Joakim Sandvik Rusvik fra Kolbotn (blå drakt) og Anders "Grizly" Fægri fra Lambertseter sloss om KM-tittelen i sumobryting. Kolbotn-bryteren vant kampen og mesterskapet. Foto: Christian Boger

Sumobryting er mer enn knallfeite japanere som drar hverandre i «bleia»

Det er ikke bare knallfeite japanere som driver med sumobryting. Lørdag viste Oslos sumobrytere seg frem under kretsmesterskapet i bryting.

— Det er kanskje ikke så lett å tro men sumobrytingen lever også her i byen. Vi er ikke blant de største miljøene, men historisk har norske brytere gjort det bra internasjonalt, sier ansvarlig for sumobrytingen i Sportsklubben 09, Tom Sandstad.

Lørdag arrangerte Dælenenga-klubben kretsmesterskap i bryting og sumobryting i KFUM-hallen Ekeberg. Her fikk man vist fram sporten for dagens unge brytetalenter og publikum. Samtidig gjorde tre seniorer opp om kretsmestertittelen.

Kvinnelig sumo-verdensmester

— Det er gøy å få vist fram denne sporten. Her hjemme har vi bare holdt på i rundt 20 år. Likevel har vi allerede klart å få en kvinnelig verdensmester i sporten, skryter Sandstad.

Lene Aanes vant verdensmestertittelen for Sportsklubben 09 i 2000 og 2001. Den noe eksotiske sportsgrenen ble bragt til landet etter at noen entusiaster i 1996 ble invitert til Japan for å bli bedre kjent med idretten.

Rekrutteringen i dag skjer som oftest fra andre kampsporter. Gjerne er utøverne litt eldre og i ferd med å avslutte karrieren innen bryting eller judo. Derfor jobber man nå med å få opp interessen for idretten også blant de yngre. I går fikk 15 håpefulle prøve seg i sumo-ringen etter en kort innføring.

Mongolene har erobret sumo-tronen

— Sumo er veldig moro og veldig god trening. Derfor håper vi nå også å treffe yngre utøvere, sier Sandstad.

De virkelig gode sumobryterne i verden holder til i Asia. Mange tror de er japanere, men i dag har mongolene overtatt tronen i mesterskap. For å bli virkelig god kreves mye.

— De virkelig gode sumobryterne trener seks til syv timer om dagen. Hverdagen deres består stort sett av trening, spising og soving, forteller Sandstad.

Under kan du se 12 år gamle William H. Bakken fra Sportsklubben 09  prøve seg i sumoringen mot Anders «Grizly» Fægri.

Sportsklubben 09 beste klubb

I tillegg til sumobryterne var også vanlige brytere fra Oslo og Akershus i aksjon under lørdagens kretsmesterskap. Her deltok vel 50 brytere fra 12 år og opp til seniornivå. I tillegg deltok vel rundt 100 håpefulle aspiranter og knøtter.

km i bryting - beste klubb
Dælenenga-klubben Sportsklubben 09 ble beste klubb under årets kretsmesterskap i bryting. Foto: Christian Boger

Best av de deltagende klubbene gjorde arrangørklubben det. Dælenenga-baserte Sportsklubben 09 kunne ved stevnets slutt ta med seg utmerkelsen kretsens beste bryteklubb.

I tillegg til Sportsklubben 09 gjorde også Sagene IF et svært godt stevne med hele tre klasseseire.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer