted for barn, når de skal kjempe om medaljer i barneidretten og når de skal heie frem idrettsstjernene sine i verdenscupen.

Store mengder alkohol er uforenlig med et familiearrangement. Og det er ikke mye alkohol som skal til for at barn reagerer på voksnes alkoholbruk. Barn merker at vi har drukket alkohol lenge før vi selv gjør det, og forandringene i hvordan de voksne oppfører seg, kan oppleves både skremmende og ubehagelig. Dersom Holmenkollen Skifestival skal være trygg for både store og små, må vi sikre fravær av fyll. Idrett og alkohol hører ikke sammen.

Barna våre ser opp til Klæbo, Johaug, Uhrenholdt Jakobsen og de andre skistjernene. La oss igjen gjøre Kollen til et sted der de kan heie, vifte med røde flagg og møte skiheltene sine – la oss ta tilbake folkefesten. Idrett nytes best uten alkohol.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer